Yılbaşında gizli kaloriler ve sindirim problemlerine dikkat

İzmirli diyetisyen Deniz Zünbülcan, 2020’nin hepimiz için zorlu bir yıl olduğunu ve bu zorlukların hepimize sağlığın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlattığını söyledi.

  • 0
  • 2.571
Yılbaşında gizli kaloriler ve sindirim problemlerine dikkat
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmirli diyetisyen Deniz Zünbülcan, 2020’nin hepimiz için zorlu bir yıl olduğunu ve bu zorlukların hepimize sağlığın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlattığını söyledi.

Bu yıl herkesin evlerde olacağını ve kalabalık kutlamalardan kaçınacağını, ancak değişmeyen şeyin ise sevilen tatlar ve lezzetli yemeklerle sofraların donatılması olacağını belirterek, “Ağır yemeklerin, alkollü ve asitli içeceklerin, atıştırmalıkların ve tatlıların başrolü oynadığı yılbaşı sofralarından sonra sağlık sorunları yaşanabiliyor. Bu sene hem bağışıklık sisteminizi güçsüzleştirmemek hem de sağlık çalışanlarının işini zorlaştırmamak adına besin tüketiminin daha kontrollü olması, kaçamakların telafilerinin yapılabilmesi, masum görünen ancak gizli kalori ve şeker kaynaklarının bilinmesi çok önemli” dedi.

Mezeler ve salatalar gizli yağ kaynağı olabilir
Yapılan en büyük yanlışın ordövr tabağının ve salataların masum görülerek kontrolsüzce tüketilmesi olduğıunae dikkat çeken Zünbülcan, “Ordövr tabaklarının hazırlanmasında mayonez, yüksek oranda yağ, kızartılmış besinler kullanılır. Genel olarak 2 yemek kaşığı süzme yoğurtlu humus (125kalori), 2 yemek kaşığı rus salatası (100kalori) , 2 adet etsiz çiğ köfte (110 kalori), 2 yemek kaşığı patlıcan salatası (25kalori), 2 dilim peynir (138 kalori), 2 yemek kaşığı haydari (50 kalori), biraz patates kızartması (100kalori), 1 adet dolmadan (130 kalori) oluşan bir ordövr tabağının kalorisini hesaplarsak 780 kalori olduğunu görürüz. Yani hiçbir şey yemediğinizi savunduğunuz ordövr tabağından fark etmeden nerdeyse sağlıklı iki ana öğün kalorisini alıyorsunuz.  

Salata iyi bir lif kaynağıdır. Yüksek oranda su içerir. Enerjisi çok düşüktür. Yılbaşı gecesi doygunluk sağlamak için iyi bir tercihtir.  Fakat burada da önemli olan tüketilen salatanın içeriğidir. Salatalara yağ, çeşitli soslar ve tat vericiler eklenebiliyor. Eklenen maddeler salatanın kalorisini arttırıyor. Salata tüketerek doğru yaptığını zanneden kişi yine bir çıkmaz ile karşılaşıyor” diye konuştu..

Alkol gizli karbonhidrat deposu
Zünbülcan bilgilendirmelerini şöyle sürdürdü: “Alkolün 1 gramı 7 kkal yağın ise 9 kkal’dir. Yani içilen alkol fark etmeden vücuda alınan enerjilerin ve zararın deposu. Alkol pankreası olumsuz etkileyerek hastalık riskini arttırmaktadır. Bir şey yenmeden tüketilen alkol ciddi hipoglisemiye, yeni yıl yemeği gibi kalori alımının arttığı akşamlarda alınan alkol ise hiperglisemiye neden olabilir. Bu nedenle alınan alkolün miktarına, mümkünse yanında basit karbonhidrat içeren besinlerin tüketilmemesine ve bol su tüketilmesine dikkat edilmelidir.
 
1 duble rakı = 5 dilim ekmek
1 kadeh şarap = 1, 5 dilim ekmek
1 şişe bira = 3 dilim ekmek
 
 Kuruyemişler sağlıklı ancak fazla kalorili
Sağlıklı olduğu düşüncesi ile kuruyemişler atıştırmalıklarda ilk başvurulan besinlerden. Burada önemli olan iki nokta var. Kuruyemişler çiğ mi kavrulmuş ve tuzlu mu? Porsiyonu ne kadar? Tüketilen kuruyemişlerin çiğ olması sağlıklı yağlardan faydalanabilmek ve tuz alımını kontrol edebilmek için çok önemlidir. Tabii ki cips yerine kavrulmuş dahi olsa kuruyemişlerin tercih edilmesi daha doğrudur ancak sınırsızca tüketilmemesi gerektiğinin bilinmesi gerekmektedir. Aynı zamanda sağlıklı yağları içermesine rağmen fazla miktarda tüketilmesi de fazla kilo ve beraberinde farklı sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Yılbaşı sofranızda kendinize hazırlayacağınız kuruyemiş kâsesi size yardımcı olacaktır.  5 fındık, 5 badem, 5 fıstık, 10 kuru yaban mersini ile 3-4 kuru erik, 1 yemek kaşığı beyaz leblebi size gece boyunca eşlik edebilir.

Yılbaşı akşamı yine de fazla kaçırdıysanız ve ertesi gün sindirim sorunu yaşıyorsanız bu önerilere mutlaka dikkat etmelisiniz.

1 Ocak günü kendinizi aç bırakmayın
Yoğun geçen geceden sonra hiçbir şey yemezsem kalori dengesini sağlayabilirim düşüncesine kapılmayın. Güne antioksidan kapasitesi, proteini yüksek kahvaltı ile başlayın. Kahvaltınızda lif özelliği, antioksidan kapasitesi yüksek olan yeşilliklere, greyfurt, kivi gibi meyvelere ve örnek protein olarak adlandırdığımız yumurtaya yer verin. Kivi içerisinde ki aktiniadin enzimi sayesinde sindiriminizi rahatlatacak bir meyvedir. Aynı şekilde lif içeriği yüksek besinlerde bağırsak ve sindirim sağlığınız için çok önemlidir.

Beslenmenizi probiyotiklerle destekleyin
Probiyotikler yaşadıkları canlı için yararlı olan mikroorganizmalardır. Sağlıklı bir kişinin bağırsaklarında probiyotik bakteriler bulunmaktadır. Fakat alkol, stres, dengesiz beslenme bu bakterilerde azalmaya neden olabilir. Bu nedenle özellikle yeni yılın ilk günü yoğurt, kefir gibi probiyotik özelliği olan besinlere yer vermelisiniz. Beslenmenize ekleyeceğiniz probiyotikler bağırsak sağlığınızı koruyacak ve sindirim sorunları yaşamanızı önleyecektir.

Yılın ilk günü kakuleden faydalanın
Kakule hazmı kolaylaştırıcı, mide kramplarını giderici özelliğiyle bilinir. Kakule, içeriğindeki antioksidanlar ile bağışıklığı güçlendiricidir. Aynı zamanda idrar söktürücü özelliğe de sahiptir. Çorbalara yemeklere eklenebildiği gibi çay olarak da tüketilebilir.”

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Her ikrama ‘evet’ demeyin

Arşiv