Merhaba...

  • 0
  • 540
Yazı Boyutu:






Yeni bizimizmirli olarak Merhaba...
Bendeniz Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni Derya Zünbülcan...

Bundan Böyle birlikte olacağız. Duygu, düşünce, soru ve yorumlarınızı yorum bölümünden bekliyorum. Cevabınızı da yorum bölümünden vereceğim...


İlk yazımın konusu: BAHAR YORGUNLUĞUNA MEYDAN OKUYAN BESLENME

Yorgunluk, insanın kendisini halsiz ve isteksiz hissetmesi olarak tanımlanabilir. Yaşam kalitesini ciddi oranda düşüren yorgunluk tablosu genel olarak bahar yorgunluğu, kronik yorgunluk sendromu, psikolojik yorgunluk olarak sınıflandırabilir. Bahar yorgunluğu, havadaki elektrik yüklü iyonlar taşınırken meydana gelen dengesizliklerle birlikte, dokulara ulaşan oksijenin kış aylarına nazaran daha az miktarda ulaşmasıyla ortaya çıkar. Soğuk havaların yerini sıcak havalara bırakması, mevsimsel beslenme alışkanlıklarının değişmesi, havanın nem oranının artması güçsüzlük, isteksizlik, uykusuzluk, baş ağrısı olarak kendisini gösterebilir. Alkol tüketimi, çevre kirliliği, stres, aşırı kafein, sigara, düzensiz beslenme gibi etmenlerle tetiklenir. Dikkat edilmez ise yorgunluk ve halsizliğin yanı sıra mide ekşimesi, mide yanması, konsantrasyon bozukluğu, tansiyon yüksekliği, adale ağrıları gibi pek çok farklı sağlık sorunu yaşanabilir.

Tüm bu belirtiler aslında vücudumuzun dış çevreye verdiği olağan bir tepkidir. Mevsimi veya dış etkenleri değiştiremesek de bahar yorgunluğundan korunmak için sağlıklı bir beslenme planı içerisine ustaca yerleştirilecek küçük püf noktalarıyla bahar yorgunluğuna karşı zindeliği kazanmak mümkündür.

DİNÇ hissettiren 5 Püf Noktası

  1. 1. Vitamin ve mineralden zengin beslenin.
    Mevsim değişikliklerinde savunma sistemini güçlü tutmak, yorgunluktan korunup zinde hissetmek için vitamin ve minerallerin yeterli tüketimini büyük önem taşır. Niasin, Tiamin, Riboflavin, B6, B9, B12, C vitamini, demir, potasyum, krom, selenyum, iyot gibi vitamin ve minerallerin eksik alınması yorgunluk tablosunu ağırlaştırır. Yeterli ve dengeli bir beslenme ile yetersizliklerin önüne geçilmelidir. Sebze ve meyveler, tahıllar, et ve et ürünleri, koyun ve keçi sütü gibi a2 tipi kafesin içeren süt ve süt ürünlerinden oluşan dengeli bir beslenme planı bahar yorgunluğunun önlenmesi için önemlidir. Balık, yağlı tohumlar, avokado, kivi, muz, üzüm, erik, kiraz, incir, süt ve süt ürünleri ile yorgunluğun önüne geçebilirsiniz.
  2. 2. Daha çok kiraz tüketin.
    Doğa, bahar yorgunluğuna karşı zinde hissetmek için gerekenleri tezgahında cömertçe bizimle paylaşıyor. Bu mevsim tezgahtaki en özel meyvelerden birisi de şüphesiz kiraz. Kiraz, kuersetin, antosiyaninler, karotenoidler ve sağlığa faydalı pek çok fitokimyasal açısından zengin bir kaynaktır. Kan dolaşımını arttırır, yorgunluk ve halsizliği azaltır. Demir, potasyum, çinko gibi bedenimiz için hayati önem taşıyan mineraller içerir. Yüksek C vitamini içeriği ile sadece dinç kalmak isteyenlerin değil aynı zamanda her daim genç kalmak isteyenlerin de gözdesidir. Kalp hastalıklarından korur. Kilo kontrolünü sağlamaya yardımcıdır.
  3. 3. Paketli ürün tüketmeyin:
    Paketli ürünler, kalori bakımından yoğun, besinsel açıdan fakir olan fast food ürünleri, şekerli ve asitli içecekler… Bu besinlerin tüketimi maalesef ki bahar yorgunluğu görülme sıklığını arttırır. Paketli ürün tüketiminin yanında bir diğer önemli nokta içecek seçimidir. Uykusuzluğu tetikleyebileceği, sıvı elektrolit dengesizliklerine neden olabileceği için çay ve kahvenin tüketiminde de aşırıya kaçılmamalıdır. Özellikle midesinde sorun olan bireyler çay ve kahve tüketmekten kaçınmalıdır. Çünkü çay ve kahve tüketimiyle birlikte mide asit salgısında ortaya çıkan artış problemlerin tetiklenmesini de beraberinde getirmektedir. Bu dönemde çay ve kahve yerine su ve ayran tercih edilmelidir.
  4. 4. Su içmek için susamayı beklemeyin.
    Hormonal dengelerdeki değişimler nedeniyle bahar aylarında en sık karşılaşılan problemlerden birisi de ödemdir. Bu aylarda ‘ Ödem tuttuğumu hissediyorum. Bu beni çok rahatsız ediyor. Çözmek için ne yapmalıyım? Özel bir tarifiniz var mı? ’ şeklindeki sorularla sık karşılaşıyoruz. Oysaki bahar aylarındaki ödemi çözmenin en iyi yolu bol miktarda su içmektir. Ödem, baş ağrısı, kas krampları gibi sorunlardan uzak kalmak adına günlük sıvı alımınızı arttırmalı, tuz alımınızı azaltmalısınız.
  5. 5.Diyet değil yaşam şekliniz olabilecek bir plan izleyin.
    Bu bahar kendinize kurduğunuz sofraları bir kere olsun gözden geçirme şansı tanıyın. Doğru ve yanlışlarınızın okları hangi yöne doğru bakıyor gözlemleyin. Baharın gelişi size kışın alınan kiloların geri verilmesinin sinyallerini mi veriyor? yoksa vücudun yeniden taptaze bir şekilde canlanmasını mı fısıldıyor? Cevabınız her ne olursa olsun bu baharı sağlıklı beslenmeye başlamak için bir fırsat haline getirmeye çalışın. Sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzınız haline getirerek sağlığın ve keyfin tadını çıkarmaya başlayın.

YORUM YAZ
Arşiv