Aman ormanlarımıza dikkat

  • 0
  • 1.049
Yazı Boyutu:

Geçen hafta Çevre-Yaşam köşesinde dünyamıza, dolayısı ileinsan yaşamına büyük zarar veren küresel ısınmanın nedenlerini yazdım. Şusıralar TV kanallarından izliyorsanız dünyanın pek çok ülkesinde yağmurlarınyol açtığı sel felaketleri yaşanıyor.

Bu yağmur ve sel felaketlerinin birinci nedeni (Dünyayüzeyinin aşırı ısınması) küresel ısınmadır. Diğer nedenlerinden biri deormansızlaşma, yani orman yangınlarıdır. Bu konuları sık sık gündem de tutmakistiyorum. Gelecek nesiller sağlıklı bir dünya bırakmak zorundayız. Mevsimolarak orman yangınlarında çok hassas bir dönemden geçiyoruz. Meteorolojiuzmanları önümüzdeki günlerde Ege Bölgesi’nde hava sıcaklığının gölgede 35dereceye ulaşacağını belirtiyor. Ormanların insan yaşamına katkılarınıdefalarca yazdım ve yazmaya da devam edeceğim.

Şunu herkesin iyi bilmesigerekiyor; orman yangınlarının yüzde 92’si insanlardan kaynaklanıyor. Evetyanlış okumadınız yüzde 92 gibi büyük bir oranı. Bu rakamı Orman ve Su İşleriBakanlığı’nın yaptırdığı istatistikler ortaya koyuyor. En yüksek oranıaraçlardan rastgele atlan sigara izmariti oluşturuyor yüzde 44. Lütfen böylesorumsuz kişileri gördüğünüzde plakasını alın ve günü, saati, bölgesiylebirlikte trafik yetkililerine bildirin.

Başka türlü önüne geçemeyiz. Yine insankaynaklı orman yangınlarında çoban ateşi yüzde 13 çıkıyor. Tarla ve bahçetemizliği yüzde 12, piknik, kampçılık, avcılık yüzde 11. Yüzde 12’si ise kastenyakmak sonucu. İşte burası çok önemli. Yani arazi açmak ve rant elde etmek içinormanların yakılması. Kasten orman yakanlara yani kundakçılara karşı çokduyarlı olunmalı. Alın size bir örnek. Önceki gün Manisa’nın Turgutluİlçesi’nde dört ayrı noktada çıkan yangında 5’i orman, 5’i de tarım ve makilikolmak üzere toplam 10 hektar alan küle döndü. Doğa tahrip edip rant elde etmekisteyen uyanıklara fırsat vermeyin ve hemen Jandarma 156, Orman 177 ve  Polis 155 nolu telefonları arayın. Peki ormanyangınlarının yüzde 92’si insan kaynaklı ise yüzde 8 oranı nedir biliyor musunuz;yıldırım düşmesi ve yüksek elektrik hatlı telleri sürtüşmesi. Yani doğal afetdediğimiz. Herkes üzerine düşen sorumluluğu yapmalı.


İzmir Harmandalı’da yaşayanlara acıdık
Geçtiğimiz hafta sonu misafirlerimizle Çandarlı’ya denizegitmiştik. Dönüşte Harmandalı bölgesinden geçerken misafirlerimiz “Buradaçöplük mü var. Çok pis kokuyor. Bu ağır kokuya burada yaşayanlar nasılkatlanıyor” deyince, ailece ne diyeceğimizi şaşırdık. Ben lafları geveleyerekanlatmaya çalıştım. Aşırı sıcakla birlikte gerçekten öyle böyle bir kokudeğildi. Kaldı ki biz Harmandalı çöplüğüne bir hayli uzaktan geçiyorduk. Oçöplüğün yakınında yaşayanları düşünmek bile istemedik. Misafirlerimizinsöyledikleri aynen aktarıyorum; “İzmir EXPO’yu kazanmak için büyük çabaharcıyor. İzmir’e 5-10 kilometre mesafede ağır çöp kokularının yayıldığı birşehre yakışıyor mu” dediler. Bir gazeteci, özellikle bir çevre yazarı  olarak ne diyeceğimi bilemedim. Bilen varsabir adım öne çıksın.

YORUM YAZ