AKNE VE BESLENME TEDAVİSİ

  • 0
  • 755
Yazı Boyutu:

Akne Nedir?

Akne, tüm cilt sorunları içinde en yaygın olanıdır. Cilt gözeneklerinde oluşur. Bu gözenekler genellikle bir kıl folikülü (kılıfı) ve kılın çıktığı bu foliküllerin kanala bağlandığı özel bezlerden (sebaseöz) meydana gelir. Bu bezler, cildi yağlandıran ve su kaybını önleyen, yağ ve mum karışımı “sebum”u üretir. Sebaseöz bezler daha çok yüzde daha az olarak da sırti göğüs ve omuzlarda yoğunlaşmışlardır.

Nedenleri:
*Akne oluşumu daha ziyade, ergenlik dönemindeki erkeklerde testosteron hormonu düzeyindeki değişikliklere bağlıdır.

*Keratin üreten hücreler cildin akneye eğilimini arttırır.

*Sebum ve bakterilerin karmaşık etkileşimidir.

*Yağlı kremler ve kozmetik kullanımı

*Renk ve koku içeren kimyasallarla yıkanmış yastık kılıfları

*Yeterince cilt temizliği yapmama

*Uzun süreli antibiyotik kullanımı özel bir mantar hücresinin (candida albicans) aşırı üretimine yol açabilir. Kronik mantar enfeksiyonu aknenin daha kötü bir hale gelmesine neden gösterilmektedir.

Akne ve Beslenme Tedavisi:
Yani görüldüğü üzere bakteriler ve mantar enfeksiyonlarının akne oluşumunu tetiklediğine dikkat edecek olursak, bağışıklık sistemini güçlendirici biçimde bir beslenme tedavisi ön plana çıkmaktadır. Besinler, hem akneden koruyucu hem de akneyi tedavi edici olarak önemli bir rol üstlenirler. Akne oluşumuna nadiren yardımcı diğer bir neden de bağırsakta toksik madde birikimidir. Bir araştırmada akneden şikayet eden hastaların yarısında bağırsaktan emilen toksinlerin kandaki miktarlarında artış gözlenmiştir. Son yüzyılda kalın bağırsak sağlığındaki zayıflık akneye neden gösterilmektedir. Tüm hastalıklarda olduğu gibi aknede de beslenmenin yeri ve önemi büyüktür.

Beslenme Önerileri:
*Beyaz un ve şekerle yapılan tüm besinlerden

*Pastane ürünlerinden

*Margarin ya da hidrojene nebati yağ içeren besinlerden

*Çerezlerden ve cipslerden

*Bisküvi, kraker, hazır çorba, tuzot, bulyon tablet, hazır paketli katkı maddesi oranı yüksek besinlerden

*Tam yağlı süt, yoğurt, peynirden

*Derin yağda kızararak pişen et, tavuk, deniz ürünleri, hamur, sebze vb tüm ürünlerden uzak durun.

*Günde 200-400 mcg krom, 25.000 IU A vitamini, 400 IU E vitamini, 200 mcg selenyum, 45-60 mg çinko, 75 mg B6 vitamini, 10 gr pantotenik aist içeren vitamin mineral tabletleri besin desteği olarak alınabilir. Bu vitamin ve minerallerin besinler yoluyla alımı için:

* Yağsız pişmiş balıklar ve kırmızı et, doğal ve esmer ekmek, domates ve salçası, turp, havuç, kırmızı salçalık biber, kereviz, kırımızı ve beyaz renkli sebzeler, pırasa, bezelye, yeşil yapraklı söğüş salata malzemeleri, yeşil renkli tüm bitkiler, kuru fasulye, nohut, barbunya, kuru börülce, iç bakla gibi baklagiller hafta boyunca düzenli olarak tüketilmelidir.

YORUM YAZ