Yarımada’da “hayatı yakala!”

  • 0
  • 764
Yarımada’da “hayatı yakala!”
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Seferihisar, Güzelbahçe, Urla, Çeşme ve Karaburun ilçelerinden oluşan Yarımada bölgesini, hinterlandında yer alan Balçova, Narlıdere, Selçuk ve Menderes’le birlikte kalkındırmak için “Yarımada Sürdürülebilir Kalkınma Stratejisi”ni oluşturan İzmir Büyükşehir Belediyesi, şimdi de bu bölgeden geçen tarihi uygarlık yolunu keyifli bir gezi rotasına çevirdi.
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Kalkınma Ajansı’nın desteği ve Yüksek Teknoloji Enstitüsü ile Ege ve Dokuz Eylül üniversitelerinin işbirliğinde, “varlık odaklı yerel kalkınma” fikriyle hazırlanan ve yerli halk, ilçe belediyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının katkılarıyla şekillendirdiği “Yarımada Sürdürülebilir Kalkınma Stratejisi" projesi kapsamında  yer alan  Efes-Mimas Yolu Kültür Rotası”nı kamuoyuna tanıttı.
Rehberi; toprağı ve insanıyla sonsuz bir hayat kaynağı olan Yarımada için oluşturulan Kalkınma Stratejisi'nin bir ayağı olan Yarımada Gezi Rotaları, 5 bölümden oluşuyor: Yürüyüş, Bisiklet, Zeytin ve Bağ Yolu ile Mavi Rota..

Proje, Yarımada konuklarının bölgeyi yürüyüş ve bisiklet yollarında, tematik pazarlarda, şenliklerde, köy pansiyonlarında, orman kamplarında deneyimleyerek öğrenmesini sağlayacak. Ev sahibi yerli halk da böylelikle doğal ve kültürel değerlerini ekonomik kazanca dönüştürebilecek.
“Yarımada’da hayatı yakala!” şeklinde sloganlaştırılan projeyle öncelikli olarak 10 hedef belirlendi:
Hafta sonu turizmi, Gastronomi turizmi, Tarih turizmi, Bisikletli turizm, Kırsal turizm, Yerel ekonomik istihdam, Tarım makineleri ortak hizmet alanı, Ekolojik köy ve yerleşimler, Tematik park/kamp alanları, Sanat ve tasarım.
 
Sürekli destek
Proje tanıtım toplantısının açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Yarımada konusunda farkındalık yaratmak ve  hem üretimine hem turizmine katkıda bulunmak için yola çıktıklarını hatırlatarak bu çerçevede yaptıkları çalışmaları özetledi. Başkan Kocaoğlu, "Biz sümbülü, enginarı, sepet peyniri, keçisi, sakız koyunu, zeytini, üzümü desteklemek üzere, bütün üniversitelerimizle, sivil toplum örgütlerimizle, ziraat odalarımızla yola çıktık. Sürekli destekleyerek Yarımada'yı  kalkındırmak istiyoruz" dedi.
Yarımda çalışmaları sürürken Gediz ve Bakırçay havzalarının stratejik planlarını da bitirdiklerini açıklayan Başkan Aziz Kocaoğlu, "Biz Kemalpaşa, Foça, Menemen Bergama, Dikili ve Kınık nasıl kalkınır? Ne yapmamız lazım? Hangi ürünlerini öne çıkarmamız, hangi körelen mesleklerini gün ışığına çıkarmamız lazım, bu konuları araştırdık.  Şimdi sırada  Küçük Menderes ve Tahtalı Havzası'nda. Onların da  stratejik planını çıkarıp yolumuza devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
 
Gönüllülerin desteği büyük
Efes-Mimas Yolu Kültür Rotası'nın belirlenmesi çalışmalarına gönüllü olarak katılan  dağcılık kulüplerini temsilen Siyami Çetin, Bisiklet  dernekleri adına  Dr. Serhat Ferahi Değimli ve Zeytincilik sektörü  adına  da Özge Kozan tanıtım toplantısında birer konuşma yaptı. Bu örnek projeyi kente kazandırdığı için İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ve Başkan Aziz Kocaoğlu'na teşekkür eden konuşmacılar, bu rotaların yöre kalkınmasında önemli bir etken olacağını söyledi. Aylar süren çalışmalar boyunca yüzlerce köyde yöre halkıyla görüştüklerini  hatırlatan gönüllü derneklerin temsilcileri, "Bu projeye desteğimiz ve inancımız tam" mesajı verdi.
 
