Doğaya Kör Bakış!

  • 0
  • 549
Yazı Boyutu:



Doğaya dokunmak, artık yeni doğan bebeğe dokunmak gibi nazik olmalıdır.

Doğa sadece gördüğünüzden ibaret değildir.

Görmediğiniz ekolojik süreçler, sistem analisti olarak yaklaştığınızda yüksek hassasiyeti içerebilir.

Bitki örtüsü, görülen bitkilerden daha fazla anlamı olan bir varlıktır.

Kaybolan doğanın değerinin, orman oluşturulacak alanın değeri ile eş olduğu nereden bilinebilir?

Her gün iş makinalarının yüzeydeki milyonlarca canlıyı barındıran toprağı nasıl hoyratça hırpaladığını, üst toprağı alt toprakla karıştırdığını, özetle yaşamın bağlı olduğu toprak içi canlı yaşamı nasıl yok ettiğini izlemekteyiz.

İnsan dışı milyonlarca can bugün öldürülürken, yarın belki MİLYONLARCA İNSANIN AÇLIK VE KURAKLIKLA yaşamını kaybedeceği ya da alandan göç edeceği şimdiden söylenebilir.

Doğaya ve doğanın süreçlerine mevcut kör bakış, bütün bu kaygıların cevaplarının CILIZ KILACAĞI ortadadır.

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası’nı yürekten kutluyorum.

24 Şubat 2023 tarihli ve 32114 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile ilgili kaygılarını yukarıdaki sözlerle açıklamışlar.

Adeta yüreğimden geçenleri okumuşlar.

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası, kaygılarını dört maddede sıralarken, “Peyzaj Planlama ve Tasarım ile Afet Riski Azaltma ve Dirençlik Arttırma Ön Teknik Raporu”ndan yararlanılması tavsiyesinde de bulunmuşlar.

KAYGI VERİCİ MADDELER
1. Mera Kanunu ve Orman Kanunu Ek 16 kapsamında belirtilen alanların kullanılabilecek olması,

2. Yeni yapılanma alanlarında jeolojik etüt ve zemin etüt raporlarının, adeta sihirli bir değnekmiş gibi görülmesi,

3. Afet alanlarından çıkan yıkıntı atıklarının döküm alanlarına belirlenmesi işi Valiliklerin ukdesine bırakılmakla beraber, kararname çıktığından bugüne atık alanlarını belirleme yöntemine ilişkin hiçbir yazılı belgenin hazırlanmamış olması,

4. Canlı yaşamı ve insan varlığının bağlı olduğu toprağın, halihazırda iş makinalarının alt üst etmesini onaylarcasına görülmez kılınması,

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na inanılmaz yetkiler verilmesine pek çok konunun uzmanı tepkili.

Enerji ve İklim Uzmanı Önder Algedik de "Ormana ve meraya inşaat yapılabilecek, planlar askıya çıkartılmayarak halktan saklanacak, itiraz edilemeyecek! Taşınmaz mülkiyeti veya imar hakları kısmen veya tamamen başka bir alana aktarılabilecek. Vasıf değişikliği yapılabilecek. Hazine adına tescili de yapılacak. Yani 2. maddede inanılmaz yetkiler veriliyor. Böylece Asfalt Beton Belediyeciliği 2.0 bitiyor. 3.0 başlıyor!"

Depremlerde yaşanan hatalar doğa için yapılmasın.

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası’nın uyarılarına kulak verin.

Son sözü felsefe, mantık, psikanalist ve matematik dehası olarak tarihe geçen Wilfred Ruprecht Bion söylesin; “DOĞA VE ÇEVREYİ BOZMADAN KORUMAK, BOZULDUKTAN SONRA ONARMAKTAN DAHA KOLAY VE AZ MASRAFLIDIR”

YORUM YAZ
Arşiv