Yaşam savaşçısı Yusuf Emre

  • 0
  • 714
Yaşam savaşçısı Yusuf Emre
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Doğuştan sarılığı geçmeyen, uzunca süre tanı koyulamayan Yusuf Emre Uzar 5 ay 11 günlük, 5.5 kiloyken karaciğer yetmezliğinden ameliyat masasına yattı.  Son anda  çıkan  sorunla babası Aydan Uzar verici olamayan minik Yusuf Emre’ye loğusa annesi Neslihan Uzar canlı donör oldu, hayat verdi.  Nakil  öncesi ve sonraki süreci anne ve bebeğinin başarıyla geçtiğini Prof. Dr. Sema Aydoğdu, “Mucize gibi.  İkisi de çok iyi. Bunca yıllık meslek yaşamımda ilk kez nakil sonrası bir annenin bebeğini emzirdiğine tanık oluyorum” dedi.

DOĞUŞTAN SARILIK GEÇMEDİ
Kocaeli’nde oturan Neslihan Uzar (34)- Aydan Uzar (35) çiftinin iki oğlunun küçüğü Yusuf Emre 15 Eylül 2015 tarihinde dünyaya geldi. Ancak bebeğin doğar doğmaz sarılığı başladı, 2 aylık olduğunda bütün vücudu sapsarı oldu. Kocaeli’ndeki sağlık kuruluşlarında tanı koyulamayan Yusuf Emre, Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne sevk edildi. Burada yatarak tedavi gören bebeğe PFIC (karaciğer yetmezliği) tanısı koyuldu, tedavisinin nakille mümkün olduğu söylendi.

Uzar çifti bu karar üzerine nakil için 12 Ocak’ta İzmir Kent Hastanesi’ne başvurdu. Nakil öncesi beslenme sorunu yaşayan bebeğin kilo alıp büyütülmesi için Prof. Dr. Sema Aydoğdu tarafından özel bir diyet programı başlatıldı. Bu arada yapılan tetkiklerde baba Aydan Uzar’ın verici olabileceği belirlenirken, bir buçuk aylık sürecin sonunda Yusuf Emre’nin sarılığında artış başladı, kilo alımı durdu. Yusuf Emre bebeğin acil nakil operasyonuna alınmasına karar verilirken, baba Uzar’ın ameliyat öncesi tetkiklerinde kan değerlerindeki yükselmeler olduğu, donör olamayacağı ortaya çıktı. Bebeğin hayati riskinin artması üzerine doktorlar tarafından çok istenmemesine karşın loğusa  anne Neslihan Uzar’ın tetkikleri yapıldı, donör olabileceği belirlendi. Anne ve henüz 5 aylık 11 günlük olan bebeği geçtiğimiz 26 Şubat’ta Doç. Dr. Murat Kılıç başkanlığındaki Opr. Dr. Cahit Yılmaz, Opr. Dr. Kamil Kılıç, Opr. Dr. Rasim Farajov, Opr. Dr. Zaza Lakobadze tarafından nakil operasyonuna alındı. Başarılı operasyon sonrasında anne ve bebeği tekrar birbirine kavuştu.

GEBELİK VE LOĞUSALIK ANNEYİ YORUYOR
Genelde küçük bebeklerde öncelikle anneleri değil diğer birinci derece akrabaları verici adayı yapmak istediklerini belirten Prof. Dr. Sema Aydoğdu, “Bu vakada ilk aday babaydı, son gün değişti. Anne loğusaydı istemedik ama bebeğin başka vericisi yoktu. Lohusalıkta annenin her gebelikten sonra toparlanması iki yılı bulur. Çünkü gebelikte de loğusalıkta da  vücudundaki tüm kemik, demir, protein, vitamin bebeğe harcanıyor, anne bunları kaybettiği için yerine koyması zaman alıyor. Loğusayken eğer bebeğiniz hastaysa üzüntüden sütünüz bile  azalır, kesilebilir. O nedenle nakilden sonra annenin Yusuf Emre’yi emzirebilmesi harika bir şey. Nakil  öncesi ve sonraki süreci anne ve bebeği başarıyla geçti. Mucize gibi.  İkisi de çok iyi. Bunca yıllık meslek yaşamımda ilk kez nakil sonrası bir annenin bebeğini emzirdiğine tanık oluyorum” dedi.

HER ŞEY BEBEĞİM İÇİN
Öte yandan eşinin son tahlillerinde verici adayı olamayacağı ortaya çıkınca loğusa olmasına karşın bebeği için ameliyat masasına yatan anne Uzar, “Ben de eşim de donör olmak istiyorduk. Ben loğusayım diye doktorlar onay vermiyordu. Çocuklarımız için anne baba olarak canımızı vermeye hazırız. Kötü günler geride kaldı. Oğlumun hayata tutunması, iyi olması her şeyin üstünde. Çok mutluyuz” dedi. 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Hayat Projesi ile hedefe tam isabet

Alfa kuşağının teknoloji alışkanları değişti

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Akredite Edildi

Gürcü hasta robotik cerrahi teknolojisiyle şifa buldu

Şehir Hastanesi’nde Tüp Bebek Tedavisi

Eşrefpaşa’nın hidroterapi havuzlu sağlık hamlesi

Arşiv