Sonbaharda Beslenme Nasıl Olmalı?

  • 0
  • 827
Yazı Boyutu:
















Havalar serinlemeye başladı. Bağışıklık sistemimizi güçlendirmemiz gereken bu dönemde beslenme düzenimizde ve yaşam tarzımızda bazı değişiklikler yapmakta fayda var. İşte altın değerinde ipuçları ve şahane bir salata tarifi:

Bağışıklık sistemi, protein ve enerji bakımından yetersiz ve dengesiz beslenme durumunda zayıflar. Karbonhidrat, protein ve yağdan dengeli, lif içeriği yüksek bir programla beslenmek bağışıklık gücünüzü arttırır. Kurubaklagiller hem protein, hem lif hem de bağışıklık sistemi için önemli minerallerden biri olan demir açısından zengindir. Yani tam bir bağışıklık destek besinidir. Bu nedenle havalar serinlemeye başladığında haftada en az 2 defa kurubaklagil tüketilmelisiniz.

Her gün yumurta tüketin. Kahvaltıda yumurta tüketmek hem metabolizmanızı hızlandırır, hem de kan şekerinizi dengeleyerek kilo artışını önler. Kahvaltıda ekşi maya karabuğday ekmek, doğal bal, zeytin, domates, biber, yeşillik, tahin ve yumurta ile sonbaharda hastalıklardan korunabilirsiniz.

Günde 1 bardak kefir için. Kefir; Bağışıklık sistemini güçlendirir, mide barsak florasını dengeler, hazmı kolaylaştırır, kabızlığı önler, kansere karşı koruyucudur, yüksek tansiyon, kolesterol düşürülmesinde etkilidir.

Vitamin ve mineraller bağışıklık sisteminin korunmasında büyük önem taşır. Sonbaharda hastalıklardan korunmak ve hastalığın seyrini hafifletmek için A, C, E vitamini tüketimine dikkat edilmesi gerekir. Günde 2 porsiyon meyve tüketilmelidir. Ara öğün yiyorsanız meyvelerin biri sabahtan bir öğleden sonra tüketilebilir. Ara öğünsüz besleniyorsanız biri kahvaltıda diğeri öğleden sonra tüketilebilir.
C vitamini, soğuk algınlığında antihistaminik etki göstererek belirtileri hafifletir. Yani burun akıntısını azaltır. Alerjik semptomları rahatlatır. Alışveriş sepetinize limon, portakal gibi turunçgillerle değil, özellikle kuşburnu, kırmızı ve yeşil sivri biber, kivi, turp, maydanoz, roka ekleyerek C vitamini alımınızı arttırabilirsiniz.

Bağışıklık deyince akla C vitamini gelse de A vitamini de C vitamini gibi hastalığın önlenmesinde ve iyileştirilmesinde önemlidir. A vitamini kandaki beyaz hücre aktivitesini artırır. Beyaz hücreler bağışıklık sisteminin önemli bileşenleridir. Havuç, ıspanak, kabak, domates, karaciğer, havuç, ıspanak, brokoli, marul, kayısı tüketerek A vitamini alımınızı arttırabilirsiniz.

Haftada 2 defa balık tüketin. Balık sağlığın temeli olan Omega-3 yağ asitlerinden zengindir. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için pişirme yöntemi de önemlidir. Mevsim balıklarını ızgara şeklinde, buğulama yaparak veya fırında pişirerek tüketebilirsiniz.
Şimdiye kadar tüketilmesi gerekenlerden konuştuk. Bir de uzak durulması gerekenler var. Yapılan bilimsel çalışmalarda alkol tüketiminin bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz etkiler yaptığı kanıtlanmıştır. Güçlü bir bağışıklık sistemi için alkolden uzak durmalısınız.

İyi Fikir: Sonbaharda hastalıklardan korunmak için günde 1 fincan ekinezya çayı içmek, 1 kâse ev yapımı probiyotik yoğurt yemek!

Güçlü Bağışıklık Salatası

1 Adet turp
1 Dal taze soğan
3-4 Dal marul
1/2 Avokado
1/2 Demet maydanoz
2 yk Nar ekşisi
4-5 yk zeytinyağ
2 yk Sirke
1/2 Limon suyu
1 yk kırmızı pul biber
1 yk sumak

Tüm baharat ve soslar hariç tüm malzemeleri küçük küçük kesin. Sos ve baharatları ekleyip servis edin. Afiyet olsun.

YORUM YAZ
Arşiv