İklim Değişikliğine Işık Tasarrufu Yaparak Destek

  • 0
  • 1.191
Yazı Boyutu:

Söz konusu yaşanılır bir dünya ise her ferdin yapması gereken olmazsa olmazlar vardır. Dünya Saati uygulaması da bunlardan biridir. Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) öncülüğünde yapılan her yıl bir saat ışık söndürme kampanyası dünyamızı korumak adına sık sık yapılmalı ve herkesin anlayacağı dilde ışığın, elektriğin, enerjinin önemini anlatılmalıdır. Maalesef İzmir’de Hilton Oteli’nin dışında bu bilinç yoktu.
 
İnsanlarda farkındalığı arttırmak için Dünya Saati Kampanyasını sık sık yazmak gerekir. Dünya’da Küresel İklim Değişimliği’ne dikkat çekmek için Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) öncülüğünde 2007 yılında ilk kez Avustralya'nın başkenti Sydney'de başlatıldı. 6 yılda dalga dalga yayılarak
  
Dünya Saati (Earth Hour) Kampanyasına geçtiğimiz yıl 135 ülkeden 5 binin üzerinde şehir, bin 500'den fazla sembolik yapı, yüzlerce kurum ve bir milyarın üzerinde kişinin ışıklarını kapatarak destek verdi. Her yıl mart ayının son cumartesi günü 20.30 ve 21.30 saatleri arasında ışıklar söndürülerek gezegenimizin olumsuz gidişatını ortadan kaldırmak istendi. Günler öncesinden haberleri yapılmasına rağmen maalesef İzmir’de Hilton Oteli ve 3-5 kişinin dışında uygulayan olmadı. Allah’tan İstanbul yüzekımız oldu. İstanbul Boğaz Köprüsü, Galata Kulesi, Ayasofya Müzesi, Beylerbeyi Sarayı, Dolmabahçe Sarayı, Küçüksu Kasrı ve Saat Kulesi'nin yanı sıra Dünyanın önemli sembolleri Empire State Binası, Eyfel Kulesi, Big Been, Mısır Piramitleri, Dubai'de yer alan dünyanın en yüksek kulesi Burç Halife de küresel iklim değişikliğine dikkat çekmek 31 Mart'ta tüm dünyada ışıklar bir saatliğine kapatıldı. Fazıl Say, Altan Erkekli, Ayhan Sicimoğlu, Burhan Öçal, Bahar Korçan, Banu Güven, Bedük, Çağatay Ulusoy, Ali Sürmeli, , Doğa İçin Çal, Erol Albayrak, Taner Öngür, Janset, Yiğit Özgür gibi ünlü isimler de kampanyaya destek verdi. “Bir kişiyle birşey olmaz” demememek gerekir. Bir kişi tek başına çok şeyi değiştirebilir. Hepimiz birleşirsek bütün dünya değişir.
Bir saatte milyar kWh’lık tasarruf 
Bunun somut örneğini 31 Mart gecesi yaşadık. Dünya Doğayı Koruma Vakfı (World Wide Fund for Nature WWF), doğanın zarar görmesini durdurmayı ve verilen zararları onarmayı amaçlayan uluslararası bir sivil toplum kuruluşudur. 1961'de kurulan WWF, genişleyen çalışma alanıyla adını şimdiki haline değiştirmiştir. Dünya çapında desteklediği 2 bin koruma projesi ve 4 bin yakın çalışanıyla dünyanın en büyük ÇEVRE kuruluşu konumundadır. 100 ülkenin üzerinde iklim değişikliği, ormanlar, tatlısular, denizler, türler ve sürdürülebilirlik gibi konuları büyük bir titizlikle mercek altına alıp mücadele vermektedir. Türkiye’de 1996 yılında kurulan Doğal Hayatı Koruma Vakfı, 2001 yılında WWF'nin Türkiye ulusal kuruluşu haline gelerek WWF-Türkiye adını benimsedi. Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü Ulusal Enerji Tasarrufu Merkezi’nce konutlarda elektrik enerjisinin verimli kullanılması konusunda hazırlanan broşüre göre, yalnızca aydınlatmada dikkat edilecek birkaç küçük ayrıntı bile önemli ölçüde elektrik tasarrufu yapılabiliyor. Örneğin, akkor flamanlı 100 watt’lık (W) normal bir ampulle bir ailenin aylık tüketimi 100 kilovat saate (kWh) çıkarken, aynı ışık akışını veren kompakt fluoresan ampul kullanıldığında ise aylık tüketim 20 kWh’ya kadar inmekte. Türkiye’de tüketilen toplam elektrik enerjisi içinde aydınlatmanın payının yüzde 25 civarında olduğuna göre, Türkiye genelinde ayda 1 milyar 120 milyon kWh’lık bir tasarruf anlamına geliyor.
 
