Önümüz kış.
Şu anda yağmur yağıyor. Sezonun ilk yağmuru
Sizlere yazacağım çorbayla ilgili satırlar içinizi ısıtsın istedim.
Kış boyu sofralarımızdan eksik etmeyeceğiz belki de
Mideyi rahatlatsın, iştahı azaltsın, kan şekerini çabuk toparlasın diye ille de çorba
Bazen kahvaltımız oluverir.
Bazen de öğle yemeği veya iştahsızken, hastayken hep dilimize doladığımız 1 tas çorba
Çok geç oldu, akşam yemeği yiyemedim, bari 1 kepçe çorba içeyim hiç olmazsa lar.
Alkol sonrası içilenler Derken çorba hep bizimle
Hayatımızı ısıtan, dolduran çorbalar nasıl kullanılsa daha iyi?
Kahvaltı olarak her gün kullanılabilir. Fakat her öğün değil
Çünkü eksik beslenmenize neden olabilir.
Bir öğün çorba içtiğinizde, artık; sebze, salata, bakliyat gibi bitkisel besinler tüketmek için sonraki öğün; fırsattır.
Hatta akşam yemeği veya öğle yemeğinde de et, tavuk, balık, etli sebze/bakliyat yemekleri gibi hayvansal kaynaklı yiyeceklere de yer vermek gerekir.
Bu sayede kaslarınız korunur.
Zayıflamak amacıyla her öğün çorba içmeniz, bu bakımdan tek yönlü beslenmeye girer ve uzun sürerse; hastalıklara, kas erimesine ve metabolizmanızın yavaşlamasına yol açabilir.
En değerli çorbalardan ilk akla gelenler; sebze çorbası, tarhana, kırmızı mercimek çorbası, sebzeli kırmızı mercimek çorbası, yayla çorba, yeşil mercimek çorba, yoğurttan nohutlu buğday çorbaları, mantar çorbalarıdır.
Ancak domates, şehriye ve erişte gibi un çorbaları besin değeri açısından fakirdir. Sadece şişersiniz ancak beslenememiş olursunuz.
Hazır çorbaların içerisinde bağımlılık yapan bir katkı maddesi vardır. MSG ya da Mono Sodyum Glutamat denilen bu katkı maddesi obezite, şeker hastalığı, büyüme gelişmenin yavaşlaması, böbrek hastalıkları ve diyalize bağlılık, karaciğerde yağlanma, parkinson, epilepsi, multiple skleroz vb pek çok sinir sistemi hastalıklarına da yol açmaktadır. O nedenle hazır paketli çorba yerine el yapımı bir çorbayı tercih ediniz.
Öğlen aceleniz varsa bir yerde yalnızca çorba, bolca yoğurt ve az yağlı veya yağsız salatayla bayanlar için 1 dilim ekmek beylerde 2-3 dilim ekmek yenilmesi uygun olabilir. Bunu öğle yemeğinde yapmadıysanız ve kahvaltıda da çorba kullanmadıysanız, aynen akşam yemeği olarak bu yoğurtlu ve salatalı çorba menüyü kullanabilirsiniz.