Çöp deyip geleceğinizi tehlikeye atmayın

  • 0
  • 2.199
Yazı Boyutu:

Haftanın Sözü  “ÇEVRE, insanların yaşama biçimini  ve ekonomik gelişmesini belirleyen bir ögedir” Wilfred Bion

Çöp deyip geleceğinizi tehlikeye atmayın

Çöplerin ayrımı iyi yapıldığında;

çevre ve ekonomiye büyük faydası olur

Bütün dünyada olduğu gibi özellikle büyük kentlerde insanların en büyük çevre sorunu çöplerdir. Yapılın araştırmalar ülkemizde bir kişinin günde 1kg çöp ürettiğini ortaya koyuyor. 73 milyon nüfuslu Türkiye’de günde 73 bin ton çöp üretilmektedir. Bu rakamlara göre çöpü kaynağında azaltmazsak, bir gün çöp dağları arasında nefes alamaz hale gelebiliriz. Çöpleri geri dönüşüm ve tekrar kullanım yöntemiyle  hem ekonomiye kazandırabilir hem de doğanın korunmasına katkı sağlayabiliriz. Gelecek nesillere karşı sorumluluk hisseden, çevre sorunlarına duyarlı ve bilinçli bir insan yetiştirmek için en başta ailelere, sonra öğretmenlere ve yaşadığı kentin belediyelerine önemli görev düşüyor.


Sağlıklı bir yaşam için
Sağlıklı bir yaşamın sürdürülmesinde çevremizi evimiz gibi düşünmeliyiz. Ailede çevre eğitiminin ana hedefi, ahlak anlayışını ve tüketim bilincini topluma kazandırmak, ihtiyacı kadar tüketen, gelecek nesillere karşı sorumluluk hisseden, çevre sorunlarına karşı duyarlı ve bilinçli bir insan modeli yetiştirmektir. Birçok malın kullanıcısı ve gelecek nesillerin tüketim alışkanlıklarının kazanılmasında toplumun en etkili birimi ailedir. Bu bakımdan aile olarak, tüketim ve çevre üçgeninde aşağıdaki basit önlemleri uygulayıp gelecek nesillere ne kadar yaşama şansı tanıdığımızı bir gözden geçirelim mi?


Çöp deyip geçmeyin
Doğada yok olması çok uzun zaman alan pet şişe, metal kutu, plastik kaplar ve poşetler yerine daha kısa sürede yok olabilen kağıt gibi kazanılabilen veya cam gibi ürünler satın alınmalı. Kırılan, bozulan, kullanılmayan eşyaları atmak yerine tamir ederek tekrar kullanılacak hale getirilmeli. Buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makineleri, TV gibi cihazları satın alırken ve bunları kullanırken enerji faktörü dikkate alınmalı. Düşük enerji harcayan cihazların seçilmesine özen gösterilmeli. Kullan-at anlayışıyla üretilen plastik veya kağıt mutfak eşyaları yerine cam ve porselen olanlar tercih edilmeli.  Plastik torbalar biriktirilip tekrar kullanılmalı. Çevre dostu olarak bilinen deterjanlar kullanılmalı. Evlerde cam, kağıt, plastiklerin ayrı ayrı toplanması ve geri dönüşüm için gerekli önlemler alınmalı. Alış-veriş ambalajı en az ya da dönüştürülebilen ürünler satın alınmalı. İhtiyaç olmadan aşırı tüketimden kaçınılmalı. 


