Bayram Sonrası Halimiz Ne Olacak?

  • 0
  • 1.024
Yazı Boyutu:

Hepimiz “bayramdır” dedik, bir şekilde bir miktar gevşedik, yedik, içtik…

Kimimiz “ne olacaksa olsun” dedi. Şimdi iş başa düştü. Kolları sıvama zamanı geldi çattı. Fazla kilolardan şikayet etmektense harekete geçelim.
Kimi insanlar vardır; zayıflama veya kilo koruma kulvarında koşarken düşerler. İşte bu noktada ikiye ayrılırlar:
1) Düştüğü noktada ellerini ayaklarını yere vurarak “herkes beni geçti, geride kaldım, hedefe daha önceki denemelerimde de ulaşamadım, yine aynı şey oldu, kilo veremem, koruyamam, ben başarısızım, hiçbir zaman o kiloyu göremeyeceğim” diyen negatif bir ruh haline sahip olanlar (ki bunlar asla yattıkları yerden sonucu göremezler. Çünkü hedef; uğrunda koşmayı gerektirmektedir...

2) Bir de silkelenip, tozu toprağı temizleyip, büyük bir soğukkanlılıkla “nerede kalmıştık?” deyip, hedefe odaklanan, moral bozma ve geriye dönüp bakmayla asla vakit kaybetmeyen hedefe odaklanarak koşanlar... Sadece bunlar hedefe yaklaşma ve hedef ağırlığı tartıda görme şansına sahiptirler ve “asla ideal kiloda olma hali, yattığınız yere koşarak gelmeyecektir.” erin bilincinde olan pozitif ruh halindedirler.

Siz hangisi olmak istiyorsunuz?
Eğer siz de hedef ağırlığı tartıda görmek üzere kolları sıvamak niyetindeyseniz soğuk kanlı olmak şarttır, işe buradan başlayınız. Düşünmeye ihtiyacınızın olduğu tek şey: “hataları bilerek ve isteyerek ve bu sonucu göze alarak yaptım. Kilo almasaydım şaşırtıcı olurdu zaten… Önemli olan şimdi sırada ne var ve ne yapmalıyım? Çözüm nedir?”

Bu durumda sabahları çok aç uyanmıyorsanız diyet bisküvi veya süt veya meyve (sizi çok acıktırmıyorsa) ile güne başlayabilirsiniz. Hiç kahvaltı yapmama durumuna göre metabolizmanız daha çok kalori yakacaktır. Öğlen veya akşam dönüşümlü olarak yağı azaltılmış ızgara ve sebze bakliyat yemeklerine yer verin.

Bayram şeker bayramı olur da siz tatlılara ya da sarma dolma hamur işi gibi seçeneklere dokunmaz mısınız hiç?... Eğer durum buysa ekmek ve yerine geçen karbonhidratlarda dayanabildiğiniz ölçüde kısıtlamaya yer verin. Bu esnada salata ve yoğurt uzun süre tokluk için sofralarınızdan eksik olmasın.

Ara öğün yapmayı unutmayın ama güvenli kalorilerde ara öğünler olsun acıktıkça abartmadan yağ ve karbonhidrat oranı düşük tok tutan seçenekler seçebilirsiniz. Abartılı miktarlarda olmayan meyve, leblebi, kuru kayısı, light olması zorunlu olmayan ayran, kutu süt, diyet bisküvi çeşitleri gibi seçenekleri azar azar acıktıkça alın.

Ve son olarak da bol miktarda su içmeyi unutmayın. En önemlisi tatilde su alkol tuz turşu vb uzun yolculuk vb ödem yapabilecek pek çok sebep olduğundan her gün 2,5-3lt su içtiğinize emin olun. Ödemlerle ilgili olarak başka uğraşınız olmasın. Bitki çayları form çaylara ihtiyacınız yok. Sadece sağlıklı ve dikkatli beslenmeyle başaracaksınız.

Bu esnada yine de kilo aldıran seçenekler ısrarla karşınıza çıkıyorsa tadımlık bırakın. Her zamanki porsiyonlarınızı küçültün. Kaçamaklara hayır diyebildiğiniz ölçüde tempolu kilo vereceksiniz. Şunu hiç unutmayın: “Ben ne yiyerek ya da içerek kilo almaya başladım” kısmını iyi sorgulayın listenizi yapın ve bunlardan uzun müddet uzak durup sağlıklı beslenme koşullarını zorlayın. Böylelikle sağlıklı, keyifli ve mutlu günler sizin olacaktır.

YORUM YAZ
Arşiv