Yapay Resifler denizlerin kurtarıcısı

  • 0
  • 744
Yazı Boyutu:

Kuşadası RotaryKulübü’nün 2002 yılında başlattığı Yapay Resif Projesi devam ediyor. 2014 yılıitibariyle 4 Resifi oluşturan 100 adet Beton Blok dökümü sona erdi. Resiflerin  yerlerine yerleştirilmesi ve projenin töreniNisan ayında gerçekleştirilecek.

Kuşadası Rotary KulübüBaşkanı İbrahim Durak, Kuşadası körfezine yapay Resif yani balıkların doğalyaşama alanı bulamadığı yerlerde yapay yaşama alanı yaratmakla ilgilibaşlatılan projenin yaklaşık 12 yıldır başarıyla sürdüğünü belirtti. ProjeninKuşadası’nda denizle ilgilenen herkesi memnun ettiğini ifade eden Durak, “İlkbaşlarda tepki gösterenler bile sonradan çok faydasını görüp bu projeye saygıduydular ve projenin devamı için bizden taleplerde bulunmaya başladılar.Dolayısıyla biz de Kuşadası Rotary Kulübü  olarak bu projeyi örnek aldık. Benim başkanlıkdönemimde kaymakamlık ve ilçe tarım müdürlüğüyle iletişim halinde olduk. Budönemde bu resifleri atmamızda bize en büyük desteği veren kuruluşların başındailçe tarım müdürlüğü ve kaymakamlık geliyor” diye konuştu.

Türkiye’dedenizlerimizde yaklaşık olarak 400 balık türü olduğunun öngörüldüğünü ifadeeden Durak bu türlerden Kuşadası Körfezinde önceki yıllarda 40-45 adet olduğunu15 yıl önce 30-35’e düştüğünü hatırlatarak “Gerçekleştirdiğimiz Yapay ResifProjemizle tekrar balık türlerini 40-45 tür seviyesine çıkarabildik” dedi.

Kuşadası Rotary Kulübüile birlikte projeyi yürüten Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretimüyesi Prof. Dr. Altan Lök, projenin amacına ulaştığını belirterek “ Sonuçlarabaktığımızda bugün resifler sayesinde Kuşadası’nda bir takım sektörleroluştuğunu görüyoruz. Nedir bunlar; bazı insanlar teknelerini halka açmışlar‘gelin sizi resife götürelim balık avlayın oltanız, yeminiz bizden’ diyorlar.Balıkçı Kooperatiflerimiz de bu işten son derece memnun. Demek ki Resif Projesiamacına ulaştı” diye konuştu.

Rotary 2440. BölgeDönem Başkanı Esat Kardıçalı ise bu projenin farklı bir özelliği olduğunadikkat çekti. Bugün dünyada balık avlama teknikleri ve avlanma şekli devamettiği takdirde 2050 yılında denizlerde avlayacak balık kalmayacağını öne sürenKardıçalı, “Yiyebileceğimiz tek balık türü çiftliklerden gelen balıklar olacak.Doğadan balık tutup yemek mümkün olmayacak. Bu durumla mücadele için burada öneçıkan konulardan biri avlanma teknikleri içerisinde doğayı en fazla tahrip edentrol şekliyle avlanma. Trolla avlanma balıkları, yumurtalarını, küçük, büyükdemeden adeta denizi çölleştiren bir yaklaşım. Bu resif projeleri özellikletrolcülere karşı bir cephe yaratıyor çünkü suni resif atılan yerde trol çekmekmümkün değil. Bu şekilde balıklara ve diğer canlılara bir yaşam alanıbırakılmış oluyor. Çünkü trol çekildiği anda ağlar çok ağır olması dolayısıyladenizin dibinde kalıyor, suni resiflerden kurtaramıyorlar. O yüzden trolcülerbu resiflerden uzak durmuş oluyorlar” dedi.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Emeklilerin yüzünü güldürdü

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Arşiv