Küçük ayrıntılar önemli tasarruftur 
* Bilgisayar ile işiniz bittikten sonra mutlaka fişini çekin. Kapatılmayan bilgisayar minumum performansta bile çalışsa elektrik tüketmeye devam eder.
* Bilgisayar, işlem yaparken ortalama 150 watt, işlem yapmazken 25-30 watt, kapalı olmasına karşın fişi çekilmediği durumda ise 5 watt elektrik tüketir.
* Tasarruflu ampul kullanın. İzmir'de 100 bin evde enerji tasarruflu lambalara geçilse 10 milyar kilowat saat tasarruf sağlanabilir. Tasarruflu lamba fiyatı fazla bile olsa yaptığı tasarruf sayesinde maliyetini kısa zamanda kurtarır.
* Televizyon, VCD ve DVD’lerinizi uzaktan kumanda ile değil, direkt fişi çekerek kapatın. Fişi çekilmeyen elektrikli ev aletleri azda olsa bir miktar elektrik tüketir.
* Ütüyü, saat 22.00′den sonra yapın. Ütüleme bitmeden 5 dakika önce fişi prizden çekin.
* Bir akkor lamba, kompakt fluoresan lamba ile değiştirildiğinde yüzde 80 kadar aydınlatma maliyeti azalır.
* Eğer kullanıcının bütçesi bir defada bir çok fluoresan lamba alma imkanı yoksa, geride kalanları değiştirmek için aylık olarak sıraya konarak tamamlanması mümkündür.
* Odadan ayrılırken lambalar kapatılmalıdır. Aile bireyleri odadan ayrılırken lambaları kapatmalarını hatırlatacak notlar konması faydalı olacaktır. Odadan çıkarken lambaların kapatılması alışkanlık haline gelmelidir.
* Gün ışığından mümkün olduğunca faydalanılmalıdır. Odalar doğal aydınlık avantajını daha iyi kullanacak şekilde düzenlenmelidir. Pencere yakınına bir masa ve sandalye yerleştirerek elektrik faturalarında gerçek bir azalma sağlanabilir.
* Dış kapı ışıldakları halojen lambalarla değiştirilebilir. 50-90 watt’lık bir halojen lamba, iki kat fazla watt’lı standart bir reflektör lamba yerine takılırsa yine aynı aydınlatma sağlanır.
* Lambaların ve armatürlerin periyodik olarak bakımları yapılmalıdır. İyi yapılmayan bakım sonucunda lamba üzerinde biriken tozlar faydalı ışık miktarını azaltır. Ayrıca kirlenen lambalarda temizlenmelidir. Bu sayede de daha fazla aydınlanma sağlanır.
* Duvarlar ve tavanlar açık renkli boya ile boyanmalı, dekorasyon eşyaları mümkün olduğunca açık renkli alınmalıdır.
* Lamba ışık çıktısı verimli olarak kullanılmalıdır.
* Daha fazla ışığa ihtiyaç duyulan bölümlerde çok sayıda düşük güçlü lamba yerine daha yüksek güçlü tek bir lamba kullanmak daha verimli bir aydınlatma sağlar. Birden fazla lamba daha fazla maliyet getirir.
* Dekoratif lambalar ışığı sizin istemediğiniz yönlere gönderir. Açık renk, şeffaf gölgelikli abajurlar ışığı daha iyi geçirirler.
* Zamanlayıcılar, fotoseller, ya da yaklaşım sensörleri vasıtasıyla aydınlatmanın kontrol edilmesi de enerji tasarrufu sağlar.
* Küçük ekranlı televizyonlar büyük ekranlara göre daha az elektrik enerjisi tüketiyorlar. Ses düzeyinin düşük tutulması da elektrik enerjisi tüketimi azaltıyor.
* Saç kurutma işlemi mümkün olduğu kadar havlu ile makina kullanmadan yapılması gerekiyor. Ortalama olarak, bir saç kurutma makinasının 10 dakika çalışması 60 watt’lık bir lambanın 3 saat yanmasına eşdeğer bir enerji tüketiyor.
*Bu arada, akıllı sayaçlar ile puant tarifesinden yararlanarak, elektrik tüketiminin indirimli ücret tarifesi uygulanan zaman dilimlerine kaydırılmasıyla, aynı miktarda tüketilen elektrik için daha az ücret ödeniyor.
*Bütün bunlara dikkat ederek hem bütçemize düşen elektrik faturasını azaltabilir hemde küresel ısınmaya karşı yardımcı olmuş olursunuz. 
Ev hanımları dünyamız için görev başına

YORUM YAZ
Arşiv