Sonunda 2011’i Uluslararası Orman yılı ilan etti

  • 0
  • 2.246
Yazı Boyutu:

HAFTANIN SÖZÜ
“Çevre ve doğayı bozmadan korumak, bozulduktan sonra onarmaktan daha kolay  ve az masraflıdır” Bion

Sonunda Birleşmiş Milletler 2011’i Uluslararası Orman yılı ilan etti
Çünkü gidişat iyi değildi. Son 30 yılda dünyadaki ormanların yarısı yangınlar sonucu yok olmuştu. 2010 yılında Rusya’da yüzyılın en büyük orman yangını yaşanmıştı. 300 bin hektar orman alanı yanmıştı. Söndürme çalışmalarına 240 bin kişi, 25 bin araç, 226 uçak ve helikopter katılmış, 1260 ev kül olmuştu. Bu sadece bir ülkede yaşanandı. İspanya, Fransa, İtalya ve Yunanistan’daki orman yangınlarında yaklaşık 50 bin hektar orman alanı yok olmuştu. Avrupa’daki ortalama olarak her yıl 500 bin hektar ormanlık alan yok oluyormuş. Yüzde 95′i ise ne yazık ki Akdeniz bölgesinde yer alıyormuş. Daha bir hafta önce Avustralya’da 800 hektar orman alını yandı.

“İnsanlar için Ormanlar” işlenecek
İnsanlık için önemini vurgulamak amacıyla Birleşmiş Milletler 2011 yılını Uluslararası Orman Yılı olarak kutlama kararı aldı. Yıl boyunca ormanların iklim değişikliğine uyum için oynadığı rol, ilaç ve geçim kaynağı olarak insanlığa sağladığı katkılar ön plana çıkarılacak, “İnsanlar için Ormanlar” teması işlenecek. Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’nde yapılan açıklamada dünya genelinde 1milyar 600milyon insanının geçimlerini ormanlardan sağladığını ve yaklaşık 60 milyon yerel halk için ise ormanların vatan anlamına geldiği açıklandı.

1.6 milyar insanın geçimi ormandan
BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, yıl boyunca gerçekleştirilecek faaliyetler sayesinde ormanların insanlık için ne kadar değerli olduğu, ormanları yitirmenin yaratabileceği olağan üstü toplumsal, ekonomik ve çevre sorunlarının vurgulanacağını belirtti. BM Gıda ve Tarım Örgütü tarafından her iki yılda bir yayınlanan “Dünya Ormanlarının Durumu” raporunda ormanların dünya yüzeyinin yaklaşık yüzde 31’ini, yani 4 milyon hektarlık bir alanı kapsadığı belirtildi.

Yerli tohumlar yeni sahiplerini buldu
Türkiye’nin ilk sakin şehri Seferihisar’da geçen hafta müthiş bir şenlik vardı. "Yarımada Tohum Takas Şenliği"nde Türkiye'nin birçok il, ilçe ve köyünden katılımcılar tohumlarını takas yaptılar. Seferihisar, Urla, Mordoğan, Karaburun belediyeleri işbirliğiyle gerçekleştirilen desteğiyle yapılan etkinliğin ilki Torbalı’da yapılmıştı. Bayram günü yaşadıklarını belirten Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Yıllarca yapılan yerli malı haftası etkinliklerinin önemini bugün daha iyi anlıyoruz. Yerli tohumlarımızı gün ışığına çıkartmanın, gelecek nesillerle buluşturmanın heyecanını yaşıyoruz.”dedi.

11 bin bitki türü yetişiyor
Celal Bayar Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi'nden Yard. Doç. Dr. Cenk Durmuşkahya, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Tayfun Özkaya, Slow Food Yağmur Böreği Birliği Lideri Ayfer Yavi, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi öğreti üyesi Prof. Dr. Zuhal Okuyan ve Karaot Tohum Derneği Başkanı Feray Karapınar katıldığı etkinlikte Cenk Durmuşkahya, Anadolu insanının çok şanslı bir bölgede yaşadığını dikkat çekerek, "Kıyı Ege yenilebilir otlar bakımından en zengin bölgedir. Anadolu kıtasında 11 bin bitki türü yetişiyor. Anadolu'daysa yaklaşık 3 bin 500 bitki bulunuyor. Ülkemizde hem Asyalı hem de Avrupalı bitkiler yetişiyor. Kıyı Ege'deyse bitkilerin binini yiyebiliyoruz. Kıyı Ege'de sofralarımızda 100 çeşit otu bulabilirsiniz" dedi.

OKUR MEKTUBU:
Çarşıklı’da çöp aktarma istasyonu istemiyoruz
Bizler, Kemalpaşa İlçesi Armutlu Mahallesi Çarşıklı’da evi, bahçesi, zeytinliği, kirazlığı ve bağı olan insanlarız. Buraya İzmir Büyükşehir Belediyesi Katı Atık Transfer İstasyonu yapma kararı almış. Bağyurdu, Ören, Armutlu, Yukarıkızılca, Ulucak Beldeleri ve Kemalpaşa’dan toplanan çöpler burada taşıma konteynerlerine aktarılarak, son depolama alanına götürülecekmiş. Çarşıklı çevresinde, ormanla iç içe geçmiş, farklı büyüklüklerde onlarca bağ zeytinlik ve kirazlık var. 30 metre uzaklıkta, yılın neredeyse tamamında akan ve varlığı ile yakın çevresinin yaşam kaynağı olan bir dere var. Pek çok tarımsal sulama şebekesine dahil arazi ve sulama amaçlı kuyularımız bulunuyor. Tesis için düşünülen yerden hangi yöne bakılırsa bakılsın, kirletilmesi değil, özenle korunması gereken mükemmel bir doğal yapı ve biyolojik çeşitlilik var. Buraya 50 metre uzaklıktan başlayarak yapılmış, yapı kullanma izinleri alınmış bazılarında sürekli, bazılarında yazları ve hafta sonları oturulan, belgeleri eklerde yer alan onlarca ev var. Ayrıca, bu alan halen kullanılmasa da geçmişte mezarlık olarak kullanılmıştır ve tapu kaydı mezarlık vasıflıdır. 3998 sayılı Mezarlıkların Korunması Hakkında Kanun ve 27467 sayılı yönetmelik uyarınca alınan karar kanunlara aykırıdır ve iptal edilmelidir. Yukarıda belirtilen haklı gerekçelerimiz nedeniyle Çarşıklı’da yapılmak istenen Katı Atık Transfer İstasyonu istemiyoruz. Tüm kamuoyun da bize destek vermesini istiyoruz. Çarşıklı’da yaşayanlar adına Gülhan Yetik Eryüksel, Murat Coban.

YORUM YAZ