Doğada güz keyfini kaçırmayın

  • 0
  • 2.509
Yazı Boyutu:

Ünlü şairimiz Sabahattin Ali’nin, “Başım dağ saçlarım kardır/Deli rüzgarlarım, vardır/Ovalar bana çok dardır/Benim meskenim dağlardır dağlar/Kalbime benzer taşları/Heybetli öter kuşları/Göğe yakındır başları/Benim meskenim dağlardır dağlar” şiirini Sezen Aksu klasik haline getirerek bizim jenerasyonun belleğine kazıdı. Doğayı çok sevdiğim için sonbaharda başladığım dağcılık sporunda 13 yılı geride bıraktım. Trekking (Dağ yürüyüşü) olarak başlayıp kademe, kademe yüksek dağcılığa adım attım. Dağcılar sonbaharı çok sever. 17 Kulübü ve 5 bin üyesi ile Türkiye’nin en fazla dağcılık sporu yapan İzmir’de yüzlerce dağcı yaz sezonu boyunca göremediği arkadaşlarına yarınki sezon açılışı ile kavuşmayı beklerken acı haberle sarsıldı.

Büyükburç üzdü

 

Türkiye Dağcılık Federasyonu eski İzmir Temsilcisi Koray Büyükburç, yakalandığı amansız hastalığa yenik düştü. Koray Büyükburç ile 13 yıl içinde yüzlerce dağcılık faaliyetinde omuz omuza olmuştuk. Türkiye Dağcılık Federasyonu’nun 40’ncı kuruluş yıldönümünde “40’ncı yılda 40 zirve” organizasyonunda İzmirli dağcılar olarak Konya’nın Aydos Dağı’na (3070m.), İzmir’in efsane Belediye Başkanı Ahmet Piriştina adına Ağrı Dağı’na (5135m.) zirve yapıp, Afyon Kocatepe’den İzmir’e düzenlenen 500 kilometrelik Zafer Yürüyüşü’nde Koray Büyükburç ile birlikte yürüdük. Aslında hayata genç yaşta veda etti. Dağcılık sporuna ve dolayısı ile doğanın, çevrenin korunmasına bekçilik edecek yüzlerce kişiyi daha kazandırabilirdi. “Dünya çocuklardan bize ödünç” felsefesini aşılayan Büyükburç’un izini en iyi şekilde sürdüreceğiz.

 

 

Sertel Sevindirdi

 

Geçen hafta sonu üzüntü ve sevinci bir arada yaşadım. 2 Bornovalıdan biri Koray Büyükburç derinden üzerken Atilla Sertel sevindirdi. Şehir ve Başkan dergisiyle İzmir’in adını tüm Türkiye’ye duyuran usta gazetecisi Atilla Sertel, 5 ay arayla önce İzmir Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanlığı’na sonra Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanlığı’na seçildi. Dağcılıkla ilgili yazılarımın yakın takipçisi olan Atilla Sertel, “Ahmetciğim hep sana özeniyorum. Ne güzel kendini hafta sonları doğanın içine atıyorsun. Bulutlara yakın dağların zirvelerinde dolaşıyorsun. Bir gün beni de götür” diyen Atilla Sertel’i bundan böyle dağlara hiç götüremeyeceğim herhalde. İzmir’in gururu Atilla Sertel’in omuzlarındaki yük bir hayli arttı. Dikkat edin pek çoğumuz "Kendimi yorgun hissediyorum" cümlesini ne kadar sık kullanıyoruz. Sabahın erken saatinde başlayan yaşam mücadelesinde önce işe gitme ve sonrasında  8-10 saat süren koşuşturma, yetiştirme ve beğendirme çabaları insan vücudunu, günün sonunda külçe haline getiriyor. Buna bir de trafik yoğunluğu, hava ve  gürültü kirliliği eklendiğinde kentte yaşamak bir hayli zorlaşıyor. Doktorlar bir bedeni en fazla stres, hava ve gürültü kirliliğinin yorduğuna dikkat çekiyorlar. Yeşil alanların her geçen gün azaldığı beton yığınlarına teslim olmuş kentlerde bol oksijenli hava nasıl bulunabilir ki? Ancak kente yaşayıp bu eksikleri bir nebze olsun artıya çevirmek gerekiyor. Hafta sonları bir gün de olsa egzoz gazından, klakson sesinden, trafik yoğunluğundan uzak ormanlar arasında, kuş sesleri eşliğinde yürüyüp tertemiz oksijenli havayı ciğerlerinize depolamayın.

