Zayıflık Mı Sağlık Mı?

  • 0
  • 836
Yazı Boyutu:

Çoğu kişi yaz yaklaşırken daha ince kıyafetler giymeye başladı. Kaban, uzun kalın kumaşlar kış boyu göbek, basen, bacak üstleri gibi kolayca yağ depolanan bölgeleri iyi kapatarak bize torpil geçmişti. Fakat yazlık giysiler her sene, bölgesel yağlanma sorunu olanlar için, panik nedeni olabilmektedir. Derken zayıflamak için çeşitli yöntemlere başvurulur. Peki acaba kilo kaybı önemliyse bile, ne kadar kilo vermeliyiz? Sevdiğimiz sıfır beden kıyafetlere sığana kadar mı, yoksa sağlıklı olup koruyabileceğimiz ağırlığa düşene kadar mı?

Her zaman yaza daha ince girmek üzere zayıflık arzusu karşımıza çıkmayabilir. Bazen zayıflığın nedeni sindirim, dolaşım bozuklukları, enfeksiyonlar, parazitler, besinlerin vücutta kullanılması ile ilgili sorunlar, tiroid hormonunun fazla salgılanması, yoksulluk, bilgisizlik de olabilmektedir. Şişmanlık sorunu yaşayan gençlerde diyet uzmanı eşliğinde sağlıklı zayıflama yöntemi ile boy uzamakta, zihinsel fonksiyonlar sağlıklı besinlerle desteklenmekte, bedensel dinamizm de göz ardı edilmemektedir. Kendi kendine zayıflamayı tercih eden gençlerde ise aksine her zaman bedensel, zihinsel fonksiyonlarda yavaşlama gibi riskler doğar. Hatalı zayıflama ile ergenlikte büyüme engellenir. Bu bakımdan zayıflığın derecesi de en az obezite kadar endişe konusu olabilmektedir. Zayıflığın aşırıya kaçması emziren annede süt verimini düşürür, spor yapanlarda hareket yeteneği kısıtlanır, vücut ısısının denetimi güçleşir ve tıpkı şişmanlıkta olduğu gibi aşırı zayıflık da yaşam süresini kısaltır. Zayıflığın moda haline gelmesiyle birlikte toplumda bu sorunlar yaygın görülmeye başlamıştır. İster yememe, ister yiyememe, isterse yeterli kaliteli yiyip sağlık sorunları nedeniyle zayıflama karşımıza çıkmış olsun; bedenin günlük ihtiyaçları dikkate alınmalıdır. Halsizlik, konsantrasyon bozuklukları, agresif, depresif durumlar, fiziksel bedensel performans kaybı, iş veriminin düşmesi gibi pek çok sorun, asla gün içinde ne yediğimizden bağımsız değildir. Vitamin minerallerin yetersizliğinde yaşam kalitesi düşer. Yetersiz, hatalı beslenme ve aşırı zayıflık ile bu sorunlar sıklıkla yaşanabilmektedir.

O halde bireyin günlük gereksinimleri hesaplanmalı, beslenme programının sadece enerjisi değil, vitamin mineral içeriği, hatta kas ağırlığının korunması adına protein içeriği de göz önüne alınmalıdır. Zayıf bireylerde mutlaka vücut bileşim analizi yapılmalı, kas oranı, kanda vitamin ve mineraller ölçümleri yapılması beslenme programının daha isabetli sonuçları ortaya çıkarmasını destekler. Özetle kendi kendinize zayıflamayın, eğer bunu yaptıysanız ya da kendiliğinden olduysa bile hemen gerekli taramalarda geçip ideal ağırlığı ve sağlığı koruyabilme amacıyla uzman bir sağlık ekibinin kontrolüne girmenizi öneririz.

YORUM YAZ
Arşiv