YAŞAMIMIZIN VAZGEÇİLMEZİ ORMAN VE SU

  • 0
  • 1.798
Yazı Boyutu:

21 Mart Dünya Ormancılık Günü’nün farkında bile olmayanları bir tarafa bırakırsak ormanların önemini bilenler ağaçlar diktiler, yeni nesillere önemini anlattılar. Bence insan yaşamının sağlıklı sürdürülmesinde en önemli kaynaklardan biri. 21 Mart günü kuzey yarım küresinde ilkbaharın, güney yarım küresinde ise sonbaharın başlangıç günü olarak kabul edilir. Türkler 21 Mart’ı Nevruz Bayramı olarak da kutlarlar. Avrupa Tarım Federasyonu (CEA) dünyanın en önemli yenilenebilir doğal kaynaklarından biri olan ormanlara gerekli önemin verilmediğini tespit ederek Birleşmiş Milletler Gıda Tarım Organizasyonu (FAO) kanalı ile 21 Mart gününün dünyada Ormancılık Günü olarak kutlanmasını sağlamış. 1971 yılından bu yana birçok ülkede kutlanmakta olan Dünya Ormancılık Günü'nün başlıca amacı ormanların korunması, geliştirilmesi ve çok yönlü faydaları insanlara duyurularak bilinç oluşturulması. Ağaç ve orman insan yaşamının en önemli unsurlarından biri bence de. Faydalarını saymakla bitmez. Yerleşim alanları çevresindeki hava kirliliği ve gürültüyü önlemesi insan sağlığı bakımından büyük önem taşır, su buharını yoğunlaştırarak yağmur hale gelmesini sağlar, kar ve yağmur biçimindeki yağışı yaprakları, dalları, gövdesi ve kökleri ile tutarak, sellerin ve taşkınların oluşmasını önlediği gibi yer altı sularının oluşmasına yardım eder, bitki ve hayvanlar için doğal bir su şebekesi gibidir, aşırı sıcakları düzenler, bir ısı tamponu gibi görev yapar. Sıcağı sağukla dengeler, yaz sıcaklığını azaltır, kış sıcaklığını arttırır, radyasyonu önler, ormanlar barajların ekonomik ömrünü uzatır, ülke turizmine katkıda bulunur. Bakın dünyanın en önemli insanları orman ve ağacın önemini nasıl anlatmışlar: Çinli Filozof La-Otse “Ağaç diken sonsuzluğa inanıyor demektir”, Mustafa Kemal Atatürk “Ormansız ve ağaçsız toprak vatan değildir”, Bir Arap ata sözü ise “Ormanın kıymetini çöle düşen anlar”. Nazım Hikmet ise “Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür. Ve bir orman gibi kardeşçesine. Bu hasret bizim” demiş.
 
Birleşmiş Milletler’den su uyarısı
Ormanlarımız kadar su da çok çok önemli. Oksijenden sonra diğer bir hayat kaynağımızdır su. Maalesef değerini bilemeyen milyonlarca kişi var aramızda.
Dünya ülkelerinde giderek büyüyen temiz su sorununa dikkat çekmek, içilebilir su kaynaklarının korunması ve çoğaltılması konusunda somut adımlar atılması için Birleşmiş Milletler, ormancılık gününden sonraki 22 Mart tarihini "Dünya Su Günü" olarak ilan etmiş ve her üç yılda bir toplanan Dünya Su Konseyi artan su krizini, sosyal ve ekonomik kalkınmanın sürdürülebilirliğini tehdit eden bir olgu olduğunu sık sık vurguluyor. Birleşmiş Milletler Su Konseyi, uygulanan sanayileşme tarzının değiştirilmediği takdirde dünyanın içilebilir su kaynaklarının hızla tükeneceği ve 2025 yılında 3.5 milyar insanın susuz kalacağını belirtiyor. Suyun hayatımız için çok önemli olduğunu bilmemize rağmen nedense ona gereken değeri vermiyoruz. Otomobilini hortumla yıkayan bir kişi ortalama 500-550 litre suyu heba eder. Yine dişlerinizi fırçalarken ya da traş olurken açık bıraktığınız musluktan dakikada 15-20 litre, bulaşık yıkarken ise 120 litre suyun boşa aktığını biliyormusunuz. Damlayan muslukların geciktirilmeden tamir edilmesi. Saniyede bir sefer damlayan bir çeşmeden bir saat içinde 0.7 litre, bir günde yaklaşık 17 litre su boşa akar. Evinizdeki musluklara takacağınız düşük akışlı musluk havalandırıcısı ile yüzde 50 oranında daha ekonomik su kullanımı mümkün olacaktır. Arabanızı ya oto yıkama merkezlerinde yıkatın ya da hortum kullanmak yerine bir kova su ile yıkamaya özen gösterin. Diş fırçalarken, tıraş olurken ve bulaşık yıkarken mutlaka suyun akışını durdurun. Kapı önlerini hortumla değil bir kova su ile yıkamaya özen gösterin. 
İlkşirinler ormancılık gününde ağaçları tanıdı
Doğanın ve çevrenin küçük yaşlardan öğretilmesini sık sık yazıyorum. Karşıyaka’nın en eski İlkşirinler Anaokulu 4 ve 5 yaş grubu çocuklarını 21 Mart Dünya Ormancılık Günü’nde İzmir Orman Bölge Müdürlüğü fidanlığına götürüp ağaç ve bitkilerin faydalarını tanımalarını sağlamışlar. Öğretmenlerini yürekten kutluyorum. Geleceğimizin teminatı olan yaklaşık 40 fidan miniğim “Dağlar taşlar ağaç olacak/Yaz gelecek, kış gelecek/Ülkemiz cennet kalacak/Kazmalar elimizde çukur açalım/Kürekler elimizde toprak atalım/Yaz demeden kış demeden ağaç dikelim hey, ağaç dikelim/Günler geçecek, aylar geçecek/Yağmur yağacak, güneş açacak/Her bir fidan ağaç olacak” Muammer Sun’un Ağaç Türküsünü, okul öncesi müzik öğretmeni Işıltan Uşaklıgil’in akarionu eşliğinde söylediler. 

YORUM YAZ