Laktozsuz Süt Ve Glisemik İndeks

  • 0
  • 2.840
Yazı Boyutu:

Sütte bulunan 2 çeşit monosakkaritin (tek halka şekerin) biri glukoz, diğeri de galaktozdur. Sütte birbirine bağlı şekilde bulunan bu şekere “süt şekeri” yani “laktoz” denilir.

Bazı insanların bağırsaklarında bu süt şekerini parçalayan “laktaz” adlı enzim yetersiz veya yoktur. Sonuç olarak laktoz intoleransı gelişir. Gaz, şişkinlik, kramp, bulantı, ishal bile meydana gelebilir.

Bu bireylerin süt kullanabilmesi için, süte “laktaz” enzimi yerleştirilir ve böylece bağırsakta laktoz şeklindeki çift halkaşeklindeki birbirine bağlı şeker; glukoz ve galaktoz şeklindeki tek halka şekerlere parçalanır. Bu sayede bağırsakta sindirim şikayetleri gelişmez.

Fakat standart bir sütte, çift halka şeker olan laktoz, bağırsakta sindirilme süresi geçirir. Bu durum zaman alır ve sütte glukoz ve galaktoza ayrışma sonrası, kana şekerin geçişi gecikir. Kanda şeker daha yavaş yükselir.

Laktozsuz sütte ise durum farklıdır: “Süte ekleme bir laktaz enzimi ile sindirilmiş, zaten glukoz ve galaktoza ayrışmış” olarak bağırsağa inen süt şekeri; bağırsakta sindirim sürecine ihtiyaç duymaz. Kana daha hızlı karışır.

Yani laktozsuz süt belki gaz yapmaz. Ancak kanda glukoz seviyesini, standart bir süte göre daha hızlı yükseltir. Burada laktozsuz sütün kan glukozuna etkisi, zihinsel bedensel performansınıza sarsıcı düzeyde değilse; laktozsuz süt seçeneğinin konforunu yaşayabilirsiniz.

YORUM YAZ