Türklerde Müzikle Tedavi

  • 0
  • 533
Yazı Boyutu:

Merhaba Sevgili Can’lar, Bizim İzmir’in Sevgili Okurları

TÜRKLERDE MÜZİKLE TEDAVİ
‘’Bir ulusun yeni değişikliğinde ölçü, musikide değişiklik alabilmesi , kavrayabilmesidir.’’ Mustafa Kemal ATATÜRK

İnsanlar sevinçlerini, sevgilerini , kahramanlıklarını, üzüntülerini, heyecanlarını çok eski zamanlardan beri müzikle ifade etmişlerdir. Türkler’de ise müziğin tedavi edici özelliği 6000 yıl önce keşfedilmiş ve insanları tedavi amaçlı kullanılmıştır. Avrupa’lılar akıl hastalarını yakarak öldürürken Türk’ler bu insanları hasta olarak kabul ediyor ve tedavilerine çok önem veriyorlardı. Akıl hastalıklarının müzikle tedavisini ilk defa bilinçli ve düzenli olarak uygulayan ve bunun öncülüğünü yapan Türk’lerdir. Şamanlar tarih sahnesinde bilinen ilk hekimlerdir. Hastaları tedavi etmek için müzik, ritim ve dansla insanları hipnotize ederek tedavi ederler ve insanların içinde olduğunu düşündükleri kötü ruhları çıkarırlardı. Şamanlar, davul kullanırlardı. Orta Asya hekimlerine Kam ve Baskı denir. Baskılar; kılkopuz, dombra, şankopuz, asatayak, davul gibi müzik aletlerini ve Pentatonik müzik tonlarını kullanıyorlardı.

Türkler 9. Yüzyılın sonlarında İslamiyeti kabul edince Türk –İslam kültürü ile müzik türleri kaynaşmış ve değişik müzik türleri ortaya çıkmıştır.

Selçuklu döneminde Türk Halk Müziği’nde kopuz ve saz a ilave olarak; Mevlana’nın babası Bahaeddin Veled Anadoluya ney, çeng, kudüm,mazhar, rebab gibi müzik aletleri getirmiştir. Osmanlı döneminde ise askeri müziği olarak bildiğimiz Mehter Müziğinde Davulun yanı sıra kös, nakkare, küdüm zil, nefir, zurna,zilli maşa gibi müzik aletleri eklenmiştir.

Osmanlı döneminde akıl hastalıklarının tedavi edildiği hastanelere ‘’Darüşşifa’’ denirdi. Günümüzde ise modern tıp içinde , otizm, nöroloji, depresyon, anksiyete, kardiyoloji, immünolji, geriatri ve onkoloji gibi hastalıklarda da tedavi amaçlı kullanılmaktadır.
Şimdi gelelim hangi müzik makamı hangi hastalıklara iyi geliyor onları bakalım

ZİREFGENTZ MAKAMI
Sırt ve eklem ağrıları ile kulunç tedavisine faydalıdır. Uyku zamanı etkili olur. Akıl hastalıklarının tedavisinde etkilidir. Ruhsal rahatlama aracı olarak kullanılır.

ACEMAŞİRAN MAKAMI
Ateş tabiatlıdır. Kuru ve sıcak makamıdır. Fecirden kuşluk vaktine kadar etkilidir. Vücudun dengesine yardım eder. Yaratıcılık duygusu ve ilham verir. Durgun düşünce ve duyguları canlandırır. Ağrıyı hafifletir. Lezzet verir ve gevşemeye yardımcı olur. Alçak gönüllülük duygusu verir.

NEVA MAKAMI
Lezzet ve ferahlık duygusu verir. Akşam vakti etkilidir. Üzüntüyü giderir ve gönül okşayıcıdır. Kötü fikirleri kovar. Cesaret ve yiğitlik duygusu uyandırır. Kuvvet ve kahramanlık duygularını meydana getirir. Akıl hastalıklarının tedavisinde ve buluğ çağındaki kız çocuklarının rahatsızlıklarında kullanılır.

BÜZÜRK MAKAMI
Ateşli hastalıklara iyi gelir, zihni temizler, vesvese ve korkuyu uzaklaştırır. Fikre yön veriri. Yatsıdan sonra etkilidir. Güç kazandırır. Beyin hasarı ile ortaya çıkan şiddetli rahatsızlıklarda kullanılır.

