Sağlıklı ve temiz çevre için

  • 0
  • 1.559
Yazı Boyutu:

Haftanın Sözü “Sağlıklı ve temiz bir çevrede yaşamayı istemek yetmez. Bunun için çaba harcamak gerek” J.J.Rousseau

Aliağa’ya termik santral yerine daha ekonomik olan rüzgar ile güneş enerjisi olamaz mı?

Aliağa’ya kurulacak termik santral için kıyametler kopuyor. Eylemler yapılıyor davalar ard arda açılıyor. Almanya’nın Hamburg ve Regensburg kentlerinden bile tepki var. 35 yıldır Almanya’da çalışıp Aliağa’nın Pınarcık Mahallesi’nden yazlık ev alan gurbetçilerimiz Nesrin-Mustafa Lavas ile Gülten Güler de “Sayın Akansu Aliağa’ya kurulacak termik santral Aliağa’nın o turkuvaz renkli denizi, birbirinden güzel koyları ve doğasına büyük zarar verecek. Sizde Aliağa’nın Pınarcık Mahallesi’nde 10 yıl yaşadınız. O güzelliklerin yok olmasına izin verilmesin lütfen. Sık sık yazarak konuyu gündemde tutun” diye mail atmışlar. Gurbetçilerimiz binlerce kilometre uzakta olsalar bile ülkelerinde olan bitenleri yakından takip ediyorlar. Keza Samsun 19 Mayıs Üniversitesi uzmanları da Aliağa Güzelhisar Deltası’nda, Çamurcu’dan Flamingo’ya, Suna’da Kamış Bülbülü’ne, Maskeli Ötleğen’den İspinoz’a kadar 33 türden 991 kuş tespiti yapmış. Ancak aynı bölgede yaşayanlar bu zenginliğin farkında değil ki ithal kömüre dayalı termik santral kurmaya çalışıyorlar. Peki kömüre dayalı termik santralden ortaya çıkacak zararı bilen var mı? Milyonlarca ton cüruf,  hava, yer altı suları ve deniz kirliliğinin yanı sıra ek sıcaklıklar ile tarımsal kayıplar cabası.

Almanya’dan da tepki var
TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölge Şubesi, santralin kentin gelecek 200 yılına büyük zarar vereceğini öne sürüyor. Foça Çevre Platformu (FOÇEP) Foça Zeytin Üreticileri Birliği karşı. Ege Üniversitesi Çevre Merkezi Müdürü Prof Dr. Ümit Erdem, “Çevresel ve tarımsal gerçekler ışığında değil termik santral yapmak, Aliağa'ya eskiden demirci dükkanı açılamaz diyorduk. Artık bir çivi bile çakılamaz diyorum” şeklinde uyarıyor. Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, Aliağa ilçesine kurulacak  termik santralin ruhsatının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dava açtı. İzmir, Menemen, Foça, Aliağa, Yeni Şakran, Çandarlı, Dikili’den bir milyon kişinin kurulacak termik santrale karşı olması önemli değil midir. Herhalde Aliağa Belediyesi bu kadar uzman görüşü ve sivil toplum örgütünün sesine kulağını tıkayamaz. Eğer enerji üretmek istiyorlarsa onlara daha ekonomik olan rüzgar ile güneş enerjisi tavsiye edebilirim. Dilerim verdiği ruhsatı biran önce iptal eder.

Şeker  veren kumbara ve Ekin Koleji
Fethiye ve Denizli Belediyesi’nin çocuklara yönelik ÇEVRE uygulaması çok hoşumu gitti ve yetkilileri tebrik ediyorum. Gerçi “Atık pil getir şekeri götür” uygulaması Denizli Belediyesi’nden önce Bursa İnegöl ve Tokat Erbaa ilçelerinde başlamış ancak bir Egeli olarak kendi bölgemde uygulamanın daha fazla arması için köşeme koydum. Kentin merkezi yerlerine konulan kumbaralar, atık pil getiren çoklara şeker veriyor. Böylece çocuklar üzerinde çevre bilinci oluşturulurken doğada ancak 100 yılda yok olabilen ve toprağa büyük zarar veren atık piller de toplanmış oluyor. Çocuklarla ilgi diğer güzel bir haber de Ekin Koleji çevreci öğrencilerinin Gediz Nehri’ne sahip çıkmaları. Ekin Koleji öğrencileri, her yıl şubat ayında kutlanan Dünya Sulak Alanlar Günü nedeniyle, ulusal ve uluslararası çapta gerçekleştirilen ‘Toplumsal Problem Çözme’ etkinliğine okullarının da içinde bulunduğu Gediz Deltası’nda yaşanan çevre problemleri götürmüşler.

Gediz Deltası çok önemli 
Yaşadıkları çevreden bir problem belirleyen Ekinli çevreci öğrenciler bakın neler yapmışlar: “Önce problemi tanıyıp çözme basamaklarına oluşturduk ve çözüm önerileri sunduk. Gediz Deltası sulak alanı, birçok türün yaşadığı, kuluçkaya yattığı arazidir. Gediz Deltası, sadece Türkiye açısından değil, tüm dünya ülkeleri açısından da önemli bir sulak alandır. Ancak iklim koşulları, yanlış arazi kullanımı, çevre kirliliğinden dolayı sulak alanın yüzölçümü gittikçe azalmaktadır. Bu alanda yaşamakta ve üremekte olan canlıların da yaşam alanları gittikçe azalmaktadır. Okulumuz da Gediz Deltası’nda bulunduğu için, yapacağımız çalışmalarla, kendi bölgemizde olan sulak alanı ve burada yaşayan canlıları korumaya çalışacağız”

YORUM YAZ