HERKES “YAŞLI” YA DA “YAŞLI ADAYI”DIR.

  • 0
  • 676
Yazı Boyutu:

Toplu taşıma araçlarında yaşlılara öncelik tanınırdıeskiden…

Hiç düşündük mü acaba niçin? Yaşlılık çok özel ve çok güzel birmertebedir aslında…
Çünkü; yaşlılık, gözünden anlayabilmek, Perşembe’ ningeleceğini Pazartesi’ den düşünebilme yeteneğidir. Yaşlılık; iş tecrübesi, eşve sevgili tecrübesi, çocuk yetiştirme sanatına hakimiyet, hayatı neredeyse heryönüyle deneyimlemiş olmak demektir.
Bilgelik yolunda iyi kötü ilerlemiş olmakdemektir. Empati, bizlere çok yakışır ve çok şey öğretir.

İşte yaşlıların ruhu, zihni, becerileri bu denli gelişmişdurumdayken, bedenleri ve iç organları da ir o kadar eskimiş olabilir. Fizikselolarak çoğu kez sırf bu nedenle zor duruma gelirler. Vücut ağırlığı azalır.
Hemkaslar eriyip hem de kemikler ve eklemler gücünü kaybettiği için; düşme vekırık riski artar. Hareketler kısıtlandığı için, artan yağ oranıyla başaçıkmaları zorlaşır.
Vücutta su yüzdesi % 60’dan % 50’ye düşer. Tat ve kokuhissi azalır, tükürük azalır, ağız ve diş sorunları şiddetlenir,  yutmagüçleşir, mide, barsak, karaciğer ve safra görevlerini aksatır, bağışıklıksistemi zayıflar, sinir sistemi fonksiyonları azalır, metabolizma hızıyavaşlar. Yaşlıları, öncelikli kılan nedenler kabaca bunlardır.

Dünya nüfusunun 1950 yılında %5.9’ u yaşlıyken, 2000 yılındabu rakam %6.9’ a yükselmiştir. 2050 yılında da %16.4 olması bekleniyor.Yaşlılık işte bu kadar hayatımızın içinde bir şeydir, bizimle yaşar, zaten altdairede, solunuzdaki ofis odasında veya yolun tam karşısındadır ve her geçengün bize de yaklaşmaktadır. İşte çevrenizdeki yaşlılarla paylaşabileceğiniz vezamanı geldiğinde kendinizde de uygulayabileceğiniz yararlı bilgiler…

Yaşlılar için öneriler:

·         Gözlegörünen yağı azaltın. Yemeklere daha az yağ koyun. 1 kg sebzeye veya 4 porsiyonyemeğe 2 yemek kaşığı zeytinyağı kullanın. Etlerinizi yağsız ve derisiz yiyin.

·         Haftada2-3 kez düzenli olarak balık yemeye çalışın.

·         Araöğünlerde ayran, süt, 8-10 adet çerez, çok tatlı olmayan meyveler tüketin.

·         Böylecekanda yükselmesi istenmeyen yağları ve damarlarda plak birikimini azaltarakkalp ve damar sağlığını kormuş olursunuz. Kanın pıhtılaşmasını önler,eklemlerdeki iltihaplanmaları engeller, bağışıklık sistemini güçlendirirsiniz.

·         Yaşlılıkdöneminde günde en az 1500 ml. su tüketilmenizde fayda vardır. Azalan vücutsuyunu yerine koymaya hücrelerinizin doku ve organların canlılığına yardımcıolacaktır.

·         3 ana öğünmutlaka yapın. Eğer mümkün değilse; 2 ana, 3 ara öğünü mutlakatamamlamaya  çalışın.

·         Posa,bitkisel besinlerin vücutta sindirilemeyen bölümleridir. Yaşlılıktakiyararlılığı ise; barsak hareketlerini artırır ve yaşlılıkta artan şu sorunlarakarşı koruyucudur: kabızlık, diyabet, kalp-damar hastalıkları, şişmanlık,sindirim sistemi kanserlerinden korur. Sebze ve meyve tüketiminin artırılması,kurubaklagil ve kepekli tahıllar, yulaf, bulgur, çavdar, esmer yani beyazolmayan ekmekler ile bu ihtiyaç karşılanır.

·         Güvenlibir beden ağırlığına inmek, bunu da; tüm vitamin ve mineral değerlerihesaplanmış kişiye özel bir sağlıklı beslenme programıyla ulaşılmak çokönemlidir.

·         Turşu,salamura, şalgam suyu, soda, maden suyu hazır çorbalar ve et suyu tavuk suyutabletleri evden atın, gitsin.  

·         Sofradantuzu kaldırın, yalnızca pişirme esnasında az miktarda tuz kullanın.

·         Kas ve güçdurumunuza uygun açma, germe ve denge amaçlı düzenli egzersizler uygulayın.,böylece kemik ve eklemlerinizi darbelere karşı en iyi şekilde tamponlayın.

·         KemikleriniziD vitamini ile güçlendirmek üzere, yaz aylarının güvenli saatleri güneşlenmek;biçilmiş kaftandır, iyi değerlendirin.

·         Sigara,zaten yeterince alamadığınız vitamin ve minerallere olan ihtiyacınızı arttırır.Sigarayı bırakmak için hiçbir zaman geç değildir.

·         Margarin,tereyağ, kuyruk yağı, içyağı ve bunlarla yapılan besinleri, hazır gıdaları birde sakatatları hayatınızdan çıkarmanız yararınıza olacaktır.

·         Yeşilyapraklı bitkiler, kırmızı ve turuncu renkli meyveleri kanseri önleme yolundaasla ihmal etmeyin.

·         Kurubaklagillerihaftada 3 porsiyon tükettiğinize emin olun.

YORUM YAZ