Yangın ve koku algılayan yapay burun geliştirecekler

Yaşar Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Cüneyt Güzeliş, Prof. Dr. Mustafa Seçmen ve Dr. Nalan Özkurt’un akademik danışmanlığını gerçekleştireceği tez çalışmaları, TÜBİTAK 2244 Sanayi Doktora Programı kapsamında destek almaya hak kazandı. Yaşar Üniversitesi’nde öğrenim görecek doktora öğrencileri tarafından geliştirilecek tez çalışmaları ‘yangın ve koku algılayan yapay burun geliştirme’, ‘biyometrik kimlik tanılama için beyin dalgalarının uzaktan ölçülmesi ile ‘makine öğrenmesi ve işaret işleme yöntemleri kullanarak biyometrik kimlik tanılama’ olarak belirlendi.

  • 0
  • 6.295
Yangın ve koku algılayan yapay burun geliştirecekler
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Yaşar Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Cüneyt Güzeliş, Prof. Dr. Mustafa Seçmen ve Dr. Nalan Özkurt’un akademik danışmanlığını gerçekleştireceği tez çalışmaları, TÜBİTAK 2244 Sanayi Doktora Programı kapsamında destek almaya hak kazandı. Yaşar Üniversitesi’nde öğrenim görecek doktora öğrencileri tarafından geliştirilecek tez çalışmaları ‘yangın ve koku algılayan yapay burun geliştirme’, ‘biyometrik kimlik tanılama için beyin dalgalarının uzaktan ölçülmesi ile ‘makine öğrenmesi ve işaret işleme yöntemleri kullanarak biyometrik kimlik tanılama’ olarak belirlendi. 

HEM DOKTORA BURSU HEM DE İSTİHDAM FIRSATI
Yaşar Üniversitesi, doktora öğrencilerine burs ve özel sektöre yönelik istihdam desteği sağlayan Tübitak 2244 Sanayi Doktora Programı kapsamında destek almaya hak kazandı. Üniversitenin proje ortağı ise yangın detektörü ve kamera tabanlı güvenlik sistemleri ile elektronik ürün geliştiren EDS Elektronik Destek Sanayi ve Ticaret firması oldu. Başvuruların Eylül ayına kadar devam edeceği doktora programlarının şartları ve tez kapsamında geliştirilmesi planlanan projeler hakkında bilgi veren Yaşar Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Cüneyt Güzeliş, Prof. Dr. Mustafa Seçmen ve Dr. Nalan Özkurt şunları paylaştı:

“Tübitak 2244 Sanayi Doktora Programı kapsamında özel sektörde daha fazla araştırmacı istihdam edilmesini teşvik etmek amacıyla, doktora öğrencilerine yönelik burs ve özel sektöre yönelik istihdam desteği verilmekte. Bu bağlamda Yaşar Üniversitesi’nde yüzde 100 burslu doktora öğrenimi görecek ve tez çalışmaları sonrasında EDS firmasında istihdam edilecek 3 araştırmacıyı birlikte çalışmaya davet ediyoruz. Araştırmacılar, 2244 programı tarafından sağlanan aylık 4 bin 500 TL doktora bursunu da 4 yıl boyunca almaya hak kazanacak”

YENİLİKÇİ ÜRÜNLER ORTAYA ÇIKACAK
“Ülkemizin ve sanayinin ihtiyaç duyduğu 3 bilimsel proje üzerine çalışılacak. İlki, ‘makine öğrenmesi ve işaret işleme yöntemleri kullanarak beyin (EEG) dalgalarından biyometrik tanılama’. Bu proje, özellikle özel güvenlik gerektiren alanlar, bölgeler için kişisel ve ticari kullanım olarak diğer yöntemlere göre daha güvenilir ve hata oranı düşük bir seçenek sunması nedeniyle önemli. Durağan olmayan ve çok kanallı beyin sinyallerinin incelenmesi, uygun kanalların ve uygun işarete işleme yöntemlerin tespit edilerek, derin öğrenme yöntemleri ile kişi tanıma yapılması projenin hedefi. İkinci proje ise ‘biyometrik kimlik tanılama sistemi için EEG dalgalarının uzaktan tespiti’. En fazla 1 metrelik bir mesafeden beyin dalgalarının algılanması hedeflendi. Son proje ise ‘makine öğrenmesi ve işaret işleme yöntemleri kullanarak, elektrokimyasal gaz sensör verilerinden yangın ve koku algılayan yapay burun geliştirme’. Yangın algılama üzerine çalışmalarda, makine öğrenmesi ve farklı türde gaz sensörleri kullanılan algılayıcıların klasik algılayıcılardan daha iyi performans verdiğini ve elektronik-yapay burun kullanımının yangın algılamada hata oranını önemli ölçüde azalttığını gösteriyor. Proje kapsamında, EDS firmasının elektrokimyasal gaz sensörlerinin üretilme sürecine katkı sağlanacak” 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Günümüzün Bilinmeyen Dünyası

Dijital arşiv” ile güvenli ve tasarruflu hizmet

Yapay zeka iş insanlarını eşleştirdi

Mikroplastik sorununa çözüm

Göz bebeği dronlar görücüye çıktı

Daha hızlı daha güvenli

Arşiv