Yeşil ile mavinin kucaklaştığı yer: Gümüldür

  • 0
  • 13.890
Yazı Boyutu:

Gümüldür'de yazlıkları olup beni davet eden bir sürü arkadaşım var. Ancak utanarak söylemek zorundayım ki 5 yıldır Gümüldür'e gitmiyordum. Aslında kasıtlı bir gitmeme değildi bu. Ne fırsatım oldu ne de yolum düştü açıkçası. PostaEGE'deki Gezi-Yorum yazılarımdan sonra arkadaşlarım Alsancak Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr.Metin Turan, sevgili eşi TRT Spikeri Berrin Turan, Hüseyin Akaya, Mustafa Dereli'nin, "Yazılarını okuyoruz. Bizim Gümüldürümüze ne zaman gelip yazacaksın" sözleri üzerine gitmek şart oldu.
Aslında bozulmamış ve çok iyi korunan doğal güzellikleri ile beni her zaman mest eden Gümüldür'de delikanlılık yıllarından yüzlerce unutulmaz anım var aslında. Gümüldür'e cumartesi günü sabahtan Menderes yolunu seçerek çam ağaçlarıyla kaplı görkemli dağ manzaralarını izleyip, kekik kokularını içime çekerek gittim. Benim gibi dağ ve orman manzarasını sevenler için kesinlikle yeni yapılan Menderes yolunu tavsiye ederim. Merkeze girmeden önce Gümüldür'ün yeşil ile mavinin buluşması manzarasını arabadan inip dakikalarca kuşbakışı izledim. İzmir'e, Sabuncubeli'nden girişte beton yığını görüntüsüyle Gümüldür'ün yemyeşil görüntüsünü karşılaştırınca "Ah İzmirim ah" demekten kendimi alamadım. Menderes İlçesi'ne bağlı olan ve İzmir'e 50 kilometre uzaklıktaki dünyaca ünlü satsuma mandalinasının yetiştiği Gümüldür, sözcüğün tam karşılığı "Yeşil ile mavinin kucaklaştığı" bir belde gerçekten. Türkiye'nin satsuma mandalinasının yüzde 80'i Gümüldür'de yetişiyor ve yüzde 60'ı da yurt dışına ihraç edilerek ülkemize milyonlarca Dolar ve Euro döviz girdisi sağlanıyor. Beni en mutlu eden şeyler, ülkemin kalkınmasına katkıda bulunan gelişmelerdir. Gümüldür'ü kuşbakışı izlerken, tarih kitaplarından okuduğum bu beldenin jeopolitik konumu, iklim ve arazi durumu ile ilk çağlardan beri insanların büyük ilgisini çekmesine hak verdim.
Arkadaşlarımın davetini kabul edip iyi ki gitmişim geçen yıl Londra'da, fotoğrafçılık konusunda ortak yönlerimiz nedeniyle iyi arkadaş olduğumuz Duygu Çelen ile denize girerken karşılaştım. Dünya ne kadar küçük değil mi?. İzmir'e gelip bana sürpriz yapmayı planlıyormuş ancak ben O'nu Gümüldür'ün kesintisiz 8 kilometrelik incecik kumsalında güneşlenirken yakaladım. Ta Londralardan Gümüldür'e tatile gelen Duygu'yu yalnız bırakmak olmazdı. Menderes Belediyesi'ne bağlanmadan önce Gümüldür Belediyesi tarafından yapılan ve pek çok aktivitenin içinde yaşandığı çok yönlü Sunal Tülbentçi Parkı'nın önünden denize girdik. Şansıma o gün hamam suyunu andıran Gümüldür denize gidemediğim yılların acısını çıkarırcasına defalarca girip incecik kumlarında saatlerce sere serpe yatım. Yazın en sıcak günlerinden biri olmasına rağmen yöreye özgü o tuz kokulu tatlı esinti ruhumuzu ferahlattı. Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde çalışan vatandaşımızın yanı sıra yüzlerce turistin yazlık ev konusunda Gümüldür'ü tercih etmeleri ekonomik canlılık açısından beni fazlasıyla sevindirdi. Çünkü yılın 300 günü güneşli bir iklime sahip olan Gümüldür, her keseye hitap edebilen tatil ve turizm cenneti gerçekten. (Geri dönümüşü olur düşüncesiyle adını yazdım)CACTUS Oteller Grubu'nun geçen yıl Gümüldür'de denize sıfır yaptığı Yalı Castle Aquapark, beldeye büyük canlılık getirmiş. Adres tarifleri bile bu aquaparka göre yapılıyor. Ortaçağ teması ile 14 dönüm arazi üzerine kurulan Yalı Castle Aquapark'ta 18 kaydırak, tembel nehir, dalga havuzu, büyükler ve küçükler için yüzme havuzları bulunuyor. Aquapark'ın misafirleri, giriş ücreti ödedikten sonra tüm aktivitelerden yaralanıp, yiyecek ve içeceğe ek ücret ödemiyor. Ben de arkadaşlarım tarafından 2 gün boyunca yedirilip içirilme yarışında göbeğime ne kadar eklendi bilmiyorum. En kısa zamanda tekrar gitmek üzere Gümüldür'den unutulmaz anılarla ayrıldı. Bu cennet köşeyi size de tavsiye ederim. PostaEGE'deki yazılarım üzerine Egemizin cennet köşelerinden gelen davetler için okuyucularıma teşekkürlerimi iletmek istiyorum buradan.

