Yaz enfeksiyonlarına dikkat

Uzm. Dr. Necdet Yetim, aşırı sıcaklarda serinlemek için başvurulan yöntemlerin yol açabileceği “yaz enfeksiyonları”na dikkat çekti. Klima kullanımının yaygınlaşmasıyla yaz aylarında da solunum sistemi enfeksiyon vakalarının giderek arttığını örnek gösteren Uzm. Dr. Yetim, “ Çok soğuk yiyecek içecek tüketme, ıslak mayoyla rüzgarda uzun süre durma da vücut direncinin kırılmasına neden olur, enfeksiyonlara zemin hazırlar. Aman dikkat serinlemek isterken hasta olmayın” dedi.

  • 0
  • 1.764
Yaz enfeksiyonlarına dikkat
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Kent Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yetim, sıcaklarla boğuştuğumuz yaz mevsiminde vücut ısısını korumanın önemini vurguladı. Uzm. Dr. Yetim, solunum yolları, mide bağırsak ve idrar yolları enfeksiyonları konusunda uyarıda bulundu. Bir enfeksiyon hastalığının oluşması için iki faktör gerektiğini belirten Uzm. Dr. Yetim, “Birincisi mikrobun olması, ikincisi de vücut direncinin yani bağışıklık sisteminin zayıf olmasıdır. Bu sistemin güçlü olması için başta vücut sıcaklığı olmak üzere birçok faktörün normal olması gerekmektedir. İmmun sistemimiz güçlü olursa mikrobu alsak bile hasta olmayız ya da hastalığı çok hafif atlatırız” diye konuştu.

YAZ GRİBİ
Uzm. Dr. Yetim, en sık olarak solunum yolları enfeksiyonlarını daha çok kış aylarında gördüklerini belirtti, klima kullanımının yaygınlaşmasıyla bu vakaların yaz aylarında da arttığını kaydetti. Genellikle dışarda 30 derece üzerinde olan sıcaklıktan klimayla sağlanan 22-23 derece sıcaklığa geçildiğinde vücutta ani ısı düşmesi sonucu direnç kırılması oluşuğunu ifade eden Uzm. Dr. Yetim, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu sırada solunum sisteminde fırsat kollayan bir mikrop varsa bu durumdan yararlanarak hücre içine girerek enfeksiyonu başlatır. Ayrıca soğuk yiyecek ve içecekler de boğaz bölgesinde ısı düşmesi yaratarak yaz gribi dediğimiz enfeksiyonun oluşmasında rol oynarlar.”

MİDE BAĞIRSAK ENFEKSİYONLARI
Uzm. Dr. Yetim yaz aylarında daha çok sindirim sistemi enfeksiyonlarının görüldüğüne dikkat çekti. Yetim, sindirim sistemine mikropların besinler aracılığı ile girerek yemek borusu, mide ve bağırsaklarda yerleşip oralarda enfeksiyona neden olduklarını vurguladı. Sıcak etkisi ile yiyeceklerin çabuk bozulup bayatladığını ve mikrop odağı haline geldiğini kaydeden Yetim, “Özellikle et grubu, süt ürünleri ve şekerli yiyeceklerde mikroplar kolaylıkla ürerler ve böylece enfekte olmuş yiyeceklerin yenmesiyle bedenimize girerler. Mide ve bağırsaklarda çoğalarak mide bağırsak enfeksiyonlarına neden olurlar. Ayrıca soğuk yiyecek ve içecekler de mide ve bağırsaklarda direnci düşürerek ortamdaki bazı flora bakterilerinin patojen, yani hastalık yapar hale gelmesine neden olurlar. Flora, sindirimde rol oynayan, hastalık yapmayan mikroplardır. Soğuk etkisi ile bu mikroplar, bulundukları yerde enfeksiyonlara neden olabilirler.”

İDRAR YOLU ENFEKSİYONLARI
Kent Hastanesi İç Hastalıkları uzmanı Dr. Yetim, yaz aylarında sık görülen bir diğer enfeksiyonun üriner sistem (idrar yolları) enfeksiyonları olduğunu söyledi. Yetim bu konuda şu bilgileri verdi: “ En sık idrar torbası, idrar kanalları ve daha seyrek olarak böbrekler etkilenebilir. İdrar torbası enfeksiyonuna sistit denir. Genellikle karın orta alt bölgelerinde sancı, dolgunluk ve rahatsızlık hissi, sık ve yanmalı idrar yapma gibi şikayetlerle seyreder. Bu enfeksiyonların en önemli nedeni ise özellikle karın alt bölgelerinin soğuk etkisinde kalmasıdır. Çok soğuk suda fazla kalmak, ıslak mayo ile rüzgarda durmak bedenimizin ısısını düşürerek direncin kırılmasına yol açar. Ayrıca, kalabalık ortamlarda plaj ve özellikle yüzme havuzlarındaki sularda mikropların fazla olabileceği de unutulmamalıdır.”

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Her ikrama ‘evet’ demeyin

Her 8 kadından 1’i kansere yakalanma riski taşıyor

Rodoplu’ya Avrupa Parlementosu’ndan davet

Arşiv