Anıtkabir’İ Herkesin Görmesi Gerekir

  • 0
  • 1.161
Yazı Boyutu:

71 yılı geride bıraktığımız 10 Kasım’da Dünya liderlerinin saygıyla andığı büyük komutan, devlet adamı, kurtuluş savaşının ve Türk inkılâplarının büyük önderi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün hayata veda edişinin yıl dönümünü yaşıyoruz. 15 yıl süre ile kaldığı Etnoğrafya Müzesi’nden 10 Kasım 1953 yılında Anıtkabir`e nakil edilen Ulu Önderi 2007 yılında 12 milyon 661 bin 835 kişi ziyaret ederek 56 yıllık Anıtkabir tarihinde rekor kırılmış oldu. İmkanı olan herkesin 10 Kasım’ı Ankara Anıtkabir’de yaşamasını tavsiye ederim.

Siz hiç 10 Kasım’da Anıtkabir’de bulundunuz mu?. Defalarca Anıtkabir’i gezmeme rağmen 10 Kasım tarihinde ancak geçen yıl bulunabildim. Tarifi mümkün olmayan bir gurur ve onur yaşadım. Gözyaşlarımı tutamadım. Yaşanan izdihama aldırmadan sık sık “Bravo işte Ata’ya sevgi, bağlılık böyle olur” dedim. Dünya liderlerinin saygıyla andığı büyük komutan, devlet adamı, kurtuluş savaşının ve Türk inkılâplarının büyük önderi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün hayata veda edişinin üzerinden 70 yıl geçmesine rağmen Türk milleti Ata’sını unutmamıştı. O müthiş günü yazamadığım için ukde (Gönül üzüntüsü) kalmıştı içimde. Londra’da İngilizce dil eğitimi gördüğüm 6 ay boyunca kader birliği yaptığım arkadaşım Yalçın Kaplan’ın daveti üzerine geçen ay Ankara’daydım. Yalçın Kaplan’ın vatan ve aile özlemi nedeniyle yılda birkaç kez geldiği Ankara’da, bende tabiri caizse bir taşla birkaç kuş birden vurdum. Yalçın Kaplan, Fransız uyruklu eşi Maria, çocukları Selen ve Arman’ı Anıtkabir’e götürüp gezdirdi. Ben de bildiğim kadarıyla rehberlik yaptım. Eskişehir Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarı müzik bölümü öğrencisi kızım Nehir Akansu’yu, ilköğretimde okurken Anıtkabir’e götürmüştüm. Anıtkabir, Ankara'nın her yerinden görülen Rasathane Tepesine kurulu. Projesi Emin Onat ve Orhan Arda’ya ait olan mimarlık harikası Anıtkabir'e Tandoğan kapısından girdiğinizde sizi önce aslanlı heykeller karşılar. Aslan heykelleri gücü ve kuvveti temsil ediyor. Yolun iki yanındaki aslan heykellerinin ortasından yürümeye başladığınızda, gizemine kapılısınız yerdeki taşların, mermer kulelerin ve heykellerin. Aslanlı yolun başında İstiklal ve Hürriyet Kuleleri var. Anıtkabir maketi ve ışıklı panoların bulunduğu İstiklal Kulesi ve Anıtkabir'in inşaat çalışmalarını gösteren fotoğraf sergisi Hürriyet Kulesi'nde yer alıyor. Aslanlı yolu tamamladığınızda 373 adet halı ve kilim deseniyle bezenmiş tören meydanına ulaşırsınız. 15 bin kişi kapasiteli bu meydan 10 Kasım, Cumhuriyet Bayramı, 23 Nisan, 19 Mayıs gibi bayramlarda dolup taşar. Görkemli yapıyı seyretmek ve Atanın huzurunda olmak ruhunuzu rahatlatır.