Geri kazanım nedir?
Geri dönüşüm ve tekrar kullanım ötesinde, atıkların özelliklerinden yaralanılarak içindeki bileşiklerin fiziksel, kimyasal veya biyokimyasal yöntemlerle başka ürünlere veya enerjiye çevirmesine geri kazanım denir.Geri kazanımla doğal kaynaklarımız korunur, enerji tasarrufu sağlanır. Ekonomiye katkı sağlar, çöplüğe giden atık miktarı azalır ve geleceğe yatırım yapılır. Cam, kağıt karton, plastik ve metal gibi atıklar özellikle çöp dökme sahalarından ve sokak toplayıcıları tarafından toplanmakta ve hammadde kaynağı olarak çeşitli sektörlerde kullanılmaktadır. Kullanılmış ambalajların ve diğer değerlendirilebilir atıkların genel çöpten ayrı ve temiz olarak toplanması yöntemi geri kazanım sürecinin ilk aşamasını oluşturur. Ayrı toplanan geri kazanılabilir atıkların geri dönüşüm işlemine tabi tutulabilmesi için
demir, çelik, bakır, aliminyum, kurşun, piller, kağıt, plastik, kauçuk, cam, motor yağları, atık yağlar, akümülatörler, araç lastikleri, beton, röntgen filmleri, elektronik atıklar ve organik atıklar cinslerine göre ayrı toplanması gerekir.

Uzayda 35 milyon parça ve 300 bin ton çöp oluştu
Amerikan Savunma Bakanlığı, dünya yörüngesinde yüzde 6 aktif,  yüzde 21 eski, yüzde 17 uydu taşıyan füze parçaları, yüzde 13 hareket sırasında çıkan atıklar ve yüzde 43 patlama sonucu oluşan atıkların bulunduğunu açıklamış. Yani diğer bir rakamla 9 bin büyük nesne dünyamızın üstünde tam bir çöplük görüntüsü oluşturuyor. Hepsi kullanılmayan uydular, metal parçaları. Dünya'nın banliyösü tam bir çöplüğe dönüşmüş durumda. Uzayı dolduran bu atık maddelerin uçuşlar için tehlike oluşturmasının yanı sıra kafamıza düşme olasılığını da göz ardı etmemek gerekiyor. Bunların yüzde 94'ü çöp. Sadece 540 tanesi yani yüzde 6 oranı çalışan uydu.

OKUR MEKTUBU
İzmirli dağcılar: “Ormanlara çöp atmayın”
Smrnya Dağcılık Kulübü Başkanı Bülent Tuncay, dağlara ve ormanlara atılan moloz ve çöplerin fotoğraflarını gönderdiği e-mailinde şunları yazmış: “ Son yıllarda ormanlık ve dağlık bölgelere moloz ve çöp dökmek sanki moda oldu. Kolayı seçen sorumsuz insanlara buradan seslenmek istiyorum. Orman ve dağlarda kentteki gibi temizlik işçileri yok. Gözümüz gibi koruduğumuz ormanlık alanlarımız lütfen kirletmeyin. Atılan çöplerle doğanın yokolmasına neden oluyorsunuz. Ahmet Bey bu konuyu sık sık yazarak bizlere destek verin ”

Karşıyaka’da balkon bahçe yarışması
Karşıyaka Belediyesi’nin geleneksel hale getirdiği ve bu yıl 10’ncusu yapılacak En Güzel Balkon-Bahçe Yarışması’nın son başvurusu 13 Mayıs’ta. Amaç beton yığınına dönen kenti, çiçek ve ağaçlarla donatıp insan yaşamını daha güzel kılmak. Yarışmaya Karşıyaka sınırları içinde oturanlar katılabiliyor. Seçici kurul, adresleri tek tek dolaşarak en iyileri belirleyecek. Yarışmada, alanın genel görüntüsü, alan kullanımı, mevcut alandan azami yararlanma, bitki-mekan uyumu, kullanılan bitkilerin çeşitliliği (endemik bitkiler, mevsimlik çiçekler, herdem yeşil türler), bitkilerin aralarındaki uyum (renkler ve doku uyumu), bitki seçiminde gösterilen özen, kullanılan aksesuarlar, seçilen doğal malzemenin mekana uyumu, bitkilerin bulunduğu ambalaj türleri gibi kriterler aranıyor.

YORUM YAZ