BRAVO İZMİR’DEKİ ŞİRKETLERE

  • 0
  • 2.281
Yazı Boyutu:

Bazı konular vardır üzerinden aylar bile geçse önemini kaybetmez. Hele ki konu ÇEVRE ve TASARRUF olunca. İzmirli 20 şirketin örnek alınacak elektrik tasarrufundan bahsetmek istiyorum. İzmir yine Türkiye’ye örnek olacak bir çalışmaya imza attı. Dünya’da küresel ısınmaya neden olmadan enerji üretmenin çok sık konuşulduğu bir dönemde İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren 20 sanayi kuruluşunun 63.7 milyon kWh tutarında bir enerji tasarrufu gerçekleştirmesi tabi ki takdir edilmeli ve yazılmalı. Bu tasarrufun parasal karşılığı 11 milyon TL. olarak tahmin ediliyor. İzmir Atatürk OSB’de gerçekleştirilen pilot uygulamanın ülke geneline yaygınlaştırılması amacıyla İstanbul, Gaziantep ve Ankara’daki Organize Sanayi Bölgelerinde anlatılması çok sevindirici.
 
17 milyar kWh’lık enerji tasarrufu
Amerikan ve Türk enerji verimliliği danışmanlık şirketlerinin ortaklaşa yürüttüğü ve pilot bölge olarak seçilen İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde 20 sanayi kuruluşunda uygulanan “Sıfıra Yakın Bölge / Endüstriyel Enerji Verimliliğini Teşvik Projesi” yüzde 20-30’a varan oranlarda enerji tasarrufu sağlayınca, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile ABD Enerji Bakanlığı Politika ve Uluslararası İşlerden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Andrea Lockwood’tan takdir topladı. Benzer çalışmanın Türkiye genelindeki OSB’lerdeki 52 bin sanayi kuruluşunda uygulanması halinde 17 milyar kWh’lık bir enerji tasarrufu sağlanacağı ve maliyetinin de 3 Milyar TL olacağı hesaplandı. Dilerim gerçekleşir. Çünkü, enerji üretmenin en ucuz yolu, gereksiz tüketimi önlemektir.
 
Artık güneş enerjisiyle yaşayacağız
Fosil yakıt kömürün yol açtığı hava kirliliği yazısından sonra bu haber insana umut veriyor. Yukarıdaki başlık  gelişmekte olan piyasalarda güneş enerjisine yönelik hazırlanan bir raporun verisinden. Rapora göre, Dünya’da son 10 yılı kapsayan dönemde en hızlı büyüyen yenilenebilir enerji teknolojisi, güneş enerjisi olmuş ve güneş enerjisinde açık ara dünya lideri Almanya. 2013’te güneş enerjisi sektörünü Asya Pasifik, Latin Amerika, Ortadoğu, Afrika ve yükselen Avrupa ülkelerinin güçlendireceği öngörülüyor. Rapora göre dört yılda bu ülkelerde 30 GW kapasite inşa edilecek. Güneş enerjisinin gelişiminde en cazip olanlar Güney Afrika, Tayland, Şili, Romanya ve Brezilya. Bu ülkeleri ise Arjantin, Ekvador, Türkiye ve Meksika takip ediyor. 10-14 Haziran 2013 tarihleri arasında EPDK’ya (Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu) güneş enerjisine dayalı lisans başvurusu yapılması başlatılıyor. Temennim bu çalışmalar daha hızlı hale getirilip küresel ısınmanın önüne geçilir.
 
10 bin fidan dikmek istiyorlar
Çevre-Yaşam köşesinin gönüllülerinin artmasından büyük mutluluk duyuyorum. Uşak Üniversitesi Radyo Televizyon öğrencisi Tuğçe Kandemir, TRT’de yanımda staj yapmıştı ve o da kısa sürede çevre fanatiği oldu. Bu haberi hazırlayıp getirince müthiş mutlu oldum. Karşıyaka’daki Hamdullah Suphi Tanrıöver İlköğretim Okulu sınıf öğretmeni Nurcan Arı ve okul müdürü Arif Erol’un verdiği bilgileri de aynen aktarıyorum; “Okul olarak e-Twinning Labet Projesi’ne  uluslararası bir proje olup hayat boyu öğrenim programından oluşmaktadır. Proje İngiltere, İtalya, İspanya ve Türkiye’nin katılımıyla gerçekleşmektedir. Proje amacı, öğrencilere ağaç fidanı diktirerek yangınlarla yok olan ormanları tekrar kazanmak, yeşili çoğaltmak ve bir canlı büyütmenin bilincini aşılayıp ülkesine yararlı bir birey olması öğretmek. Karşıyaka’da 10 bin fidan dikmek için İzmir Orman Müdürlüğü veya Karşıyaka Belediyesi’nden boş kullanılabilir bir arazi istiyoruz. Bu yanmış bir orman alanı da olabilir. Valla ne denilir biliyor musunuz böyle eğitimcilerin elleri öpülür.

YORUM YAZ