Kurban Bayramında Sağlıklı Beslenme

  • 0
  • 207
Yazı Boyutu:








Bayramlar, kimimiz için tatil yapmak ve dinlenmek demekken kimimiz için zengin sofraların kurulduğu bol sohbetli akraba ziyaretleri, bol kalorili misafir oturmaları demektir. Bu dönemde ister dinlenmeyi ister gezmeyi tercih edin heyecanla beklediğiniz bayramı sağlıkla geçirmek, bayramdan kilo almadan çıkmak için aşağıdaki kurallara dikkat edin.

  1. Bayramda artan et ve tatlı tüketimine karşın hareket azalır. Bu özellikle kalp-damar hastaları, diyabet hastaları, hipertansiyon hastaları ve böbrek hastaları başta olmak üzere çocuklar ve yaşlılar için risk demektir. Riski azaltmak için kolesterol içeriği düşük olan az yağlı veya yağsız etler tercih edin. Mümkünse 45 dakika hafif tempolu olacak şekilde yürüyün.
  2. Riski düşürmek ve bayramdan kilo almadan çıkmak için her öğünde salata tüketin. Salata yüksek lif içeriği ile daha uzun süre tok kalmanıza yardım ederken yüksek vitamin içeriği ile bedeninizi zinde tutacak. Salatanıza 1 yemek kaşığı organik elma sirkesi ekleyin. Kalp sağlığını korumada ve kan şeker dengesinde tahmin ettiğinizden çok faydasını göreceksiniz.
  3. Kırmızı et; iyi kalite hayvansal proteinin yanı sıra, demir, çinko, fosfor, magnezyum mineralleri ile B12, B6 ve A vitaminlerini içerir. Bu nedenle sağlık açısından önemlidir. Ancak kurban bayramı gibi özel zamanlarda tüketim miktarı normalin üzerine çıktığı için böyle dönemlerde ne yediğimiz kadar ne zaman yediğiniz de önemlidir. Doğru tüketim zamanı öğle öğünüdür. Öğle öğününde kavurma ve kırmızı et, akşam öğününde ise sebze, kuru baklagil gibi posa içeriği yüksek bedeni temizleyecek yemekler tercih edilmelidir.
  4. Uygun koşullarda kesilmeyen kurbanlık hayvanlardan insanlara tenya, salmonella, tüberküloz, şarbon gibi hastalıklar bulaşabilir. Bu nedenle hayvan kesiminde hijyene dikkat edilmelidir.
  5. Bayramda et tüketirken dikkat edilmesi gereken bir diğer mevzu ise yeni kesilen hayvan etinin bekletilmeden tüketilmemesidir. Dinlendirilmeden tüketmen et şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olur. Özellikle mide sorunları olan kişiler eti 24 saat bekleterek tüketmelidir.
  6. Hijyene, pişirme koşullarına dikkat ettiniz. Geriye kaldı eti pişirmek. Peki eti pişirme şeklinizin etin bedeninizde işlenişini değiştirdiğini biliyor musunuz? Et pişirken haşlama, fırınlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan ve kavurma yönteminden kaçınılmalıdır. Daha kolay bir sindirim için eti sebzelerle birlikte pişirmek iyi bir alternatiftir. Ve bir diğer püf nokta etin yanına mutlaka C vitamininden zengin salata tüketilmesi sağlık açısından oldukça önemlidir.
  7. Son olarak kurban bayramı diyince akla gelen ilk şey şüphesiz ki mangaldır. Ancak mangalın doğru şekilde yapılmazsa sağlığa zararlı olabiliyor. Mangalı sağlıklı hale getirmenin de belirli kuralları var. Etler mangal yapılacaksa ateşle et arasında 15 cm bırakılmalı, etler mutlaka baharatta marine edilmeli ve etin yanması B1, B12, folik asit gibi vitaminlerin kaybına yol açmacağı için kömürleşecek şekilde kızartılmamalıdır.

BAYRAMDA ONUN YERİNE BUNU TÜKETİN:

  • Etlerin yanında pilav ve makarna yerine siyez bulguru
  • Yemekte asitli şekerli içecekler yerine ayran, yoğurt, cacık
  • Gidilen bayram ziyaretlerinde hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar ve meyve
  • Gün içinde serinlemek için meyve suları yerine buzlu şekersiz çay ve bitki çayları

BAYRAM GÜNÜ BU 5 KURALA DİKKAT EDİN:

  • Kahvaltıdan 10 dakika 1 bardak limonlu su için.
  • Kahvaltıdan 2 saat sonra 1 bardak naneli ayran tüketin.
  • Gün içerisinde 2.5-3 lt kadar su içmeyi de unutmayın.
  • Alkollü içeceklerden kesinlikle uzak durun.
  • Bugün salatanıza limon ve sirke dışında sos eklemeyin.

SAĞLIKLI VE MUTLU BAYRAMLAR DİLİYORUM…

YORUM YAZ
Arşiv