Tüm Yerel Yöneticilerin Gitmesi Gerekir

  • 0
  • 598
Yazı Boyutu:

 
 
Özellikle son aylarda sağanak yağmurlarla nasıl mücadele edileceği bakımından gidilmeli. Su kıtlığı ve kuraklığın önlenmesi için gidilmeli. Su tüketim alışkanlıkları ve sürdürülebilirlik bilincinin oluşması, su kayıplarının önlenmesi ve azaltılması, sürdürülebilir su ekonomisi ve politikaları, tarımsal ve kırsal alanlara su sağlama, akıllı su ve atık su uygulamaları, arıtılmış suların endüstri ve tarımda geri kullanımı, gıda ve içecek endüstrilerinde sürdürülebilir su teknolojileri, sel sularının kontrolü ve yönetimi gibi çok çok önemli konuların  ele alınacağı “Su ve Atık Yönetimi” Kent Expo 3’ncü Şehircilik ve Kent İhtiyaçları Fuarı’na belediye başkanları dahil tüm yerel yöneticiler ile su ile ilgili görevi olan herkesin gitmesi gerekiyor. Gaziemir’deki yeni fuar alanı Fuarizmir’de dün başladı ve pazar günü akşamına kadar sürecek.

Su Olmazsa Yaşam Olmaz
Kent Expo’nun partner ülkesi Macaristan, dünya genelinde sürdürülebilir su yönetimine dair yenilikçi, son teknoloji ve rekabetçi teknik bilgiler sunacak. Su ve atık su yönetimi şirketi olan Budapest Waterworks Ceo’su Csaba Haranghy büyük şehirlerdeki sürdürülebilir su kaynaklarına ilişkin zorluklara ve yenilikçi çözümlere dair deneyimlerini paylaşacak. Su arıtma, atık su arıtma, su dağıtımı ve kanalizasyon, sel önleme ve su havzaları koruma ve kontrolü, atık yönetimi ve geri dönüşüm, güneş enerjisi ve yeşil enerji başta olmak üzere yerel yönetimlerin gereksinim duydukları tüm ürün ve hizmetler de sergilenecek. İZFAŞ’ın organize ettiği İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İZSU Genel Müdürlüğü’nün düzenlediği fuarı hazırlayanları kutluyorum ve sık sık yapılması gerektiğini hatırlatmak istiyorum.

Türkiye’de 7 ilde 36 göl tamamen kurudu
Hala bilimsellikten uzak su yönetimleri, aşırı su kullanımları, tarım arazisi açmak, sanayi kirliliği, aşırı yapılaşmalar gibi nedenlerle risk altında olan pek çok göl ve sulak alanlarımız var. Dünya’nın nazar boncuğu olarak kabul edilen Konya’nın Meke Gölü yüzde 99 oranında kurudu. Antalya'da Elmalı İlçesi'nde bulunan Karagöl, Girdev Gölü, Müren Gölü, Küçük Göl,  Korkuteli İlçesi'nde bulunan Manay Gölü, Sarıgöl (Kırkpınar), Gölcük, Genceli Gölü, Keklicek Gölü, Nohut Gölü, Antalya'da bulunan Karadayı ve Boğazak Sazlıkları, Burdur'da bulunan Kestel Gölü, Yazır Gölü, Akgöl, Mamak Gölü, Kurugöl, Beylerli Gölü, Karaevli Gölü, Heybeli Gölü, Pınarbaşı Gölü, Genceli ve Karadayı sazlıkları, Isparta'da bulunan Alparslan Gölü, Konya'da bulunan Suğla Gölü, Arapçayırı Çumra Ovası, Güvenç Gölü, Yarma Bataklığı, Hotamış Sazlıkları, Samsam Gölü, Akşehir Gölü, Karapınar Ovası ve Ereğli Sazlıkları, Mersin'de Aynaz Bataklığı ve Regma bataklığı, Hatay'da ise Amik Gölü kuruyan göller arasında. Antalya Yamansaz Gölü'nün yarısı susuz ve susuz bölümünde ise dev binalar yükseliyor.  14 göl ise kuruma tehlikesi altında. Çok daha geç olmadan önlemler alınabilir.

Gediz Deltası’nı çok iyi koruyalım
İzmir’in yanı başında 2 milyon yıldır taşıdığı alüvyonlarla oluşan ve bereketlenen Gediz Deltası, tatlı su ve kıyı bataklıkları, geçici sulak çayırları, sazlıkları, tuz tavaları, tepeler, dalyanlar gibi pek çok farklı yaşam alanında 288 kuş türü yaşıyor. Yıl içerisinde bu rakam 235 çıkıyor. Her yıl yapılan sayımlarda 30-80 bin arasında su kuşunun kışı mevsimini geçirdiği tespit edildi. Gediz Deltası, Tuz Gölü ile birlikte Türkiye’de Flamingoların ürediği iki alandan biri. Dünya’da nesli tehlike altında olan Tepeli Pelikan’ın ise en önemli üreme ve beslenme alanlanı. Karagagalı Sumru, Tilki, Çakal, Yaban Kedisi, Saz Kedisi, Yaban Tavşanı, Yaban Domuzu, Porsuk, Gelincik gibi memeli hayvanlar Gediz Deltası’nın içinde uygun yaşam alanlarında nesillerini devam ettiriyor. Gediz Deltası’nın tarım alanlarında Türkiye’nin en kaliteli pamuğu yetişiyor. Delta içerisinde kalan yerleşim alanlarının en büyük geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Gediz Deltası’nı kuşlar, yaban tavşanı, tilkiler, köylüler, kentliler ve ülkemiz için dünyamız ve tüm insanlık için korumak herkesin görevi olmalı.

YORUM YAZ
Arşiv