 

 

Doğanın İçinde Yürüyüş

 

Hem temiz havayı soluyup hem de yürüyerek spor yapmak güzel olmaz mı? Haydi hafta sonraları treking yapmaya. Dağ yürüyüşü (Trekking) dağ sporları arasında tehlikesi en az olan ve yaz mevsimi dışında, havanın serin olduğu aylarda yapılıyor. İzmir, Alpinizim, Karşıyaka Dağcılık, Bornova Belediyesi, KATHOD, 9 Eylül, Marla Ege, Doruk Dağcılık, Mülkiyeliler, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Özgür Dağcılık, Hava Kuvvetleri Gücü, Smyrna, İDADİK, İzmir Demirspor, Zirve Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü olarak 17 kulüp ve 5 bin üyesi ile Türkiye’nin en fazla dağcılık sporu yapan ili olarak biliniyor. Dağcılık sporu yapan doktorlardan tutunda, işadamları, öğretmenlere, sekreterden tamirciye kadar her iş kolundan pek çok insanı görmeniz mümkün. Hafta sonları yapılan dağ yürüyüşlerine genellikle iş hayatları yoğun, yaşamları büyük stres içinde olan kişiler rağbet ediyor. Doğanın özgürlüğünü sabahın ilk ışıklarından güneşin batışına kadar içlerine sindiren doğaseverler, hafta sonunu adeta iple çekiyorlar. 07.30'da Konak ve Karşıyaka Vapur İskeleleri önünden kalkan dağcılık kulüplerinin otobüsleriyle Yamanlar Tantalos, Balçova ılıcalar-halkapınar, Narlıdere altınvadi-gavuroluk, Kemalpaşa orman idaresi balık çiftliği, Emiralem çeşmesi-Karagöl, Aliağa Bozalan Köyü Türkmen Şelalesi, Tire Kaplan Köyü ve yaylası, Ödemiş Bozdağ Zirvesi, Kuşadası Dilek Yarımadası, Karaburun Küçükbahçe Yeni Liman, Manisa Gürle Balık Çiftliği Sabuncubeli'nden, Fethiye Kabak Koyu Kelebekler Vadisi, Manisa spil, Antalya Elmalı Kızlarsivrisi Dağı gibi faaliyetlerden kendinize güvendiğiniz birini seçebilirsiniz. 

 

 

Uyulması Gereken Hususlar

 

*Sağlık kontrolü yaptırmadan dağ yürüyüşlerine katılmayınız.

 

*Yürüyüşler rehberlerin yetki ve sorumluluğunda yapılır, hiçbir şekilde rehberlere müdahale edilemez.

 

*Gruptaki öncü ve artçı rehberlerin uyarılarına kesinlikle uyulacaktır, yürüyüş kurallarına uymayanlar sonraki yürüyüşlere alınmaz.

 

*Yürüyüşlere arzu eden herkes katılabilir.

 

*Yürüyüşlere katılanlar doğanın ve çevrenin kirletilmemesi için gerekli tedbirleri alırlar.

 

*Pet şişe plastik maddeler vb. çevreyi kirletebilecek atıklar kesinlikle atılmayacak ve atanlar uyarılacaktır.

 

*Meydana gelebilecek yangın tehlikesine karşı dağda ateş yakmak kesinlikle yasaktır.

 

*Gezi süresince alkol almak, sigara içmek ve radyo dinlemek yasaktır.

 

*Programda belirtilen yürüyüşler her türlü hava şartlarında yapılır.

 

*Yürüyüşlere katılanlar dayanıklı ayakkabı ile yedek yağmurluk, kazak rüzgar geçirmeyen mont ve şemsiye almalıdırlar.

 

*Yürüyüşlere katılanlar yanlarına bir öğünlük yiyecek ve en az bir litre su almalıdırlar.

 

*Programda belirtilen hareket saatleri kesindir. Buluşma yerine herkes saatinden en az 10 dakika önce gelinmelidir.

 

*Yürüyüşe katılanlar yanlızca ulaşım ve yatılı gezilerin konaklama ücretlerini ödemektedirler. Bunun dışında hiçbir kişi ya da kuruma ödeme yapmazlar.

 

Yürüyüşe katılanlar yukarıda belirtilen kurallara uymadıkları takdirde bir daha gruba alınmazlar. 
 

 

YORUM YAZ