Yazı Boyutu:


8 milyar tonkarbon durdurulmalı
Sebebikesinlikle küresel ısınma. Bunu ben değil Birleşmiş Millerler söylüyor. 5 yıldabir dünyadaki gelişmeleri araştırıp devletlere ve hükümetlere raporlar sunan Birleşmiş Milletler Hükümetler Arası İklim Değişikliği Kurulu, (IPCC) eylül ayında açıkladığı son raporunda KüreselIsınmanın (Dünyanın Isınması) durdurulmaması halinde yağışalan bölgelerde aşırı yağışların, kurakolan bölgelerde ise daha fazla kuraklığın görüleceğini belirtmişti. Gerekçeolarak da karbondioksit gazının acilen düşürülmesini göstermişti.Dünya Kaynakları Enstitüsünün (WRI) yayınladığı Küresel Kömür RiskDeğerlendirmesi raporunda dünya üzerinde çalışılan 1200 kömür santralininyılda 8 milyar ton karbondioksit salınımıyla dünyaya büyük zarar verdiğiniaçıklamasına rağmen ciddiye alınmazsa biz daha kuraklık ve selleri çok konuşuruz.

Çindeki gibi güneşi ekrandan izlemeyelim
Dünyada en çok kömürtüketen ülkelerin başında gelen Çinin Pekin ve Şangayda hava kirliliğindengöz gözü görmeyince yetkililer güneşin doğuşu ve batışının anlaşılması içinmeydanlara dev dijital ekranlar kurmuş. Dünya Sağlık Örgütü'nün havadakizararlı partikül oranını ölçen ve güvenli kabul ettiği partikül madde (PM25) Pekin ve Şangayda 20 kat artaraktehlikeli kabul edilen 500 seviyelerine çıkmış. Haftalardır hava kirliliği konusunugündemde tutmamın sebebi birincisi tabi ki insan sağlığı, ikincisi ise son ikiayda en çok şikayet aldığım kömür ve is kokularından oluşan İzmirdeki havakirliliğinin önlenmesi. Çünkü Türkiyede kömür konusunda Çinden masumsayılmaz. Dünyada en çok kömür tüketen 4ncü ülkeyiz. 1999 yılında karbonsalınımı yüzde 95 olan Türkiyenin son ölçümlerde yüzde 272ye ulaştığıbelirlendi. Bakın kömür yakmaya bağlı hava kirliliği insan ömrünü 5,5 yılkısalttığı kesinleşti. Çin'de 20 milyonu aşkın astım hastası yaşıyor ve dünyadaastımdan ölenlerin sayısında Çin başı çekiyormuş. Dünyada havası en kirli 20şehirden 16'sı Çin'de bulunuyor.
Çevre ve doğa için Savaştı
Yusuf Savaş Emek Türkiyenin her köşesindeki çevresorunlarını düşünür ve korunması için mücadele ederdi. Orman Mühendisi olması nedeniyle birçok çevrehareketinin içerisinde etkin görevler aldı. İnsanlara çevrenin önemini anlattıve doğayı sevdirdi. Türkiye Yeşiller Partisinin kurucuları arasında yer alanYusuf Savaş Emek 67 yaşında ailesine ve sevenlerine veda etti. Mekanı cennetolsun çevre ve doğa dostu.