Yazı Boyutu:

Nev-i Zade Sokağındaki Rum Meyhanesi İmroz

Ressam İsmet XBilen'in İstanbul'u
Beyoğlu Cihangir Sanat Galerisindeki Kırmızı Tranvay resim sergisini gururla izledim. Beyoğlu ve ünlü tranvayı bu kadar güzel ve canlı
anlatılabilirdi. Serginin tanıtıldığı resime hayran kaldım renkler çok coşkulu kullanılmış. Sergiye ilgi de bir hayli fazlaydı. yaşadığı 10 yıl boyunca İzmirde de açtığı birbirinden iz bırakan resim sergileriyle tanınan İsmet Bilenin Kırmızı Tranvay sergisini Karşıyakada açmasını isterim. İsmet Bileni 1985 yılında Yeni Asır Gazetesinde çaylak bir muhabirken tanıdım. Ressam ve Heykeltraş İsmet, nev-i şahsına münhasır (Kendine özgü davranış ve karakteri olan) bir insan. İçi içine sığmayan ruhu, 1990 yılında Onu İzmirden koparıp önce İstanbula sonra Almanyaya kadar sürükleyince 2006 yılına kadar dostluğumuza ara verdirdi. Hani Dünya küçük dağ dağa kavuşmaz insan insana kavuşur derlerya işte bir gün İstanbul Beyoğlunda karşıma çıktı. Çocuklar gibi sevinip defalarca birbirimize sarıldık. Resim çalışmaları Sadece güncel konuları kapsamıyor. resim çalışmalarımda mağara döneminde yaşayan insanın ilk ihtiyaç nitelemesindeki varlığının ve yaşamışlığının ortaya çıkardığı izdüşümün mağara duvarına çizdiği resimden başlayıp doğanın yaşamsal niteliği ve gerekliliğini koruyan her türlü öğesinden kaynağını bulan ve onunla devam eder. Bu konuda ihtilaller de yapan bir resim anlayışım var şeklinde özetliyor.

İstanbulda boğaz turu unutmayın
İstanbulda gezilecek yerler ve yapılacak şeyler listesinin en üst sıralarında Boğaz Turları gelir. Ben de her İstanbula gidişimde mutlaka boğaz turunu yaparım. İstanbul Boğazı ya da diğer adı ile Boğaziçi başta İstanbul olmak üzere
dünyanın en önemli coğrafi konumlarından biridir. Hepimizin bildiği gibi Avrupa ve Asya kıtalarını birbirine bağlayan İstanbul Boğazı ayrıca Karadeniz ve Marmara Denizini birbirine bağlayan bir geçittir. Tarih boyunca bir çok önemli devlete ev sahipliği yapmış İstanbul Boğazında iki adet sularla çevrili kara parçası vardır. Bunlardan ilki ünlü Kız Kulesi diğeri ise Kuruçeşme Adasıdır. Diğer önemli yapılar ise Dolmabahçe Sarayı, Çırağan Sarayı, Beylerbeyi Sarayı, Küçüksu Kasrı, Beykoz Kasrı ve Adile Sultan Kasrı, Mısır Konsolosluğu, Sakıp Sabancı Müzesi, Beşiktaş iskelesi, Ortaköy Meydanı, Ortaköy Camii, Bebek Camii, Beylerbeyi Camii, Vaniköy Camii ve Şemsipaşa Camiidir. En ünlü yalıları ise Hasip Paşa Yalısı, Muhsinizade Yalısı, Ahmet Fethi Paşa Yalısı, Tophane Müşiri Zeki Paşa Yalısı, Kıbrıslı Yalısı, Tahsin Bey Yalısı, Kont Ostrorog Yalısı, Şehzade Burhaneddin Efendi Yalısı, Zarif Mustafa Paşa Yalısı ve Nuri Paşa Yalısıdır. Özellikle havanın güzel olduğu bahar ve yaz aylarında kendinize bir güzellikle yapıp Boğaz Turlarına katılarak bir yandan çayınızı yudumlayıp bir yandan da dünyanın en güzel manzaralarından birinin keyfine varabilirsiniz. Kısada olsa 3 gün süren İstanbul gezimde, Nev-i Zade Sokağındaki 70 yıllık Rum Meyhanesi İmrozdaki geceyi, Beyoğlu caddesindeki saatler süren yürüyüşü, Dünyanın en güzel manzarasına sahip Boğazdaki tekne turu ve ressam arkadaşım İsmet XBilenin harika resim sergisini yaşamımın en güzel hatıralarına ekledim.
