BİRA GÖBEĞİ

  • 0
  • 2.799
Yazı Boyutu:

Canınız sıkıldı, dostlarla maç izleyecek veya iki lafın belini kıracaksınız. Göbek de var… Hay Allah… “Soğuk soğuk bir bira içemeyecek miyiz?” der belki çoğunuz… Birayı da kimin bu kadar fişlediği bilinmez. Alınan alkolün dozu,  sıklığı düşükse, metabolizma hızınız da dikkate alındığında, zayıflamaya engel olmayabilir. Bira, her ne kadar mayalı alkollü içki sınıfında olsa da; mayalanmadan alkol oluşması mümkün mü? Kaç tane alkollü içki mayalanmadan oluşuyor ki? Bakmayın biranın adının çıktığına…
 
İşin aslı şu: Vücudumuzda kaç adet yağ hücresi taşıyacağımız, ergenlik bitiminde, sabitlenir. Bu sayı artık hayat boyu artmaz, azalmaz. Örneğin; ailenizde göbekte yağlanma fazlaysa, sizde de yağ hücresi sayısı, karında fazla olacaktır. Fazla kalori aldığınızda, bu yağ hücrelerinin içi dolar, her birinin büyüklüğü 3-4 katına kadar çıkabilir. Yağ hücrelerinin dolması olayı, sizde de en yoğun karında olacaktır. Sorumlusu sadece bira, viski değil; zeytinyağı, çerez, hatta süt, meyve bile olabilir. Kalorinin kaynağı yararlı ya da zararlı olsun, eğer fazlaysa,  göbeğinize yapışıp kalabilir. Harcadığınız kalorinin altında bir beslenme programı uygularsanız da; zayıflarsınız tabii…
 
Yani diyelim ki: Gün içinde yeterince kalori aldınız, alkollü içkide de doz kaçtı. Bu göbeğin adı “rakı göbeği” de olur, “bira göbeği” de olur, “viski göbeği” de olur. Sorun dozunun kaçmasındadır, ya da harcadığınız kaloriden fazlasını almanızdır.
 
Hatta inanmayacaksınız ama, biranın daha masum olduğunu söyleyeceğim. Bakınız, aşağıda hangi alkollü içki ne kadar ekmeğe eşdeğer… Diyeceksiniz ki :“Güya ekmek yemiyoruz. Ekmek yesek, doysak da kilomuzun beterinden sakınsak…” Alkollü içki almak istediğinizde, emin olun ki; bira ve şarap çok daha masundur. Alkolde tercih bira ve şarap dışında ise, dozda epeyce indirime gitmek gerekir. Tabii ki sağlığı ve ideal kiloyu korumak için…
 
İÇECEKLER                                   MİKTAR                           DEĞİŞİMLER
 
Bira (330 ml light)                       1 Şişe                               1 İnce dilim ekmek
 
Şarap                                            1 Küçük Kadeh                1,5 İnce dilim ekmek
 
Bira 330 ml (klasik)                     1 Şişe                                 2 İnce dilim ekmek
 
Bira 500 ml (klasik)                        1 Şişe                                  4 İnce dilim ekmek
 
Likör                                                 1 duble                                2 İnce dilim ekmek
 
Enerji içecekleri                              1 kutu                                 2 İnce dilim ekmek
 
Cola, Fanta, Gazoz,Hazır M.suyu: 1 kutu                               3 İnce dilim ekmek
 
Cin,Vermut,Rom,Votka,Viski, Rakı: 1 duble (100cc sek)      5 İnce dilim ekmek
 
Alkolün yağa dönüşerek depolanmasını önlemek için aşağıdaki püf noktalarını dikkate alın. Kaç dilim ekmek eşdeğeri olacak şekilde alkollü içki almak istiyorsunuz? Önce buna karar verin ve bir süre ekmek, çorba, makarna, pilav, hamur işi, şekerli yiyecek, içeceklerden uzak kalmaya çalışın.
 
