Ders Başarısı Ve Kansızlık

  • 0
  • 771
Yazı Boyutu:

Kansızlık; ders başarısını, dolayısıyla geleceğini ve sağlığını etkileyen sık rastlanılır bir hastalıktır. Teşhisinde, tedavisinde ve beslenmesinde sorumluluk duymak gerekir. Çocuğunuzun beslenmesinde uzun dönem eksik kalan, kansızlığı hem tedavi eden hem de önleyen besinler; düzenli olarak  verilmeye başlanmalıdır. Aksi halde ilaç tedavisinden bir süre sonra (öncelikle her ay regl olan kız çocuklarında) hastalığın tekrarlaması riski doğacaktır. Çünkü kansızlık; çoğu kez yetersiz ve hatalı beslenmeye bağlı olarak ortaya çıkmaktadır.
 
ANEMİNİN BELİRTİLERİNE DİKKAT:
Sabahları uyanamama, derslerde uyku hali, pek çok şeye karşı genel bir isteksizlik hali, dikkat dağınıklığı, odaklanamama, algıda güçlük, öğrenme zorluğu, hafızanın zayıflığı, ilköğretimde okuma, yazmada gecikme, iştahsızlık, gün boyu halsizlik, yorgunluk, rehavettir.
Hastalığın ileri safhalarında bunlara ek olarak;  “pika” denilen durum gelişebilir: Toprak ya da kil gibi yiyecek olmayan maddeleri yeme isteği hastalığı, fiziksel bir aktivite esnasında çarpıntı, nefes almada güçlük, çabuk yorulma, ağız kenarı, deri, dil ve tırnak yapısında bozulmalar, çatlaklar, bağışıklık sisteminde zayıflık ortaya çıkabilmektedir.
Bu belirtiler konusunda uyanık davranmak, bilinçli davranmak, hızla ilgili tahlilleri yaptırıp, tedavi sürecini başlatmakta fayda vardır.
 
ANEMİNİN NEDENLERİ İSE ŞÖYLE:
·         Kız çocuklarında adet dönemleri,
·         Çocukluk ve ergenlik çağında gebelik ve yetersiz beslenme
·         Sık sık ağrı kesici ve kan sulandırıcı ilaç kullanımı
·         Ergenlikte bilinçsizce kullanılan idrar sökücü ve bağırsak sökücü ticari zayıflama çayları, ve zayıflama ürünleri
·         Günde 1 kg dan fazla süt, yoğurt gibi kalsiyum kaynaklarının tüketmek
·         Çocuklarımızda kontrol edilemeyen çay, kahve veya kola tüketimi
·         Yetersiz kırmızı et tüketimi
·         Kronik ishal vb çeşitli bağırsak ve sindirim sistemi bozuklukları
·         Yarım saat sirkeli suda bekletilmeyen yeşillikler ve
·         İyi pişmemiş et ürünlerinin tüketimi ile oluşan bağırsak paraziti
·         Yemek pişirmede çizilmiş teflon kullanmak, ergenlikte sigara ve sık sık midye tüketmek yoluyla vücuda alınan ağır metaller
·         Aile ve okulla ilgili aşırı stres yaşayan çocuklarda gastrit, ülser.
 
 ANEMİNİN BESLENME İLE TEDAVİSİ VE ÖNLENMESİ:
Besinlerden karaciğer, kırmızı et, dalak, yumurtanın sarısında hayvansal kaynaklı demir bulunur. Hemen kana geçebilir ve yararlılık gösterebilir. Yeşil sebze, kuru üzüm, pekmez, kuru baklagiller fındık, fıstık bitkisel demir içerir. Bu bitkisel demir kaynaklarının mutlaka “C vitamini kaynağı” dediğimiz limon, taze mevsim meyveleri gibi besinlerle arka arkaya alınması demirin kana geçiş oranını arttıracaktır. Çünkü demirin bu bitkisel kaynaklarının, kana geçiş oranları daha düşüktür. Demir kaynağı olan bu besinleri çocuğunuza; süt, yoğurt, ayran, cacık, peynir gibi kalsiyum kaynakları ile yakın zamanda vermemek gerekir. Bunlar demirin kana geçişini engellerler. Aynı konuya ilaç tedavisinde de dikkat etmek gerekir. Yoğurtsuz kıymalı ıspanak, kıymalı pazı, bu yeşil sebzelerin yumurtayla pişirilmiş hali, limonlu brokoli vb yeşil sebzeler, kıymalı yumurta, sirkeli suda bekletilmiş ve iyi yıkanmış limonlu yeşillik yanında kuru baklagil yemekleri tüketilmelidir. Pekmez ve üzüm ise demir kaynağı olmasına rağmen, tatlı isteğini uyandırdığından çok sık tercih edilmemesi gerektiğinin bilinmesinde yarar vardır. Bu esnada çay, kola kahve tüketilmesi de, tedaviyi engeller. Aneminin nedenlerine karşı hep dikkatli olunması önerilir.

YORUM YAZ
Arşiv