Yazı Boyutu:
Öncelikle Konak Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğünü kutlamak istiyorum. Nedeni 2014 yılında 132 ton (132 bin litre) atık bitkisel yağ toplayıp dönüşüme kazandırdıkları için. Bir litre atık yağın bir milyon litre yer altı suyunu içilmez hale getirdiğini biliyor musunuz?.
132 ton atık yağın evlerde lavabolara dökülmesi halinde ne kadar yer altı suyuna zarar vereceğini siz hesaplayın. 2 milyar insanın içme suyu sıkıntısı yaşadığı dünyamızda herkesin daha duyarlı olması gerekiyor.
Özellikle ev hanımlarına önemli görev düşüyor. Yemeklerden arta kalan atık yağları şişeleyip Konak Belediyesine bağlı semt merkezleri, zabıta karakolları, belediye hizmet binaları ve ilçedeki muhtarlık ofislerine yerleştirilen atık yağ toplama varillerine bırakarak doğaya destek olabilirler. Atık yağlarını geri dönüşüme vererek doğaya ve çevreye katkıda bulunmak isteyenler 482 10 36 numaralı telefondan Konak Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğüne ulaşarak, detaylı bilgi alabilirler. Bu konuda mücadele veren tüm sivil toplum kuruluşu ve belediyeleri yürekten kutluyorum. Gelecek nesilleri düşünmek zorundayız.
DİĞER OKULLARA ÖRNEK OLSUN
Geri dönüşümle orman yaratılabilir mi? Yapılır tabi . Gazetecilik eğitimi alıp yanımda staj yapan talebelerime de Zoru başarım, imkansız zaman alır sözünü sık sık söylüyorum ve felsefe olarak kabul etmelerini istiyorum. İzmir Saint-Joseph Fransız Lisesi, Ege Orman Vakfı ile işbirliği yaparak geri dönüşümle ormanı gerçekleştirmeyi başardı. Saint-Joseph Fransız Lisesi öğrencileri bir yıl boyunca biriktirdikleri cam, kağıt, plastik, alüminyum, pil ve her türlü ambalaj ürünleri biriktirip Ege Orman Vakfına teslim ettiler. Ege Orman Vakfıda Çeşme-Ildırı ağaçlandırma sahasında Saint-Joseph Geri Dönüşüm Ormanı oluşturup öğrencileri sertifika ile ödüllendirdi. En büyük ödülü de Türkiye Çevre Eğitim VakfındanÇevrenin Genç Sözcüleri projesiyle aldılar. Doğaya destek verdikleri için İzmir Saint-Joseph Fransız Lisesi öğrencilerini kutluyorum ve diğer okullara da örnek olmasını diliyorum.160 bin ton plastik atığı toplandıÇevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı (ÇEVKO), Ben Çöp değilim sloganıyla başlattığı kampanya ile 2014 yılında 119 belediye ve 58 lisanslı firma tarafından 160 bin ton plastik ambalaj ayığı toplandığını açıkladı. ÇEVKO, 2005 yılından bu yana bir milyon 100 bin ton plastik atığı toplamış. Konunun uzmanları, 2015 yılında ambalajdan sağlanan geri dönüşümün 1.5 milyar TL üzerinde olacağını söylüyor. Türkiyede her geçen gün artan geri dönüşüm bilinci hem çevreyi koruyor, hem de ekonomiye büyük katkı sağlıyor.