YA BAYRAMDAN SONRA?...

  • 0
  • 802
Yazı Boyutu:

Tüm uyarılara rağmen birçoğumuz belki hiç düşünmeden yedi, içti… Tatillerde de yenilmemesi gerekenleri pek düşünmedik beki de… Bir tarafta ilaçlar, bir tarafta fazla kilolar; ne olacak bu halimiz? İşe bol su içerek başlayın. 10 bardak rakamına takılmayın, çeşit çeşit bardak var. En iyisi siz içtiğiniz suyu  ölçerek için ve 2.5 lt ye tamamlayın. Kahvaltıda yağsız peynir kullanmaya özen gösterin.
Gelin sizlerle her şeye rağmen yapılabilecekleri nedenleriyle inceleyelim:
Tüm diyet modellerinin aksine sağlıklı beslenme önerisi olan “denge” faktörünü ön planda tutun. Beyaz un ve bununla yapılan makarna, erişte, şehriye, hamur tatlıları, şekerli yiyecek ve içecekler, çikolata, pirinç, sarma, dolma, patates vb karbonhidratları olması gerektiğinden fazla kaçırdınız. Şimdi bu zararlı beyazları en az 1 hafta süreyle yemeyin ve az miktarda esmer ekmekle dengeleyin. Öğünlere azar azar esmer ekmek yerleştirin.
 
Yani:
Yalnız kahvaltıda 1-2 dilim esmer ekmek yenilebilir, meyve sadece 1porsiyon olarak yemeğinden sonra tüketilebilir.
Öğle ve akşam yemeklerinde birer dilim esmer ekmek yenilebilir. Bunun dışında hiçbir karbonhidrat kaynağı almamaya çalışın veya tadımlık olmakla kalsın.
Sağlıklı beslenme önerisi olan “denge” faktörünü ön planda tutun. Et, tavuk, balık çok sık yenildiyse; şimdi bunca hayvansal gıdayı, sebze, bakliyat ve salatalarla dengeleme zamanı… 1 hafta süreyle öğle ve akşam yemeklerinde mevsim sebze ve bakliyatlarına öncelik tanıyın. Ancak 2. hafta yenilebilecek olan et, grubu besin için, derisiz, iç yağsız, kuyruk yağsız olmasına dikkat edin. Aman kimsenin ve hiçbir moda diyetin deneği olmayın…. Hatta etlerin üzerindeki yağı peçeteyle aldırın. Bayram sonrası hiç olmazsa yağ alımını azaltın.
Öğle ve akşam yemeklerinin vazgeçilmezi, koşullar ne olursa olsun, mutlaka yoğurt tüketin. Olağanüstü bir bileşimi var: Karbonhidrat, protein ve yağları kendi içerisinde dengeli olduğundan bayramda öncesinde ve sonrasında, yani hayat boyu sofranızdan yoğurdu eksik etmeyin.
 
Böylece düzenli yoğurt yiyerek:
Uzun süre tokluk, cilt sağlığı, sinir sistemi sağlığı, kan şekerinin düzenlenmesi, kanserin önlenmesi, kemik erimesinin önlenmesi, kalp kaslarının sağlıklı kasılması, bağışıklık sistemi desteklenmiş olacaktır. Sadece bayramdan sonra dengeli beslenme adına değil, her zaman yoğurtsuz sofraya oturmayın. Ayran veya cacık da yoğurdun alternatifleridir. Bunların hiçbirini alamıyorsanız, ara öğünlerde bir çay bardağı kadar light olmayan süt için.
 
Öğünlere başlarken sırayla; 1 bardak su, sonra tercihen varsa 1 kase sebzeli veya bakliyatlı çorbalarından, ardından yoğurt, sonra da 4. Sırada 1 kase yağsız salatayı çok iyi çiğneyerek yiyin. Bu formül önden hızla doymanızı sağlarken; yüksek kalorili, fazlaca yağlı ve karbonhidratlı gıdaları yemenizi engelleyen özel bir sıralamadır.
Daha sonra ana yemeğe geçilebilir. Bayramda neyi fazla kaçırdıysanız, onu dengeleyen ana yemeği seçin. Et fazla kaçtıysa, bitkisel yemekleri tercih edin veya tam tersi…
Bunun yanında ise ihtiyaç duyuyorsanız, en fazla bayanlar 1, beyler 2 dilim esmer ekmek yiyebilir demiştik. Ekmeğin dışındaki karbonhidrat kaynağı olan bayramdan kalma sarma dolmaları artık unutun. Hem pirinçli, hem yağlı olduğundan bayramda limitinizi doldurmuş oluyorsunuz. Keza tatlılar için de aynı şey geçerli…
 
Elinizin altından, gözünüzün önünden bayram artığı her şımartıcı yüksek kalorili yiyeceği kaldırın. Misafiri, çocuğu bahane ederseniz, siz de yersiniz. Zaten yemek için evden uzaklaştırmıyorsunuzdur da çocuğu, misafiri bahane ediyoruzdur… Görmemek için dondurucuya, komşuya, tarihi geçiyorsa zaten çöpe lütfen… Hiçbir şeye “yazık olmasın” demeyin, size daha çok yazık. Komşuya verirseniz, dondurucuya koyarsanız yazık da olmaz. Kendimizi kandırmadan tedbirlerimizi alalım.
Bu önerileri gerçekleştirdiğinizde;  karbonhidratları ve yağı azaltmış olursunuz. Diğer yandan da insanı yavaş yavaş hasta eden ölümcül gıdaları yiyemeyecek kadar doyarsınız ve sağlıklı besinlere öncelik tanımış olursunuz…
Bu özel sıralamanın pratikte ne kadar çok işe yaradığını, tam uyduğunuzda görecek, daha da önemlisi yarar sağlayacaksınız. Bayramda hatasıyla sevabıyla yedik, içtik atlattık: Büyük geçmiş olsun, size özel bayram sonrası diyet önerilerimi uygulayın ki; sağlık olsun…

YORUM YAZ