İşte çevreye böyle sahip çıkılır

  • 0
  • 809
Yazı Boyutu:

 Halk arasında “Yiğidi öldür hakkını ver” sözü  vardır. Bende öyle yapıyorum.  Güzel ve olumlu çalışmaları da takdir etmekgerekiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı,Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu ile yaptığı işbirliğiyle 7 bölgede bir yılsürecek seminerlerle 53 bin muhtara çevre eğitimi verilecekmiş. Yıllardırçevrenin öneminin en etkin yolunun eğitim olduğunu yazıyorum. Kreş veanaokullardan başlayıp üniversitelere kadar her kesimdeki insanlara çevreninöneminin gerek eğitimlerle gerekse oyunlar, yarışmalar, tiyatro ile anlatılmasıgerektiğini dile getiriyorum. Bir ilçe, kent yöneticisi ne kadar önemliyse muhtarlarda köylerin,  mahallerin yöneticisidir. Elbettekonunun uzmanlarından ormanların faydaları ve nasıl korunacağı, çöplerin geridönüşüm ile ekonomiye nasıl kazandırılacağı, içme suyu kaynakların önemi, fosilyakıtlar odun, kömür ile havanın nasıl kirletildiği ve küresel ısınmaya olanzararları, toprağın, denizlerin kirletilmemesi için alınacak önlemler,yenilenebilen enerjinin faydalarını öğrenmeleri gereklidir. Türkiye MuhtarlarKonfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Akdeniz "Çevre sadece Türkiye'nin değildünyanın önde gelen konularından biri. Çevre bilincinin artırılması, geleceknesillere güzel bir çevre bırakmak ve tabiatın korunması büyük önem arzetmektedir” demiş. İşte bu düşünceyi yakalamak çok önemli. Hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı hem de Türkiye MuhtarlarKonfederasyonu’nu kutluyorum.

Ben gönüllüyüm siz de olun
 “Gelecek kuşaklar orman yok demesin” sloganıile 18 yıl önce kurulan Ege OrmanVakfı verdiği ilanlarla “Orman Gönüllüsü” arıyor. Gönüllülerden SorumluGenel Müdür Yardımcısı Yasemin Bilgili bakın neler diyor; ”Vakfın yürüttüğü çalışmalardaki başarının kaynağı gönüllülerdir. Tükenmekteolan doğamızı, geleceğimizi korumak için birlikte çalışmalıyız. Her sene birönceki seneye göre gönüllü katılımlara daha çok ihtiyacımız var. Geçtiğimiz yazayında kavuran sıcaklıklarla beraber milyonlarca ağacımız kül oldu, kuşlar,böcekler yok oldu.
 
Orman yangınlarının önüne geçmenin, ırmaklarımızın,göllerimizin, denizimizin korunmasının yolu eğitimden geçiyor. Bunun için elele verip bizim ve çocuklarımızın olan dünyayı daha iyi korumalıyız. Farklımeslek gruplarından birikimlerini değişik ölçek ve nitelikteki projelerimizeaktaracak uzman gönüllülere, üniversite öğrencilerine, gönüllü eğitimcilere herzaman ihtiyacımız var” dedi.


Gençler ÇEVRE’ye daha duyarlı
EgeÜniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde çevrecilik dersi alanöğrencilerle buluştum. Davet edip “Çevresorunları karşısında basının görevleri, sorumlulukları hakkındabilgilendirmeniz ve çevre gazeteciliği hakkındaki deneyimlerinizi aktarmanızırica ediyorum” diyen kişi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. FerlalÖrs’dü. Konu çevre olunca koşarak gittim.
 
Evet çevre konularını çok ciddiyealıyorum ve 13 yıldır da aralıksız yazıyorum. Geleceğin gazetecilerine,insanların çevre konularına daha duyarlı olmaları için konuları çok iyiaraştırıp ortaya koymak zorunda olduklarını anlattım. Yaşadığımız 21’nciyüzyılın çevre sorunlarının çok sık konuşulacağı bir yüzyıl olacağına dikkatçektim.
 
Yenilenebilen enerjininfaydaları, çöplerin geri dönüşümü ve orman yangınlarının nedenleri ve yokolmasının dünyaya olan zararlarındaki insan faktörü gibi konularda bilgileraktardım. Sınıfta yaklaşık 35-40 öğrenci vardı ve hepsi de notlar aldılar, sorularsordular. Gençleri kendi kuşağımdan daha sorumlu buldum ve çok yüreklendim.

Salihli’nin yeşilliğifotoğraflandı
Salihli Belediyesi’nin düzenlediği doğa safarisine İzmirli gazetecilerarasında ben dahil Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç.Dr. Ahmet İmançer, Yeni Asır’dan Kadir Kemaloğlu, Haber Türk’ten Mehmet İnmez,emekli gazeteciler Kenan Seven, Fikret Ay, Sökmen Talay katıldık.
 
İki gün sürengezimizde binlerce kare fotoğraf çektik ve bu fotoğrafların en çarpıcıolanlarından bir sergi açıldı. Salihli Belediye Başkanı Mustafa Uğur Okyay,hayran kaldığı sergide katkısı olan gazetecilere teşekkür etti. AvrupaBirliği’ne bağlı ülkelerde kişi başına düşen yeşil alan miktarı 7 metrekareiken Salihli’de bu rakam 9.4 ve metrekareye çıkarmak için çalışmalar hızla devam ediyor.
 

YORUM YAZ