Bir Orman Gibi Kardeşçesine

  • 0
  • 674
Yazı Boyutu:

21 Mart Dünya Ormancılık Günü. UNECO’nun 2002 yılında ‘DünyaŞairi’ seçtiği Nazım Hikmet ne güzel söylemiş; “Yaşamak bir ağaç gibi tek vehür. Ve bir orman gibi kardeşçesine. Bu hasret bizim”. Doğru, bu hasret bizim.İnsanların ormanları çoğaltmak için pek çok nedeni var. Çünkü dünya, insanlarınyol açtığı küresel ısınma ile boğuşuyor. Küresel ısınma, dünyanın bazıbölgelerinde uzun süreli kuraklık ve çölleşme, bazı bölgelerinde ise şiddetlikasırgalar, seller ve taşkınlara yol açıyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık BakanıMehdi Eker kuraklık tehlikesi ile ilgili sık sık açıklama yapıyor. Mevsimlerdeğişti. Buna bağlı olarak hayvanların göç dönemleri de farklılaştı. İşte budeğişikliklere dayanamayan bitki ve hayvan türleri ya azalıyor ya da tamamenyok oluyor. Küresel ısınma, insanlarda kalp, şeker, solunum yolu, bulaşıcı,alerjik ve diğer hastalıklara yol açıyor. Birleşmiş Milletlere bağlı 257 biliminsanı küresel ısınmanın, yüzde 49 gereksiz enerji kullanımı, yüzde 23endüstrileşme, yüzde 14 ormanların yok edilmesi ve yüzde 12 tarımsalçalışmalarla verilen zararlarla yüzde 98 insan kaynaklı olduğunu söylüyor. YaniO bilim adamları, son 50 yılda dünyadaki sıcaklık artışının geri dönüşü olmayanbir noktaya yaklaştığını ve insan hayatı üzerinde ciddi etkileri olduğugörüşünde. Küresel ısınmayı durdurmanın yolu var tabiki. Birincisi ormanlarıçoğaltmak. En fazla endüstriyel alanda kullanılan fosil yakıtların (Kömür,petrol, doğalgaz) en aza indirilmesi. Bunu ben değil bilim insanlarısöylüyor. 

Neden ormancılık günükutlanıyor
Avrupa Tarım Federasyonu (CEA) dünya ormanlarına gerekliönemin verilmediğini görünce, Gıda Tarım Organizasyonu’na (FAO), kuzeyyarımkürede ilkbaharın, güney yarımkürede sonbaharın başlangıç günü olan 21Mart’ın Dünya Ormancılık Günü olarak kutlanılmasını tavsiye etmiş. 1971yılından bu yana dünyada bir hafta süren ormancılık gününde ağacın önemiişlenip bol bol dikimler yapılıyor. Ağaçlar, en fazla kömürde olan karbongazını emerek oksijen olarak geri verir. 4 dönümlük ağaçlık alan bir yılda 18kişiye yetecek kadar oksijen üretir. Bir otomobil 10 bin kilometrekullandığında yaydığı karbondioksit miktarını bir dönümlük ağaçlık alan emerekyok ediyor. Ormanlar rüzgarın hızını azaltır, toprağı kökleri ile tutarakyağışların ve akarsuların toprağı taşımasını önler. Yaban hayatı ve avkaynaklarını korur. Nesli tükenmekte olan hayvanların üretimi, korunması vebarınmasında koruma alanları oluşturur. İkim üzerinde olumlu etkiler yapar.Aşırı sıcaklıkları düzenler, bir ısı tamponu gibi görev yapar. Sıcağı soğuğudengeler, yaz sıcaklığını azaltırken, kış sıcaklığını artırır, radyasyonuönler.

Kaşkaloğolu doğaya 10bin fidanla destek oldu
Yaşadığı kente sahip çıkanları takdir ediyorum. Buinsanlardan bir tanesi Prof. Dr. Mahmut Kaşkaloğlu. İzmir’de kalkınıp ve iyibir yaşam sürmenin sorumluluğunu en iyi şekilde yerine getiriyor. Hem gözhastalıkları, katarakt ve lazer göz ameliyatları konusunda uzman kadrosuyla İzmir’eprestijli bir hizmet sunuyor hem de sosyal sorumluluk projeleriyle yanınıyor.Urla’da ormanlaştırma çalışmalarına 10 bin fidanla katkı veren Kaşkaloğlu,ağaçlarını kontrol etmeyi de ihmal etmiyor. Ev ve iş yerindeki  çevreci uygulamaları tüm dostları tarafındantakdir ediliyor. 21 mart Dünya Ormancılık gününde böyle sorumluluk sahibiinsanların çoğalmasını diliyorum.

YORUM YAZ
Arşiv