İncecik bireylerin bile göbeği kendinden önde gidiyor olabilir. “Kilo vermek istiyorum, fakat yarı esnek ve sıkılmadan diyet yapmak istiyorum” diyorsanız, püf noktaları için koşun…
Neden göbek bölgesi yağlanır? Bunu anlamak için metabolizmanın nasıl çalıştığına bakalım:
İnsan bedeninde öncelikle besinlerle gelen karbonhidratlar yakılır. Harcadığınıza göre aldığınız enerji düşükse sırada yiyecekle alınan yağlar gelir. Alınan enerji; harcanan enerji arası kalori açığı varsa sıra ancak depo yağın yakılmasına gelir.
Oysa bazı besinler hem karbonhidrat hem de yağı birlikte yoğun içerir. Bunlar adeta depo edilmiş yağların yakılmasını önlemek üzere özel tasarlanmış bir kimyaya sahiptir. Bir de içinde tuz varsa eyvah… Tuz, ödeme yol açar, enerjinin yakılması için gerekli su oranını hücre içinde düşürür. Diyet yaparken zayıflamayı zorlaştırır, yavaşlatır, kilo almayı kolaylaştırır. Yani: “Hiç değilse tuzlulardan yedim” derseniz yanılırsınız. Hepsi aşağı yukarı aynıdır.
Göbek bölgesinde yağlanma için “yağ, karbonhidrat ve tuzu” birlikte içeren riskli besinler:
- Çok büyük boy ekmekli mayonezli sandviçler
- Çok büyük boy ekmekli çok katlı burgerler vs…
- Pirinç pilavı, bulgur pilavı, makarna
- Kızarmış patates, patates salatası
- Börek (gözleme daha masum), poğaça, pasta, kurabiye vb unlu mamüller
- Yağlı, susamlı, tuzlu krakerler, tatlı bisküviler ve içlerine eklenen tuzlar…
- Pizza
- Cips
Burada sizin diyet yapmanıza engel olan, diyetisyen randevularınızda düzensiz olmanıza yol açan tüm mesele diyelim ki: Kızarmış patates... Kızarmış patates için sizin metabolizma hızınıza ve sağlık durumunuza göre güvenli olan:
- Porsiyon büyüklüğü ve
- Tüketim sıklığını öğrenmek
- ve
- Yedikten sonra da bunu, sağlıklı, düşük kalorili öğünler planlayarak telafi etmenin sorumluluğunu duymaktır. Bu plana hayat boyu sadık kalmak; bir ömür boyu koruyucu olacak bir prensip geliştirmek anlamına gelir.