Denizli Dünya Kenti Olma Yolunda

  • 0
  • 1.085
Yazı Boyutu:

Bu vatana ve millete faydalı insanları yazmaktan büyük gurur duyuyorum. Konya’nın Ereğli ilçesinin Beyören Köyü’nde çorak dağları, evlerini ve işyeri satarak taşıma suyu ile ağaçlandırıp ormana çeviren emekli öğretmen Rahim Demirbaş’ı Çevre-Yaşam köşesinde iki kez yazdım. Denizlili İsmail Yılmaz da Rahim Demirbaş gibi vatanını sevip koruyanlardan. Yazılarımın yakın takipçisi ve faydalı insanları yazdığımı bilen İzmirli mizah ve çocuk öyküleri yazarı Savaş Ünlü, Denizli’ye götürüp İssimo Home ve Başarı Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Yılmaz ile tanıştırdı. Zaten “Denizli” denilince kimsenin kolumdan tutup çekiştirmesine gerek yok. Ben koşarak giderim. Askerliğimi yaptığım bu kentin çalışkan insanlarını oldum olası sevdim. Bir de Türklerin adını tekstiliyle dünyaya duyurdukları için seviyorum onları. Denizli’de dokumacılığın kökeni, Antik dönemlere dayanır. Denizli, dokumacılık ve tekstilde ülkenin başkenti olarak kabul ediliyor. Günümüzde Babadağ, Buldan, Kızılcabölük ve Denizli başta olmak üzere, küçük ve orta işletmelerden büyük sanayi kuruluşlarına kadar çok sayıda işletme başarıyla çalışmalarını sürdürüyor. Laodikya Antik Kenti’nin ortaya çıkarılması çalışmalarını ekonomik olarak destekleyen İsmail Yılmaz’ın Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yaptığı İssimo Home ve Başarı Tekstil bunlardan biri. 250 işçinin çalıştığı, 250 satış noktası, 20 ülkede temsilciliği bulunan İssimo Home ve Başarı Tekstil Anadolu Kaplanları’nda ilk 500 arasında yerini almış bir kuruluş. Fabrikadan içeri adım atar atmaz sanatın, kültürün insanı sarıveren sıcaklığı karşılıyor insanı. Heykeller, ünlü ressamların tabloları, ülkemizden kaçırılan tarihi eserlerin geri gelmesi için yapılmış boy boy ilanlar, afişler. Bunlar gazetelerde kullanılarak insanlarımızın gereken tepkiyi vermeleri sağlanmış.
Kültür, sanat aşkıyla dolu sanayici
İsmail Yılmaz, tam bir kültür, sanat aşkıyla dolu sanayicilerden. Bunu da Laodikya Antik Kenti’ne verdiği destek, Uşak Bostepe Tümülüsü’nden kaçırılan Denizatı Broşu’nun geri getirilmesi için gazetelere verdiği sayfa sayfa ilanlar ile Türkiye ve yabancı ülkelerden 605 karikatür ustasının katıldığı “Ekoloji ve Teknoloji” konulu karikatür yarışmasıyla kanıtlıyor. Denizli Laodikya Antik Kent kazılarını 2 yıl önce yerinde inceleyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, gösterilen özenin takdire değer olduğuna dikkat çekerek, “Yabancı arkeologlar yılda 2–3 kez gelmesine rağmen 100 yıllık çalışmalar çok kısa sürede yapılmış. Bu dünya mirasının ortaya çıkarılmasında destek veren ve emeği geçen herkesi kutluyorum” demişti. Dünya mirası Laodikya Antik Kent’ini İsmail Yılmaz sayesinde ben de gezdim ve hayran kaldım. Depremle yerle bir olan Laodikya MÖ. I. yüzyılda Anadolu'nun en önemli ve ünlü kentlerinden biridir. Romalılar da Laodikeia'ya özel bir önem vermişler ve Kıbyra (Gölhisar-Horzum) Conventus'unun merkezi yapmışlardır. Laodikya halkının da katkılarıyla kentte çok sayıda anıtsal yapı yapılmıştır. Küçük Asya'nın 7 ünlü kilisesinden birinin bu kentte bulunması, Hıristiyanlığın burada ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.
Cam boncuklardan horoz heykeli
Keza 2012 yılında 2 milyon yabancı turisti UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Pamukkale’ye çeken Denizli ile gurur duyulmaz mı?. Bizim ülkemizin kalkınmaya, milyonlarca genç nüfusa iş istihdamı gerekli. Denizli’nin sembolü olan ve Delikliçınar Meydanı’ndaki üst yapı ve yol çalışmaları nedeniyle 2012 Ocak ayında sökülen çilli horoz heykelinin yerine halkın da görüş ve istekleri doğrultusunda 2 bin 200 cam boncuktan oluşan 1 metre 80 santimetre boyunda cam horoz heykeli dikilecek ve her boncuk ayrı bir kişiye ait olacak.Heykelin dikileceği günü heyecanla bekleyen vatandaşlar, kentin simgesi çil horoz heykelinin saat başında ötmesini istiyorlar. İki gün boyunca köşe bucak gezdiğim Denizli’de, çalışmalarıyla halkın büyük beğenisini kazanan Belediye Başkanı Osman Zolan ile dünya kenti olma yolunda önemli adımlarla ilerlemeye başlamış. “Çalışan demir ışıldar” sözü Denizli’ye çok yakışıyor.

YORUM YAZ
Arşiv