Yarımada'da herşey başka güzel
Yarımada Projesi’nin temelini, rotalar oluşturuyor. Bölgenin Akdeniz ülkelerine entegre olmasını sağlayacak güzergâhlar şöyle:

Tematik  Güzergahlar
Efes – Mimas Yolu
Antik kentlere kazı desteği veren Büyükşehir Belediyesi, İyonya’dan Osmanlı’ya kadar tarihin izini, ilk kez yürüyüş ve bisiklet rotalarına dönüştürdü. Efes – Mimas (Karaburun) hattında tarih yolculuğuna çıkıyoruz.
Mavi Rota: Usta denizci İyonların izinde; Karaburun ve Çeşme’den karşı sahillerdeki antik kentlere (Phokai, Chios ve Samos) gidiyoruz. Rotayı, kent içi deniz ulaşımına entegre ediyoruz. Plajları ise yeniden tasarlıyoruz.
Bağ Yolu: Yürüyerek ya da bisikletle Urla ve Çeşme’deki üzüm bağlarını geziyor, üreticilerle buluşuyoruz. Çeşme Bağlararası’ndaki, Anadolu’nun bilinen ilk şaraphanesine de uğruyoruz.
Zeytin Yolu: Urla – Seferihisar - Karaburun hattında; dünyanın bilinen ilk modern zeytinyağı işliğinin yer aldığı Klazomenai’yi, zeytinlikleri, fabrika ve işlikleri, anıt ağaçları ziyaret ediyoruz.
Ulaşım Seçenekleri
Yürüyüş Rotaları: Büyükşehir Belediyesi organizasyonuyla gönüllü dağcı ve yürüyüşçüler, 450 km’lik Selçuk - Karaburun hattında 6 İyon kentini birbirine bağlayan rotaları belirledi.
Bisiklet Rotaları: Kent içi bisiklet yollarına eklemlenen ve Avrupa Bisiklet Ağı’na (Eurovelo) bağlanması hedeflenen Çeşme – Selçuk rotasını, İzmirli bisikletçiler belirledi.
 
Efes-Mimas Yolu Kültür Rotası
İzmir Büyükşehir Belediyesi, “Yarımada Sürdürülebilir Kalkınma Stratejisi” kapsamında tarihteki 6 İyon kentini birbirine bağlayan “Efes-Mimas Yolu Kültür Rotası” Selçuk Efes’ten başlayarak Çeşme Ildır- Erythrai’ye oradan Mimas hattı ile Karaburun’a ulaşıyor.
İzmir’in tanıtımına katkı ve yerelde kalkınma hedefleri doğrultusunda hayata geçirdiği projelere bir yenisini daha ekleyen Büyükşehir Belediyesi,  saha çalışmalarının sonucunda belirlenen 700 kilometrelik Efes-Mimas kültür rotasını, uluslararası standartlarda işaretleyerek yönlendirici tabela ve bilgilendirici levhalarla donattı. Bu konuda rotaları detayları ile anlatan bir el kitabı hazırlanarak basıldı. Yine kültür yolunun haritaları ve özel web sayfası hazırlandı. Ayrıca mobil rehber uygulaması yapılarak rotayı kullanmak isteyenlere online bilgilendirme hizmeti sunulacak.
 
Neler yapıldı?
kentin güneybatı aksında kurulmuş 6 antik İyon kentini (Ephesos, Kolophon, Lebedos, Teos, Klazomenai ve Erythrai) birbirine bağlayarak  Karaburun yarımadasını saran “Efes-Mimas Yolu Kültür Rotası” projesini tamamladı. Güzergahının belirlenmesi amacıyla, öncelikle ilgili sivil toplum örgütlerinin katıldığı veri toplama çalışmaları gerçekleştirildi. 12 dağcılık kulübünün katılımıyla oluşturulan 8 ekip, haftanın değişik günlerinde sahada rota belirleme ve veri toplama çalışmaları yaptı. Buna göre 450 kilometrelik ana güzergah, ara güzergahlar ile birlikte 700 kilometreyi buldu. Aynı şekilde zeytin rotası için Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, bisiklet rotası için de bisiklet dernekleriyle çalışmalar gerçekleştirildi.
Yürüyüş, bisiklet, tarih, bağ, zeytin ve deniz olmak üzere 6 rotada oluşturulan kültür yolu; bisiklet rotası ile Eurovelo Avrupa Bisikletli Turizm ağına, bağ rotası ile Wine Cities ağına, zeytin rotası ile Gurme Şehirler ağı Delice ve Slow Food’a dahil olması öngörülüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, düzenlenecek ultra maratonlar, macera, orientiring, bisiklet, su sporları yarışları ve bölgeye özgü tematik şenlik/festivallerle 700 kilometrelik rotaya ulusal ve uluslararası nitelik kazandırmayı hedefliyor.

Selçuk Efes’ten başlayarak Çeşme Ildır- Erythrai’ye oradan Mimas hattı ile Karaburun’a ulaşan “ana rotaya” tali güzergahlar da eklenerek bölgenin tarihsel, doğal ve sosyokültürel değerleri tanıtımı ve yerinde görülmeleri hedefleniyor

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Küçük başkan Ali Dönmez

Çocuk başkanlardan anlamlı mesaj

Bütün İzmir’in belediye başkanıyım

Aliağa’da 23 Nisan Coşkusu

23 Nisan coşkusu gün boyu sürdü

Dolu dolu 23 Nisan

Arşiv