Chia Tohumu İle Zayıflama Diyeti Furyası…

  • 0
  • 1.228
Yazı Boyutu:




Öylesine paldır küldür hayatımıza girdi ki, Türk Dil Kurumu, chia tohumunun henüz Türkçe karşılığını bile oluşturamadan yazılı basında yerini aldı…
İncelediğimizde gerçekten de; balık tüketemeyenler için gerekli omega 3 yağ asitleri, lif ve bitkisel proteinden gayet zengin… En çok merak edilen ise, zayıflamaya yardımcı olup olmadığı…
 
Salatalar, yoğurt, çorba, sebzeler ve içeceklerde kullanılabiliyor.
Enerjisinin en yoğun kaynağı kaliteli karbonhidrat olduğundan tahıl sınıfında yer alıyor. Chia tohumunun her 2 kaşığı 140 kcal’ dir.  Kas ağrısı, demir eksikliği anemisi varsa, günde toplam 2 çay, 1 kahve içiyor fakat süt tüketemiyorsanız; günde 100 gr chia tohumu ile; demir, kalsiyum ve magnezyum gereksiniminiz karşılanıyor.
 
İçerik olarak gayet tatmin edici bir bileşimi var. Hatta tüketmek istemeyenleri ikna edebilecek kadar kaliteli bir kimyası var diyebilirim. Tabi ki sadece sağlık açısından…
 
Zayıflama kaygısı ile kullananların ise düşünmesi gereken detaylar var. Çünkü; zayıflama programlarıyla adı anılıyor olmasına rağmen; ilgili araştırmalar, tohumun zayıflamaya katkısını kanıtlayamıyor. Ancak ticari nedenler, beslenmede farklılık isteği ve zayıflamada mucize arayışları ürünü popüler hale getirdi bile…  

Lif içeriği yüksek olup suyla şişerek hacmini katlayan chia’ dan başka pek çok besin var. Örneğin: Bulgur… Mutfağımızda zaten bulunan, uygun fiyatlı ve ulaşılabilir, her besine eklenebilir olan, lif, vitamin, mineral içeriği zengin bir tahıldır. Bulguru zeytinyağlı pişirip yoğurtla yediğinizde fazlasıyla chia’ nın kimyasını yakalıyorsunuz.

Oysa chia günümüzde yerlerde öyle bir hale geldi ki; adeta yerseniz kilo veriyorsunuz, yemezseniz işiniz zor. Elbette ki; tok tutma özelliği, bitkisel protein içeriği, vitamin ve mineral kombinasyonu ile;  kemik, kalp, barsak ve kaslar açısından çok değerli… Fakat bu durum, besinin ne zayıflattığı anlamına gelir, ne de yemezsek sağlıksız olacağımız anlamına gelir…

Chia tüketmek istiyorsanız, tüketebilirsiniz. Kesinlikle oldukça iyi bir kimyası var. Ancak bilin ki; adının “zayıflamayla” anılması yanlıştır. Öncelik sizin tercihleriniz ve güvenilir bilgiye ulaşmanızdır.

YORUM YAZ
Arşiv