Tören alanının sağında bulunan 30 metre yüksekliğindeki çelikten yapılmış tek parça bayrak direği Türk asıllı bir Amerikan vatandaşından armağan edilmiş Anıtkabir'e. Merdivenlerin başında, sağda Sakarya Meydan Savaşı konulu kabartma, Türk halkının kazandığı zaferleri anlatan kompozisyonu anlatır. Soldaki Başkomutanlık Meydan Savaşı konulu kabartmadaki köylü kadın, bir çocuk ve attan oluşan grup ise savaş hazırlığını temsil ediyor. Ve Atatürk ordulara sesleniyor onların hemen yanında: "Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz'dir, ileri". Merdivenlerin ortasından mermerden yapılmış kürsüde de "Hakimiyet Kayıtsız Şartsız Milletindir" yazısını okuduktan sonra Ata'nın huzurunda bulursunuz kendinizi. İki katlı dikdörtgen yapı, Anıtkabir'in en önemli bölümüdür. Bronz kapılardan girilen Şeref Holü'nün dört yanı köşeli sütunlarla çevrilmiş. Girişin sağında Atatürk'ün, "Cumhuriyet'in Kuruluşunun 10. Yıl Nutku", solunda da "Gençliğe Hitabe" yazılı. 17 metre yüksekliğindeki holün yan duvarlarında 12 adet meşale bulunuyor. Ata'nın, Şeref Holü'ndeki sembolik lahti her zaman çiçeklerle doludur. Selçuklu ve Osmanlı motifli mozaiklerle süslü mezar odası, bu sembolik lahtin altında bulunuyor. Ata'nın huzurunda nöbetini adeta heykel kesilmiş gibi tutan askerlerin asilliğini izlerken ağlamamak için kendinizi zor tutarsınız. Anıtkabir'deki on kuleye, ulusumuzun oluşumunda büyük önem taşıyan isimler verilmiş: İstiklal, Hürriyet, Mehmetçik, Zafer, Barış, 23 Nisan, Misak-ı Milli, İnkılap, Cumhuriyet, Müdafaa-i Hukuk. Mehmetçik kulesinde, yabancı ziyaretçilere danışmanlık hizmetinin yanı sıra Anıtkabir ve Milli Mücadele konulu kitapların ve hatıra eşyaların satışı yapılıyor. Atatürk ve Türk Devrimi Kütüphanesi, Mehmetçik ve Zafer kuleleri arasında yer alıyor. Atatürk'ün en önemli üç zaferinin tarihi, Zafer kulesinin duvarlarında yazılı. Türkiye'nin 2. Cumhurbaşkanı ve Atatürk en yakın arkadaşı İsmet İnönü'nün sembolik lahidi, Ata'nın lahidinin tam karşısında tören alanının sonunda yer alıyor.  "Yurtta Barış, Dünyada Barış" ilkesini anlatan kabartmaların yer aldığı Barış Kulesi'nde, Ata'nın  kullandığı Lincoln marka tören ve makam otomobilleri sergileniyor. 23 Nisan 1920'de Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışı, 23 Nisan Kulesi'nin iç duvarlarında tasvir ediliyor. İnkilap Kulesi'nde, Atatürk'ün giydiği fraklar, takım elbiseler ve smokinler yer alıyor. Burası Anıtkabir'in en heyecan verici yerlerinden biri.

Ekonomik krize rağmen rekor ziyaretçi

Ata'nın manevi evlatlarından Afet İnan'ın, Rukiye Erkin ve Sabiha Gökçen tarafından armağan edilen eşyalarda var. Cumhuriyet Kulesi'nde Atatürk'ün kitapları ve ziyaret etmiş yabancı devlet adamlarının Atatürk ile yapılmış yağlı boya resimleri bulunuyor. Müdafa-i Hukuk Kulesi'ndeki kabartmalarda Kurtuluş Savaşı'nda ulusal birliğimizin temeli olan Müdafaa-i Hukuk anlatılıyor. Anıtkabir'in içinde yer aldığı Barış Parkı'nda dünyanın bir çok yerinden toplanmış yaklaşık 48 bin 500 ağaç ve bitki Ata'nın doğaya verdiği değeri en güzel şekilde yansıtıyor. Müthiş bir lider, müthiş bir mücadele ve tarih dolu Anıtkabir'den, Ata'nın huzurundan ayrılırken yaşadığınız bu güne şükretmeden edemiyorsunuz. Bence tüm çocuklar gibi büyüklerinde görmesi gereken bir yer Anıtkabir. Ekonomik krizin yaşandığı 2009 yılında bile Anıtkabir rekor ziyaretçi akınına uğramış. Atatürk, Türk milletine virdiği en önemli mesaj; “Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır, ancak Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır” oldu.

Yıllara göre Anıtkabir ziyaretçi sayısı...kutu içinde verilebilir…. 
**10 Kasım 1953 yılında Anıtkabir’e nakil edilen Ulu Önderi 19 Kasım 1953 günü tam 70 bin kişi ziyaret etti.   
**2005’te 3 milyon 801 bin 340 kişinin ziyaretçi alan Anıtkabire, o yıl kasım ayında 882 bine yakın kişi.
**2006`da 8 milyondan fazla ziyaretçi uğradı. 2006`nın mayıs, ağustos ve kasım aylarında 1 milyon ziyaretçi sınırını aştı.
**2007`de 12 milyon 661 bin 835 kişi ile 56 yıllık Anıtkabir tarihinde rekora ulaşıldı.
**2008'de 6 milyon 50 bin 888 kişi.
**2009 yılı Ağustos ayında 842 bin 834 kişi, Eylül ayında 873 bin 96 kişi ziyaret etti.
**56 yılda yerli ve yabancı 245 milyon kişinin ziyaret etti.

YORUM YAZ
Arşiv