Dilerim Ormanlar İçin Yararlı Olur

  • 0
  • 634
Yazı Boyutu:

New York’taki Genel Merkez’inde 9 yıldır yapılan Birleşmiş Milletler Orman Forumu ilk kez İstanbul’da düzenleniyor. 50 Orman Bakanı ve Başbakan düzeyinde 2 bin kişi, 10 gün boyunca ‘Ormancılık ve Ekonomik Kalkınma’ ana temalı formda, ormanların korunması, sürdürülebilir bir şekilde işletilmesi, ulusal ormancılık programları, ormanların şehir topluluklarına ve yeşil ekonomiye olan katkılarını ele alınacak. Güncel yaşamınızda ormanları aklınızdan geçirdiğiniz oldu mu hiç?. Eğer olmadıysa bu yazıdan sonra şöyle bir kez de olsa düşünüp insan yaşamına olan faydalarını gözden geçirin. Neden ormanlar için bu kadar önemli toplantılar yapılıp devlet adamları bir araya geliyor. Nedeni; dünyada her yıl ortalama 5.2 milyon hektar  (50 milyar 200 milyon metre) ormanlık alan insan kaynalı faktörlerden yok oluyor. Endüstri devrimiyle şekillenen modern bir dünyada yaşamanın bedeli çoğunlukla ormanlara çıktı. Birleşmiş Milletler dünyadaki orman varlığının azalması üzerine 2011 yılını ''Dünya Orman Yılı'' ilan etmişti. Ancak gerekli hassasiyet gösterilmedi. Dilerim 9 yıl aradan sonra Birleşmiş Milletler merkezinin dışında yapılan Orman Forumu’na İstanbul yararlı ve uğurlu gelir.  Dünya ve Türkiye ormanları bir gözden geçirelim. Dünya karasal alanının yüzde 31’i (4 milyar hektarın üzerinde) ormanlarla kaplı. Her yıl 13 milyon hektar doğal orman alanı başka amaçlarla kullanılmak üzere kaybediliyor. Ormansızlaşma ve orman bozulmasının dünya genelinde en önemli etkeni ormanlık alanlarının tarım alanlarına dönüştürülmesi.
 
1 milyar 6 milyon yoksul insan yaşıyor
Diğer etkenler ise orman yangınları, böcek zararları ve hastalıklar, doğal felaketler ve istilacı türler. Dünyada orman zararlısı böcekler yüzünden her yıl 35 milyon hektar orman zarar görüyor. 1milyar 6 milyon yoksul insan, geçimleri için orman kaynaklarından çıkarıyor. Çoğunluğu yerel topluluklar olmak üzere 150 milyon insan ormanlarda yaşıyor. Avrupa’daki 100 orman sıcak noktasından dokuzu Türkiye’de bulunuyor. Bu sıcak noktalar toplam 1 milyon 400 bin hektarı aşkın bir alanı kaplıyor. Bu alanların yüzde 30’u farklı koruma statüleri ile koruma altında. Dünya ormanlarının % 13’ü yasal olarak korumaya (Milli park, tabiatı koruma alanı gibi) ayrılmış durumda. Ormanlar karasal biyoçeşitliliğin en az % 80’ine ev sahipliği yapıyor. Türkiye yüzölçümünün % 27.2’si ormanlarla kaplı. (Toplam 21.4 milyon hektar). Türkiye’de 7 milyonun üzerinde orman köylüsü var. Her yıl orman yangınlarında tüm ormanların % 1’inin ciddi boyutta etkilendiği rapor ediliyor. Bu veriler Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü (FAO) “Küresel Orman Kaynakları Değerlendirme 2010 Ana Raporu” ve Türkiye Orman ve Su Bakanlığı’ndan alındı.
Karaca’ya Orman Kahramanı ödülü
Birleşmiş Milletler (BM), TEMA Vakfı Kurucu ve Onursal Başkanı Hayrettin Karaca’yı “Orman Kahramanı” ilan etti. BM Sekretaryası tarafından belirlenen jüri, 2013 yılında 30 ülkeden 47 adayın arasından Hayrettin Karaca’yı seçerek “Orman Kahramanı” ödülüne layık buldu. Karaca, ödülünü, İstanbul’da 197 ülkenin katılımıyla yapılan Birleşmiş Milletler 10. Orman Forumu kapsamında dün aldı. Karaca, kısa bir süre önce İsveçli Doğru Yaşam Ödülü Vakfı tarafından verilen ve Alternatif Nobel Ödülü kabul edilen “Doğru Yaşam Onur Ödülü” alarak ülkemizi ve doğa koruma mücadelesi veren çevrecileri gururlandırmıştı.   
 
Çevreci Özkan ışıklar içinde yat
Noyan Özkan’ın 1990 yılında başlayan çevreci mücadelesini ve yazılarını yakından takip ederdim. Ben 2000’de mücadeleye başladım. Hatırlıyorum İzmir Barosu bünyesinde 12 arkadaşıyla çevre hareketine öncülük yaparak Konak Meydanı’na Galleria yapılmasını, Kordon’un doldurularak 6 şeritli yol ve metronun viyadüklerle kent içinden geçirilmesi ile termik, nükleer santrallere karşı hukuk mücadelesi yürütmüş ve  bir çoğunu engelletmişti. Baro Başkanlığı’nın ardından uluslararası çevre hukuku konusuna yönelerek Türkiye’nin önde gelen isimlerinden biri oldu. Uluslararası Doğa Koruma Örgütü (IUCN) üyesi olan Noyan Özkan Türkiye’deki çevre kurumlarını temsilen yurt dışındaki toplantılara katıldı. 'Uluslararası Çevre Sözleşmeleri', 'Çevre Hakkı' kitap ve kitapçıkların hazırlanmasına katkıda bulundu. Alsancak Hocazade Camiinde yüzlerce kişinin arasında üstad çevreciye bende dualar okudum. Mücadelesini verdiğin toprağın bol mekanın cennet olsun.

YORUM YAZ
Arşiv