Yiğitbaşı Portekiz İzmir Fahri Konsolosu

  • 0
  • 4.158
Yiğitbaşı Portekiz İzmir Fahri Konsolosu
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Portekiz İzmir Fahri Konsolosluğu’na Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ahmet Yiğitbaşı’nın atanması nedeniyle Swissotel Büyük Efes’te resepsiyon düzenlendi.

Resepsiyona Büyükelçi Jorge Cabral, eşi Rita Cabral, Fahri Konsolos Ahmet Yiğitbaşı ve eşi Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanvekli İdil Yiğitbaşı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Vali Yardımcısı Raşit Zengin, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atilla, Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Selim Yaşar, Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili Feyhan Yaşar, Almanya, Yunanistan, Romanya Başkonsolosları, konsoloslar, fahri konsoloslar ile iş ve sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinden oluşan kalabalık bir davetli katıldı.

Yaşar Üniversitesi Müzik Bölümü Jazz Ensemble grubunun müzik dinletisinin ve Portekiz ile ilgili tanıtım filminin ardından konuşan Büyükelçi Jorge Cabral, Yiğitbaşı’nın, Türkiye ve Portekiz’in ortak ilgilerini daima göz önünde bulundurarak, görevini en iyi şekilde yürüteceğine emin olduğunu söyledi. Cabral “Bu gece, Portekiz ve Türkiye arasında karşılıklı ilişkilerimizi geliştirmek yolunda yeni bir sayfa açacak. İzmir yeni fahri konsolosumuzun ataması, iki ülke arasında son yıllarda, politik ve kurumsal açıdan giderek önem kazanan diplomatik ilişkilere verilen değerin bir kanıtıdır. Bu, aynı zamanda bölgenin önemli bir ekonomik, kültürel ve akademik merkez olarak değerlendirilmesi ile ekonomik ve insani ilişkiler düzeyinde potansiyel ortaklıklara kaynak olarak görülmesi anlamına gelmektedir” dedi.

Bölgede iki Portekiz firmasının yatırımının bulunduğunu ifade eden Cabral, “Portekiz yatırımlarının ve bu bölgeden de Portekiz’e yapılacak yatırımların artmasını umuyoruz. Kuşkusuz, bundan böyle fahri konsolosumuzun yatırımlarla ilgilenecek şirketlere vereceği destek önemli bir rol oynayacaktır” diye konuşan Cabral, Türkiye’de Portekizce diline duyulan ilginin artışını kültürel açıdan önemsediğini de belirtti.

Portekiz Fahri Konsolosu Ahmet Yiğitbaşı ise İzmir’de ve Ege Bölgesi’nde yaşayan Portekiz vatandaşları ile ilgilenmek, Portekiz’in bölgemizde tanıtılmasına ve iki ülke arasındaki işbirliklerine katkıda bulunmak amacıyla, Portekiz İzmir Fahri Konsolosluğu görevini üstlendiğini getirerek, “Portekiz, ülkemizin gerek bölgesel, gerek enerji konularında AB açısından artan stratejik önemini de dikkate alarak,  AB müzakere sürecimizi desteklemekte. Türkiye’nin AB üyeliğinin, AB’nin Akdeniz boyutunu güçlendirebileceğine inanmakta” diyerek Portekiz’in Türkiye’nin AB üyeliğine olan desteğini hatırlattı.

Yiğitbaşı, 2000 yılında sadece 275 milyon Dolar olan Portekiz ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin, 2014 yılında 1,3 milyara yükseldiğini belirterek, “Ülkemizde faaliyet gösteren Portekiz firmalarının sayısında son yıllarda artış gözlenmekte. 2007 yılında yalnızca 15 firma bulunurken 2014 yılında ülkemizde faaliyet gösteren firma sayısı 43’ü geçti. Portekiz Dış Ticaret ve Yatırım Ajansı verilerine göre, ülkemiz Portekiz’in ithalatında 24. sırada, Portekiz ise ülkemizin ithalatında 17. sırada. Bu rakamlar dikkat çekici, ancak iki ülke arasında ticari ilişkilerin daha da geliştirilebilir olduğunu gösteriyor” dedi.

Portekiz’den ülkemizi ziyaret eden turist sayısının 2014’te ise 52 bin kişi olduğunu hatırlatan Yiğitbaşı, “THY 2012 yılından bu yana İstanbul-Lizbon seferlerini her gün gerçekleştirmektedir. Porto’ya da seferler var. Bütün bu rakamlar ve bilgiler bize göstermektedir ki Türkiye ve Portekiz’in, karşılıklı ticareti ve ilişkileri geliştirme fırsatları yüksektir. İşbirliklerinin geliştirilmesi, ekonomik ve kültürel olarak yeni kapılar açacaktır. Her iki ülke insanının sahip olduğu Akdeniz sıcaklığı, ilişkileri geliştirmede en büyük avantajdır” diye konuştu.

Portekiz halk müziği Fado’nun örnekleri seslendirildiği resepsiyonda Portekiz mutfağından lezzetler de sunuldu.
 
Ahmet- İdil Yiğitbaşı, Aziz Kocaoğlu, Rita- Jorge Cabal
Olgun- Hikmet Atila
Ömer Kaplan, Mustafa Deryal, Pervin- Kemal Baysak, Hasan Çağlayan
Yiğit- Denize Tatış
İnci- Özer Kırca, Feyhan Yaşar, Raşit Zengin, Mehmet Aktaş
Kayhan- Gülnur Erciyeş
İclal- Esat Kardiçalı, Filiz Eczacıbaşı Sarper
Tatjana- Oliver Vetter
Seçkin- Tahir Şenol
Theodore –Yvi Tsakiris, Haluk Özsaruhan
Tatiana- Murat Rera Yorgancıoğlu
Selçuk- Ceyla Borova
Yaşar Eren, Kemal Çolakoğlu, Çetin Gürel
Gamze- Yusuf Öztürk
Abdullah- Candan Çorbacıoğlu
Oğuz- Serap Özkardeş, Yıldız- Altan Ünsal
Armağan- Refet Saygılı
Ebru- Necmi Çalışkan
Martin Sanford, Miora -Sergiu Stefan
Zeliha Toprak, Coroline David
Mathilde -Luici Lannuzzi
Selim- Yasemin Yaşar
Işılay Saygın, Mustafa Güçlü
Mehmet Ali Molay
Makvala Kharebova, Tamer Taşkın
Ender Duran, Aykut Güsar
Serap Gündem, Güzide Cilasun
Gülşah Öneri Bahar
Bai Yunfeng, Gaochao Su,  Thomas Gerlach, Selim Sarıibrahimoğlu
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Tağıl, Gabon Fahri Konsolosu

8 Mart buluşması

Mübeccel ile İrfan yaşamlarını birleştirdi

31. İzmir Avrupa Caz Festivali başladı.

Cesaretin İvmesi

Ekol Sağlık Grubu 17 Yaşında

Arşiv