Siz De Karbon Ayak İzinizi Küçültebilirsiniz

  • 0
  • 651
Yazı Boyutu:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Son yıllarda en fazla konuşulan konuların başında dünyanın aşırı ısınması ve buna neden olan küresel ısınma geliyor. Mevsimler bile birbirine karıştı. Bilim adamları küresel ısınmaya yol açan en önemli unsurun insanlar olduğuna dikkat çekiyor.
 
Aşırı nüfus artışı, ihtiyaçları karşılamak için kurulan dev sanayi kuruluşları, kömür, doğalgaz, fueloil gibi maddelerin aşırı kullanımı başlıca nedenleri oluşturuyor. Bu kötü gidişatı durdurmak için büyük şirketlerin başlattığı “Karbon ayak izini küçült” kampanyaları yaygınlaşmaya başladı.
Sosyal sorumluluk projeleri içinde bu kampanyaları yapan şirketleri de kutluyorum. Ancak dikkat ediyorum “Karbon ayak izini küçült” kampanyaları daha çok  hanımlar duyarlılık gösteriyor.
 
Türkiye Ralli Şampiyonası Kadın Pilotlar Birincisi Simin Bıçakcıoğlu, yarış kariyeri boyunca katettiği 14 bin km ve tükettiği toplam 4 bin 500 litre yakıt için karbon ayak izini karşılayan sayıda fidanı doğayla buluşturdu. Ege Orman Vakfı ile işbirliği yapan Simin Bıçakçıoğlu, Çeşme Ildırı ağaçlandırma bölgesine 5 bin adet çam ağacı diktirdi. Keza Ege TV’de “Hayat Sevince Güzel” adlı başarılı bir program yapan İlkay Kıyak’ta karbon ayak izini azaltanlar arasında.
Evinde biriktirdiği cam, plastik, karton, metal gibi atıkları geri dönüşüm yoluyla ekonomiye kazandırıyor. Eczacı Nurgül Özalp, Karşıyaka İlkşirinler Anaokulu sahibi Sabahat Uçaner, ev ve işyerlerinde kullandıkları peçete, kağıtlar için her yıl orman Bölge Müdürlüğüne 20’şer ağaç fidanı bağışında bulunuyorlar. Karbon ayak izinden bir örnek vermek gerekirse, dünyada sadece metal üretiminden yılda 4 milyar ton karbon gazı atmosfere karışıyor.  Yani herkesin bir karbon ayak iziz var. Dünyanın aşırı ısınmasını yani Küresel Isınmayı durdurmak istiyorsak karbon ayak iziniz küçültün. 

BRAVO KIZLAR SİZE
Karbon gazından söz açılmışken İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi son sınıf öğrencileri Ezgi Kızıl ve Hazel Çetin’in büyük  buluşlarını yazmadan geçmek olmaz. Yapı malzemesi şirketlerinden birinin açtığı “Betonik Fikirler Proje Yarışmasında” basınçla elde edilen Piezoelektriği betona uygulayıp adım attıkça elektrik üreten beton üreten genç kızlar birinci oldular.
 
Beton derken öyle sıradan değil basıncı aşağıdaki sisteme ulaştıran özel bir çimentodan üretilmiş. Düşünebiliyor musunuz o betonlardan binlerce kişinin gelip geçtiği İstiklal Caddesi veya Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ne döşendiğinde elde edilecek elektriği siz hesaplayın.
 
Dünyada kömür ile elektrik üreten 1200 santralın atmosfere yılda 8 milyar ton karbon gazı yaydığını düşünürsek Ezgi Kızıl ve Hazel Çetin’i ayakta alkışlamamız gerekmiyor mu? Size en büyük çevre ödülü verilmesi gerekir.

YORUM YAZ
Arşiv