Yirmilik dişleri ciddiye alın

  • 0
  • 1.103
Yazı Boyutu:

Yirmilik diş genç yaşlarda görülen önemli diş sağlığı sorunlarından biri. Prof. Dr. Sevtap Günbay, bu tür bir sorun karşısında mutlaka bir diş hekimine başvurulması gerektiğini vurguladı.
 
Ege Üniversitesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Başkanı Prof. Dr. Sevtap Günbay, akıl dişi olarak da bilinen yirmilik dişlerin beslenme şeklinin değişmesiyle zaman içinde kullanılmaz hale geldiğini söyledi. Prof. Dr. Günbay; “Eski çağlarda sert yiyecekler tüketildiği için çeneye daha fazla ihtiyaç duyuluyordu ve çene yapısı genişti. Günümüzde değişen beslenme düzeniyle daha yumuşak yiyecekler tüketmemize bağlı olarak çene kemiklerinde bir daralma olduğundan yirmilik dişler çıkarken sıkıntılara neden oluyor. Genellikle 18 yaşından itibaren dikey olarak çıkmaya başlayan dişler bu süreci kırklı yaşlara kadar devam ettirebilir. Dişler normal bir şekilde geliyorsa ve çenede yer mevcut ise fazla problem yaratmaz fakat yeterli yer yoksa öne doğru baskı yaparak alt kesici dişlerin çapraşıklığına neden olur” dedi.
Yirmilik dişlerin en arkada olup çok iyi temizlenemedikleri için çabuk çürüyebildiklerini ifade eden Prof. Dr. Günbay “Dar çene yapılarında yamukluklara sebep olurlar ve yamuklukla birlikte çene ve de kulak bölgesinde iltihaplanma yaparlar. Bunların sonucu olarak ortodonti uzmanları oluşan yamuklukları düzeltebilir ya da daha farklı bir problem olduğunda çekim yapılır. Yapılan operasyon sonunda hastada çenede şişlik, ağız açıklığında kısıtlama ve ateş gibi faktörler doğurabilir. Operasyon sonrası bu belirtiler 3-5 gün içinde azalır ve hasta iyileşmeye başlar” diye konuştu.

Prof. Dr. Günbay; “Son olarak yirmilik dişlerimizle ilgili bir sıkıntımız mevcut ise hemen bir diş hekimine başvurularak gerekli kontrollerden geçilmeli ve dişlerimizin temizliğine dikkat edilmeliyiz” dedi.(İZMİR(Ege Ajans/Şeyma Özsu- İrem Zeynep Çeşit- Zeliha Karadaş)

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

Arşiv