Yerlerimizden Kıpırdama Zamanı…

  • 0
  • 659
Yazı Boyutu:

Hepimiz fiziksel aktivitenin sağlık açısından önemini biliriz. Biliriz de aslında bilincinde değilizdir ve sırf bu yüzden yaşantımızın bir parçası olamamaktadır. Acaba kaç kişi fiziksel aktivitenin aşağıda belirtilen yararlarından haberdar?... Belki de sağlık açısından ne yaptığı konusuna hakim değiliz de bu nedenle egzersiz yapmamak için yığınla bahanemiz var…

Bu konuyla ilgili bazı araştırma sonuçlarını sizlere sunmak isterim:
1) Tip II diabet, obezite oranlarının artmasıyla birlikte gençlerde ve çocuklarda da ciddiyet kazanmasına rağmen daha çok 40 yaş üstü yetişkin bireylerde tipik olarak ortaya çıkar. Aktif bireylerde, hareketsiz yaşayan bireylere göre %30 daha yüksek oranda karşılaşılmaktadır. Obeziteye bağlı olarak gelişen tip II diabette sağlıklı bir diyet ve düzenli egzersiz ile bu risk düşürülmektedir.

2) Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Ofisi’ nin 2006 yılında Kopenhag’ da fiziksel aktivitenin: pozitif sosyal etkileri, zihinsel ve fizyolojik iyilik hali, kas_iskelet sağlığı ve kanser, kalp_damar hastalıkları, diabet ve obeziteden koruma ile birlikte sağlıklı yaşama davranışı ve alışkanlığı kazandırma gibi olumlu etkilere sahip olduğu bildirilmiştir.

3) Fiziksel aktivitenin en büyük yararı kalp damar hastalıkları riskini azaltmak üzerinedir. Bu hastalığa yakalanma riski pasif yaşayan bireylerde aktif olanlara göre 2 kat daha fazladır. Ayrıca düzenli fiziksel aktivite yüksek kolesterol ve yüksek kan basıncı risklerini de azaltır. Avrupa’ da dramatik biçimde artan obezite sıklığında, düşük fiziksel aktivite düzeyi oldukça belirgin bir faktördür. Obezite diyetle fazla enerji alımı ve yetersiz aktivite varlığında gelişir. Vücut ağırlığı yaşla beraber normal olarak artar ancak yaşam boyu fiziksel aktivite ağırlık artışını azaltır ve ağırlığı sağlıklı oranda azaltabilir.

Görüldüğü üzere düzenli fiziksel aktivite obezitenin ve çeşitli hastalıkların hem önlenmesinde hem tedavisinde son derece büyük önem taşır. Düzenli yapılan fiziksel aktivite vücut içi taşıma, salgılama, sindirim, solunum, boşaltımdan sorumludur. İyi huylu kötü huylu kolesterolün dengesini sağlar. Açlık ve tokluk hormonların dengesinden sorumludur. Stres anti stres faktörleri dengeye alır. Mutluluk hormonunun salınımını düzenler ve adeta doğal anti depresan gibi çalışır. Tüm vücut dokularına oksijen pompalar ve yağların etkin biçimde yakılabilmesini sağlar. Zayıflama sırasında dokuların sarkma ve deformasyonunu önler. 1 saat egzersiz metabolizmanın 12 saat boyunca daha hızlı kalmasını sağlar. Bir efor sarfedildiği için de önemli ölçüde depo yağları yakar. Yağ/kas dengesini kurar. Kas dokusunu güçlendirerek ilerleyen yaşa karşı oluşan kas kayıplarının önüne geçmemizi sağlar. Şu an soluk alıp verdiğiniz havada yeterince oksijen yoktur. Ancak derinlemesine oksijenlenebileceğiniz egzersiz sayesinde tüm doku ve organlara etkili biçimde oksijen taşınır. Yani oksijen ne kadar ihtiyaçsa düzenli egzersiz de vücut için o kadar ihtiyaçtır. Vücut içinde adeta bir organizatör gibi çalışan fiziksel aktivite sağlıklı bir beden hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde yaşamsal önem taşımaktadır.

Yani yoğun iş yaşantımızın akışı içinde düzenli egzersize yer vermek şarttır. Ancak bunun için fırsat beklerseniz gelmez. Fırsat beklenmez: yaratılır. Kendinize bir iyilik yapın: Yepyeni her daim sağlıklı, dinamik, her daim ruh sağlığı yerinde bir birey olma yolunda düzenli egzersiz için kendinizi ve koşullarınızı zorlayın. Başta zorlanarak yapacağınız her şey sürekli tekrarda alışkanlık haline gelecektir ve her nereden bakarsanız bakın: Düzenli egzersiz bir alışkanlık olmalıdır.

YORUM YAZ
Arşiv