BUSELİK MAKAMI
Güç ve kuvvet verir. Kuşluk vaktinde yani güneşin doğuşundan 45 dakika sonra etkilidir. Kuvvet ve barış duygusu verir. Kulunç , bel , bacak ağrılarında ve akıl hastalıklarında kullanılır.

IRAK MAKAMI
Har mizaçlılara, sersem ve hafakana faydalıdır. Akşamüstü etkilidir. Karakteri dişidir. Menenjit, beyin ve akıl hastalıklarında kullanılır. Lezzet verir, düşünme ve kavrama konusunda etkilidir. Korkuyu giderir.

İSFAHAN MAKAMI
Zihni açar, zekayı arttırır, anıları tazeler. Hareket kabiliyeti ve güven hissi verir. Gün batarken etkilidir. Bu makam ümera (emirler, beyler ve seyitler) meclisine daha çok etki der.

HİCAZ MAKAMI
Ateş tabiatlıdır., sıcak özelliği taşır. Tevazu yani alçak gönüllülük verir. Yatsıdan sabaha kadar olan zamanlarda etkisi fazladır. İdrarzorluğuna iyi gelir. Cinsel yönden uyarıcıdır. Düşük nabız atışını yükseltir. Bu makam daha çok dervişler meclisine etki eder.

UŞŞAK MAKAMI
Öğlen vakti etkilidir. Su tabiatlıdır, soğuk ve nemlidir. Gülmesi sevinç, kuvvet ve kahramanlık duyguları verir. Derin aşk ve mistik duyguların ifade aracıdır. Uyku ve istirahat içi faydalıdır, gevşeme hissi verir.

SABA MAKAMI
Cesaret ve kuvvet verir. Su tabiatlıdır, soğuk ve nemlidir.. Kalp ve ayak ağrılarına etkilidir. Gülme , sevinç ve kahramanlık duyguları verir. Derin aşk duygularının ifade aracıdır. Şecaat,cesaret, kuvvet ve genel rahatlk verir. Kalbe iyi gelir. Seher vaktinde etkilidir. Ruhsal hastalıkların iyileştirilmesinde kullanılır.

HÜSEYNİ MAKAMI
Barış, sakinlik ve rahatlık hissi verir. Sabahleyin gün ağırırken etkilidir. Su tabiatlıdır. Güzellik, iyilik, sessizlik ve rahatlık verir. Güven ve kararlılık duygusu aşılar. Karaciğer, kalpve mideye iyi gelir. Barış duygusu verir. Otistik ve spastik rahatsızlıklarda kullanılır.

ZENGULE MAKAMI
Kalp hastalıklarının devasıdır. Uyku hali verir. Sabah ve öğlen arası etkilidir. Toprak tabiatlı, sıcak ve nemlidir. Menenjit be beyin hastalıklarına etkilidir. Ruh hastalıklarının tedavisinde etkilidir.

REHAVİ MAKAMI
İnsana beka yani sonsuzluk düşüncesi verir. İmsak vaktinde etkilidir. Baş ağrısına ve hafakana faydalıdır. Bu makam sofilet meclisinde etkilidir. Doğuma faydalıdır. Akıl hastalıklarında kullanılır.
RAST MAKAMI
Felç illetine devadır. İnsana sefa yani neşe ve huzur duygusu verir. Güneş iki mızrak boyu yükselince uygulanır. Kemik ve beyin üzerine etkilidir. Düşük nabzı yükseltir. Heyecanı arttırır. Uyumayı engeller. İç huzur ve rahatlık verir, Ulema meclisine etkisi fazladır.
Tarih boyunca hastalıklara şifa olan müzik sizlere de şifa olsun.

İyiliğe ve sağlığa…
Sevgiyle kalın

BİLGİLENDİRME: BU MAKALE YALNIZCA BİLGİLENDİRME AMAÇLIDIR. PROFESYONEL VE TIBBI TAVSİYENİN YERİNE GEÇMEZ. HERHANGİ YENİ BİR EGZERSİZ VEYA TEDAVİ PROGRAMINA BAŞLAMADAN ÖNCE LÜTFEN BİR SAĞLIK UZMANINA DANIŞIN.

YORUM YAZ