Alkol, göbek yapmasın ve bira da artık aklansın diye, örnek bir “alkol ertesi diyet” veriyorum.
Dikkat:
Sabah:
İnce 1 dilim çok az yağlı veya tercihen yağsız peynir (belki de taşınabilirlik için üçgen light peynir) Yanında 1 dilim esmer ekmek veya ½ paket sade kepekli diyet bisküvi (Erkek bireyler için bu en çok yarım esmer simit şeklinde olabilir. Poğaça, boyoz vb yağlı unlu gıda tüketmemeliyiz. Bu durum, alkolün hemen sonrasında, yağlı unlu gıdayı da kolayca yağa dönüştürüp depolamamız anlamına gelir.)
Kahvaltıda şekersiz içecek kullanılabilir. İsteğe göre yağsız salata, söğüş sebzeler olabilir…
 
Arada:
 
Sınırsız salatalık, 1 adet çiğ havuç veya 1-2 parça kuru meyve (incir hariç) veya biraz diyet bisküviden biri yenilebilir.
 
Öğle:
 
Kendi eliniz kadar et/tavuk/balıktan birinin şiş, çöp şiş veya ızgarasını seçin. Yanında
 
yağsız, sınırsız miktarda salata yiyebilirsiniz. Limon, sirke, baharat, balzamik sirke, sarımsak serbesttir.
 
Yanında ekmek, çorba, patates, pilav, makarna, salatada mısır almayın. Unutmayın: Karbonhidrat hakkınızı, alkol şeklinde, çoktan aldınız. Erkek bireyler ve metabolizma hızı yüksek olan sporcu bayanlar bu besinlerden yalnızca birini seçip, tadımlık yiyebilirler.
 
Tercihen dolu dolu bir kase yoğurt, ayran, cacıktan biri, sizde ekmekten daha çok tokluk hissi yaratır.
 
Öğle ile akşam yemeği arasındaki saatlerde:
 
1 kutu ayran, 1 kutu süt, biraz meyve veya ½ paket diyet bisküviden seçim yaparak, 1 veya en çok 3 kez ara öğün yapın.
 
Akşam:
 
1 tabak kadar yağı suyu süzülmüş sebze veya bakliyat yemeği veya az yağlı pişirilmiş, ya da haşlanmış, közlenmiş sebzeden birini seçin.
 
Yine bunların yanında ekmek, patates, bulgur, pirinç, çorba tüketilmemelidir. Kadınların metabolizma hızı daha yavaştır. Ancak erkek bireyler bu ekmek yerine geçen besinlerden yalnızca birini seçip tadımlık bırakabilirler.
 
Bu öğünü bolca yoğurt, ayran, cacıktan biriyle desteklediğinizde kısa sürede acıkmazsınız.
 
Bu örnek formülde öğle yemeği ile akşam yemeği yer değiştirebilir.
 
Gece:
 
Acıkırsanız biraz meyve ve beraberinde biraz süt veya yoğurt yenilirse, alkolden alınan fazla kalorinin göbek yapma oranını azaltırsınız. Çünkü en az 5 öğünde metabolizmanız sizin için mümkün olan en yüksek seviyede çalışır.
 
Alkollü içkinin dozu biraz fazlaysa bu koruyucu liste, 2 gün uygulanabilir. Ancak kadınlarda 2 erkeklerde 3 kadeh düşük alkollü içkiden ne kadar fazlasını alırsanız, bu listenin de o oranda yararlılığı maalesef azalabilir.
 
Bir de alkolün ertesi günü; 2.5-3 lt su içtiğinize emin olun, yarım demet de maydanoz yiyin. Alkollün ödem, şişkinlik yapma oranını azaltırsınız.
 
Bakmayın biranın adının çıktığına… İşte bu yazı da; biranın mimlenmekten kurtuluş hikayesidir.

YORUM YAZ