Organik gıda istiyoruz

  • 0
  • 819
Yazı Boyutu:

Marketlerde rastladığımız ekolojik tarım ürünü ya da organik gıdalar, insan sağlığına ve tabiata zararlı kimyasallar, böcek ilaçları, mantar ve istenmeyen ot ilaçları, kimyasal gübrelerin kullanılmadığı yöntemlerle yetiştirilmiş besinlerdir. Bu tanıma ek olarak diyebiliriz ki, insanın yer kürenin döngüsüne zarar vermeden var olabilmesidir. Yani hak verirsiniz ki en geniş anlamda en sağlıklı besindir.

Dünyanın en çok ekolojik ya da organik gıda tüketen ülkesi Amerika’da tüm şehirlerde ve büyük marketlerde artık organik sertifikalı ürün bulmak mümkündür. Ancak tropik ormanlardan toplanıp dağları denizleri aşıp Amerika’ya ulaşmış bazı meyvelerin ne derece doğayla dost olduğunu sorgulamakta yarar vardır. Bizler neyse ki ülkemizde ise topraklar nispeten daha temiz üstelik pek çok meyve ve sebzenin yetişmesine elveren bir iklim çeşitliliğine sahibiz. Fakat buna rağmen çeşitli nedenlerle besin üretimini organik olmaktan çıkaran ilaçlar vs kullanılıyor ve organik gıdaya göre daha uygun fiyatlarla tüketicinin karşısına çıkıyor. Çünkü organik gıdaların ekolojik ürün ya da organik gıda sertifikası olması gerekir ve bu sertifikaya sahip firmalar yıl boyunca haberli habersiz pek çok kez denetimden geçirilip, laboratuar testlerine tabii tutuluyorlar. Organik gıdaya olan talebin istikrarsızlığı da ürünlerin fiyatının artmak zorunda kalmasının diğer nedenidir haliyle… Ayrıca organik gübre, zararlı böceklerle mücadelede kullanılan tuzaklar vs de üreticiye oldukça pahalıdır. Organik gıda üretmeye kalksanız elinize bir çapa verilir: Esas üretimi yapılmaya çalışılan sebze ve ya meyvenin boyunu aşan otları temizlemeniz istenecektir. Tüm tarlayı ilaçları döküverip evde uzanmak ve pazarda ucuza tümünü satmak yerine organik gıda üretimini seçtiğiniz için günlerce yabani otlar ve böceklerle savaşmak zorunda kalırdınız. O sebze meyvelerin kilosuna da paha biçemezdiniz…

Durum buyken mademki organik gıda hayatımızda bu kadar önemli ve ulaşılması güç: O halde üstelik ülkemizde dağ taş her metrekarenin organik gıdayla dolup taşmamasının tek sebebi bu konudaki bilincin, esasen talebin istenilen noktaya henüz gelmemiş olmasıdır. Oysa işe şöyle başlamalıyız; besinin ne kadar sağlıklı olduğunu değil, raf ömrünün ne kadar uzadığını, ne hikmetse dolapta haftalarca bozulmadan duran sütün, pırıl pırıl parlayan ama tadı bir tuhaf elmaların nasıl doğaya aykırı olduğunu düşünmemiz gerekiyor. Organik gıda temini için siz kendi adınıza da tedbirler alabilirsiniz elbette… Balkonda apartmanın bahçesinde mutfak atıklarınızı toprağa gömerek oluşturacağınız organik gübre ile kendi organik gıda üretiminizi kendiniz yapabilirsiniz. Pazarlardan temin edilecek besinler konusunda da pek çok konuda olduğu gibi Madem ki bu kadar önemli ve ulaşılması güç o halde tüketicinin uyanık ve talepkar olması önceliktir.

YORUM YAZ