Bir tarafta kuraklık bir tarafta seller

  • 0
  • 596
Yazı Boyutu:

TVkanallarındaki doğa ve çevre haberleri daha çok dikkatimi çekiyor. Şu sıralaren çok kuraklık ve sel haberleri gündemde. Türkiye’nin pek çok yerinden “Çiftçiyağmur bekliyor”, “Kuraklık buğdayı vurdu”, “Çiftçiler hayvanlarına yedirecekleri yeşil otbulamıyor”, “Barajlarda su seviyesi azaldı” sesleri yükselirken,Uzak Doğu ve Avrupa ülkelerinde ise yağmur ve sellerden insanlar yaşamınıkaybediyor. Avustralya’da yüzyılın en sıcak günleri, Amerika'da son 50 yılın enkurak dönemini yaşanıyormuş. Doğu AnadoluTarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği (DATÜB) Başkanı Nazmi Ilıcalı, Türkiye'dekikuraklığın ciddi boyutlara ulaştığını ve Doğu Anadolu'daki çiftçiyi kırıp geçirdiğinisöylüyor. Türkiye’nin buğday ambarı Trakya’da buğdayların renkleri değişirken,ürünlerde hastalıklar arttı. FinancialTimes,dünyanın yeni bir gıda kriziylekarşı karşıya kaldığını yazdı. Kışın ortasında adeta yazdan kalma günleryaşanıyor.

8 milyar tonkarbon durdurulmalı
Sebebikesinlikle küresel ısınma. Bunu ben değil Birleşmiş Millerler söylüyor. 5 yıldabir dünyadaki gelişmeleri araştırıp devletlere ve hükümetlere raporlar sunan Birleşmiş Milletler Hükümetler Arası İklim Değişikliği Kurulu, (IPCC) eylül ayında açıkladığı son raporunda KüreselIsınmanın (Dünyanın Isınması) durdurulmaması halinde yağışalan bölgelerde aşırı yağışların, kurakolan bölgelerde ise daha fazla kuraklığın görüleceğini belirtmişti. Gerekçeolarak da karbondioksit gazının acilen düşürülmesini göstermişti.Dünya Kaynakları Enstitüsü’nün (WRI) yayınladığı ‘Küresel Kömür RiskDeğerlendirmesi’ raporunda dünya üzerinde çalışılan 1200 kömür santralininyılda 8 milyar ton karbondioksit salınımıyla dünyaya büyük zarar verdiğiniaçıklamasına rağmen ciddiye alınmazsa biz daha kuraklık ve selleri çok konuşuruz.

Çin’deki gibi güneşi ekrandan izlemeyelim
Dünyada en çok kömürtüketen ülkelerin başında gelen Çin’in Pekin ve Şangay’da hava kirliliğindengöz gözü görmeyince yetkililer güneşin doğuşu ve batışının anlaşılması içinmeydanlara dev dijital ekranlar kurmuş. Dünya Sağlık Örgütü'nün havadakizararlı partikül oranını ölçen ve güvenli kabul ettiği partikül madde (PM25)  Pekin ve Şangay’da 20 kat artaraktehlikeli kabul edilen 500 seviyelerine çıkmış. Haftalardır hava kirliliği konusunugündemde tutmamın sebebi birincisi tabi ki insan sağlığı, ikincisi ise son ikiayda en çok şikayet aldığım kömür ve is kokularından oluşan İzmir’deki havakirliliğinin önlenmesi. Çünkü Türkiye’de kömür konusunda Çin’den masumsayılmaz. Dünya’da en çok kömür tüketen 4’ncü ülkeyiz. 1999 yılında karbonsalınımı yüzde 95 olan Türkiye’nin son ölçümlerde yüzde 272’ye ulaştığıbelirlendi. Bakın kömür yakmaya bağlı hava kirliliği insan ömrünü 5,5 yılkısalttığı kesinleşti. Çin'de 20 milyonu aşkın astım hastası yaşıyor ve dünyadaastımdan ölenlerin sayısında Çin başı çekiyormuş. Dünyada havası en kirli 20şehirden 16'sı Çin'de bulunuyor.

Çevre ve doğa için Savaş’tı
Yusuf Savaş Emek Türkiye’nin her köşesindeki çevresorunlarını düşünür ve korunması için mücadele ederdi. Orman Mühendisi olması nedeniyle birçok çevrehareketinin içerisinde etkin görevler aldı. İnsanlara çevrenin önemini anlattıve doğayı sevdirdi. Türkiye Yeşiller Partisi’nin kurucuları arasında yer alanYusuf Savaş Emek 67 yaşında ailesine ve sevenlerine veda etti. Mekanı cennetolsun çevre ve doğa dostu. 
 

YORUM YAZ