Ana yazı az gelirse

MANDALİNANIN ÖYKÜSÜ fandalina fotoğrafı var

Türkiye'de Mandalina' deyinceakla Gümüldür gelir. Cumhuriyet döneminde belediye olan Gümüldür'ün kaderi 1940'lı yıllarda Rizeli Nusret Şener'in yerleşmesiyle değişmiş. Dünyanın her köşesine dağılmış Karadenizlililerin Japonya'nın Satsuma Adası'nda tanıyıp sevdikleri, sonra da vatanlarına getirdikleri fidan, yöreyi dünyaya tanıtmış. Gümüldür'e gelirken yanında satsuma fidanları getiren Şener, bunları Halil Kumpas'ın bahçesine dikmiş. Bahçenin yanından akan Şeytan Deresi, fidanların kendilerini ana vatanlarında sanmasını sağlayan iklim koşullarını yaratınca, Gümüldür'ün kaderi belli olmuş. Bugün 12 bin dönüm arazide satsuma yetiştiriliyor, yılda 40 bin tonluk üretimin büyük bölümü ihraç ediliyor.

TARİHİ:

Gümüldür'ün ilk yerleşim yeri, 12 İon kentinden biri olan Lebedos, Teos ve Efes kadar önemli bir yerleşim olamasa da, tarihe adına para basan kentlerden biri olarak geçmiş. Karya yerleşimi olan Lebedos pek çok istilaya uğramış. Bir süre Teos'tan sürülen Dionysos oyuncuları loncası bu kentte yaşamış. Roma ve Bizans döneminde önemini iyiden iyiye yitiren kentin nüfusunun bir bölümü bugün Gümüldür'ün bulunduğu yere, bir bölümü de Efes'e taşınmış. 16. yüzyılda yöreye gelen Kağızmanlı Türkler deniz kenarına yerleşmiş. Zaman içinde askeri açıdan önem taşıyan kent pek çok korsan istilasına da sahne olmuş. Uzun yıllar Türk ve Rum nüfusun kardeşçe yaşadığı ve Ege'nin en iyi tütününü yetiştirdiği Gavurköy'' Rumlar gittikten sonra da ününü korumuş.

Gümüldür'ün o gün hamam suyunu andıran denizine defalarca girip incecik kumlarında sere serpe yattım.

NASIL GİDİLİR:

İzmir merkezine 50 km, Adnan Menderes Havaalanı'na 35 km. uzaklıkta. Özel otonuzla Menderes üzerinden veya Çeşme yolunu tercih ettiyseniz, Seferihisar ve Ürkmez istikametinden Gümüldür'e ulaşabilirsiniz. İzmir Garajı'ndan yaz mevsiminde her 15 dakikada bir çift taraflı minibüsler çalışmaktadır (232 4721011) 10 TL. Üçkuyulardan-Gümüldür (232 259 88 62) 7 TL. Konak Karamürsel Mağazası'nın karşısından saat başı belediye otobüsleri sefer yapıyor.

Nerede Ne Yenilir

Deniz kenarına çok yakın olan Gümüldür merkezinde lokantalarda yemekler çok ucuz. Menderes Belediyesi'ne bağlanmadan önce Gümüldür Belediyesi tarafından yapılan Sunal Tülbentçi Parkı, yemek çeşitleri, cafe ve bar hizmetiyle çok yönlü her bütçeye hizmet ediyor. 232-7934445

Nerede Kalınır

Denizatı Holiday Village 232-7989191

Otel Şanlı 232 793 15 87

Sevcan Aile Pansiyonu 232-7933216

YORUM YAZ