Son zamanlarda en sık söylediğimiz söz: “Çok sıcak…” Ter bezleri, böbrekler, barsaklar ve solunum yolları görevlerini yaparken vücuttaki suyu kullanıyor. Sıcak havalarda ise bu su kaybı artabiliyor. Oysa vücudun %60 ının su olması gerekmekte. Vücudu susuz bırakmamak için, her gün 2-3 lt su tüketin. Ayrıca çok su tutup ödem yapan yiyecek / içecek kullanmayın. Böylece vücut suyunu dengede tutabiliyorsunuz. Ya da ödemler minimum düzeyde kalabiliyor.
Ödem, zaten suya ihtiyacınız olduğunun bir işaretidir. “Ah, ne çok şişim” deyip maydanoz, yeşil çay, fazla çay, kahve, idrar sökücü formüllere yönelmeyin. Aksi halde aşırı su kaybına bağlı olarak vücudunuz; hayatta kalabilmek için, daha sert biçimde su tutmaya kalkacaktır. Ödem varsa suya ihtiyaç da vardır. Bunu dikkate alarak daha çok su için. Ancak 4 lt üzerinde suyu boşaltmaya da; 24 saat yetmiyor ve haliyle ertesi gün ödemle uyanıyorsunuz. Vücut yüzey büyüklüğüne bağlı olarak ortalama 2-3 lt su/gün yeterlidir.
Biz kilo aldıkça suyun vücutta dolaşımı zorlaşır. Böylece yer yer ödemler meydana gelir. Benzer durum gebelikte de söz konusudur. Amniyon sıvısının korunması, karın bölgesinde ağırlığın yoğunlaşması, tüm vücuttan suyun bu bölgeye hareket etmesi gibi nedenlerle ödem oluşur. Dolayısıyla vücutta su dengesinin bozulması olağandır. Tıpkı ayağınızı ayakkabı vurduğunda, o bölgede savunma mekanizması gereği suyun toplanması kadar doğaldır gebelikte ödem… vücut içinde çok şeyin yolunda gitmesi için düzenli olarak 3 lt su için. Zira emzirme döneminde sütün devamlılığı için 4 lt ye çıkması istenir. Şimdiden alışmaya çalışın.
Romatizmada, alerjide vb kullanılan ağız yoluyla alınan kortizonlu ilaçlar, hipertansiyon ilaçları, adet düzenleyiciler, turşu, salamura besinler, bulyon tabletler, cips ve tuzlu kuruyemişler, kapari ve zeytin turşuları, çok tuzlu tat aldığınız zeytin ve peynirler, bazı tuzlu diyet krakerler, alkol, karbonatlı besinler hamur işleri, maden suyu ve soda tüketimi mevcut ödemi şiddetlendirir.
Gebelik, ödem ve su tüketimi
16 Ekim 2016- 0
- 980