Yorgun mermi ölümü cinayet

Gün geçmiyor ki maganda kurşunu veya magandaların silahından çıkan yorgun merminin neden olduğu trajik bir olay yaşanmasın.

  • 0
  • 818
Yorgun mermi ölümü cinayet
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Gün geçmiyor ki maganda kurşunu veya magandaların silahından çıkan yorgun merminin neden olduğu trajik bir olay yaşanmasın. Bu ay başından bu yana Trabzon’da 15 yaşındaki Emir Yuşa Atıcı ve Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde 8 yaşındaki Mert Yıldırım ‘yorgun mermi’ kurbanı olurken birçok kişi de aynı nedenle yaralandı.

Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi ve Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Timur Demirbaş, kutlama vb. bahanelerle havaya ateş ederek can alan magandaların işlediği suçun olası kast kapsamına girdiğini ve “olası kastla insan öldürme” suçundan 25 yıla kadar hapis cezası ile yargılanmaları gerektiğini söyledi. Demirbaş, “Türk Ceza Kanunu (TCK) m.21/2’de ‘Kişinin, suçun kanuni tanımındaki unsurların gerçekleşebileceğini öngörmesine rağmen fiili işlemesi halinde olası kast vardır’ deniliyor, bu nedenle fail veya faillerin TCK m.81’de düzenlenen ‘kasten insan öldürme’ hükümlerine göre cezalandırılması gerekir” dedi.

Bu Ağustos ayında Tekirdağ’dan Şanlıurfa’ya, Trabzon’dan Tokat’a kadar Türkiye’nin dört bir yanında rastgele silahla açılan ateşler nedeniyle iki çocuk hayatını kaybederken birçok kişi de yaralandı. Trabzon'da, fındık bahçesinde başına yorgun mermi isabet eden 15 yaşındaki Emir Yuşa Atıcı, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Şanlıurfa Suruç’ta fıstık bahçesinde kalbine ‘yorgun mermi’ isabet eden 8 yaşındaki Mert Yıldırım kurtarılamadı. Samsun Çarşamba ilçesinde ailesiyle parka giden 2 yaşındaki çocuk, salıncakta sallandığı sırada göğsüne 'yorgun mermi' isabet etti ve ağır yaralandı. Adıyaman’ın Besni ilçesinde, düğünde havaya rastgele ateş açılması sonucu 5 yaşındaki çocuk bacağından yaralandı. Arbedeye müdahale etmek isteyen muhtar havaya ateş açınca ayrıca bir kadın daha vuruldu ve hastanelik oldu. Diyarbakır’da sokakta ortasında başkasına ateş eden bir kişinin silahından çıkan mermi, 11 yaşındaki çocuğun ayağına isabet etti. Tokat’ta pazarda alışveriş yaparken sol omzuna yorgun mermi isabet eden 19 yaşındaki genç kadın yaralandı. Şanlıurfa Ceylanpınar’da evlerinin damında uyuyan 3 yaşındaki çocuk, Suriye’den geldiği tahmin edilen yorgun merminin başına isabet etmesiyle ağır yaralandı. Tekirdağ'ın Çerkezköy ilçesinde evinin önünde otururken başına yorgun mermi isabet eden yaşlı bir kadın yaralandı.

20-25 MİLYON SİLAH BULUNUYOR
Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi ve bireysel silahlanmaya karşı yıllardır mücadele veren Umut Vakfı’nın Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Timur Demirbaş, bu tür olayların önlenebilmesinin, yetkili kurumlar tarafından etkin mücadele edilip önlemler alınmasıyla mümkün olabileceğini belirtti. Demirbaş, bu önlemlerin başında, bireysel silahlanmanın azaltılması, düğün, asker uğurlamaları, bayram ve yılbaşı gibi etkinliklerde sözde kutlama adı altında yapılan atışlarının önlenmesinin geldiğini ifade etti.

Prof. Dr. Demirbaş, “Yalnızca bu ay basına yansıyan olaylara baktığımızda, birçok kişinin magandaların kurşunlarına hedef olduğunu görüyoruz. Ne yazık ki iki çocuğumuz hayatını kaybetti, aralarında durumu ağır olanların da bulunduğu birçok da yaralı var. Bu tür trajik olaylar bireysel silahlanmanın sonucudur. Ruhsatsız silahlar ve pompalı tüfekler çok yaygın görülüyor. 20- 25 milyon  silah olduğu tahmin ediliyor. Yaklaşık 4 bin insan her yıl silahlarla işlenen suçların mağduru oluyor. Öncelikle etkin cezalandırma gerekiyor. Çeşitli cezai yaptırımları öngören kanunlarımız var, ancak asıl önemlisi kontrollerin kolluk kuvvetleri tarafından etkin olarak yapılması. Baktığımızda son yasal düzenlemelerle birlikte ruhsatsız silahlarla ilgili suçların, tutuklanmayı gerektirmeyen ya da hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına hükmedilen durumlar olduğunu görüyoruz. Sadece ceza olması yetmiyor, etkin uygulanması önemli” diye konuştu.

OLASI KAST OLARAK DEĞERLENDİRİLMELİ
Daha önce gerçekleşen benzer olaylara bakıldığında, bu tür maganda kurşunlarının neden olduğu ölümlerin, olası kast ve bilinçli taksir esasları kapsamında cezalandırıldığının görüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Timur Demirbaş, Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun bu tarz olaylardaki kararlarına bakıldığında ise ölümlerin olası kast kapsamında değerlendirildiğini belirtti.

FAİLLER OLASI KASTLA KASTEN İNSAN ÖLDÜRME SUÇUNDAN YARGILANMALI
Somut bir olayda olası kast ile bilinçli taksiri birbirinden ayırt ederken şu iki sorunun sorulması gerektiğini belirten Prof. Dr. Timur Demirbaş, şöyle devam etti:   “İlk olarak, failin öngördüğü bu neticenin gerçekleşmesini istemediği mi, yoksa kayıtsız mı kaldığı. İkinci olarak ise failin öngördüğü neticenin gerçekleşmemesi için gayret edip etmediğidir. Dolayısıyla eğer fail, öngördüğü neticenin gerçekleşmesini istememiş ve bunun için çaba da göstermişse bilinçli taksir; buna karşılık fail öngördüğü neticeyi ne istiyor ne de istemiyor, buna kayıtsız da kalarak neticenin gerçekleşmemesi için hiçbir şey de yapmıyorsa yani ‘Olursa olsun’ diyerek hareket ediyorsa olası kast söz konusu olacaktır. Bu nedenle, maganda kurşunu veya yorgun mermi şeklinde gerçekleşen olaylar, olası kast kapsamına girmektedir. Faillerin TCK m.81’de düzenlenen kasten insan öldürme hükümlerine göre 20 yıldan 25 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmaları gerekir. Olası kast halinde, failin maksat dışında hangi netice ya da neticeleri kabullendiğinin açıkça belirlenebildiği durumlarda, teşebbüs hükümleri de uygulanabilir”

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Gelecek uzmanlaşmada

Kent İçinde Kütüphane, Kütüphane İçinde Kent Kültürü

İletişim ve Beden Farkındalığı Serüveni

Fransa’da kariyer fırsatı

Ünlü isimler Egeli öğrencilerle buluştu

Çocuk Gelişimi ve Meslek Edindirme kursu yeniden

Arşiv