Yüksek riskli gebeliğe dikkat!

Özel Tınaztepe Hastanesi perinatoloji konsültan hekimi Prof. Dr. Serkan Güçlü, gebelik öncesinde ve sonrasında meydana gelen rahatsızlıkların bazı risklere yol açabileceğini kaydetti.

  • 0
  • 1.058
Yüksek riskli gebeliğe dikkat!
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Özel Tınaztepe Hastanesi perinatoloji konsültan hekimi Prof. Dr. Serkan Güçlü, gebelik öncesinde ve sonrasında meydana gelen rahatsızlıkların bazı risklere yol açabileceğini kaydetti. Prof. Dr. Güçlü, özellikle kronik rahatsızlığı olan ve ilaç kullanan kişilerin gebelik öncesinde 'riskli gebelik' durumuna karşı mutlaka bir uzmana başvurmalarını hatırlatarak yüksek riskli gebeliklerin yakın takip edilmesi gerektiğini söyledi.

Yüksek riskli gebelikler hakkında bilgi veren Özel Tınaztepe Hastanesi perinatoloji konsültan hekimi Prof. Dr. Serkan Güçlü, doğal bir süreç olmasına rağmen gebelikte anne adayı ve bebek için sıkıntılı durumların yaşanabildiğini söyledi. Prof. Dr. Güçlü, bu durumlara yol açan birçok sebep olduğunu vurgulayarak genellikle anne adaylarının gebe kalmadan önceki dönemde var olan rahatsızlıklarıyla sık karşılaşıldığını belirtti. Prof. Dr. Güçlü, "Bu tür sorunlara sahip anne adayının ve bebeğin sağlığı hatta hayatı tehlikeye girebilir. Bu tip anne adaylarının 'perinatolog' adı verilen riskli gebelik uzmanları tarafından takip edilmesi gerekmektedir, çünkü riskli gebelik takibi normal gebelik takibine göre farklı yönleri kapsamaktadır" dedi.

Hangi kişilerin yüksek riskli gebelik sınıfında olduğunu açıklayan Prof. Dr. Güçlü, şu bilgileri verdi:  "Gebe kalmadan önce şeker, guatr, yüksek tansiyon gibi bir kronik hastalığınız varsa, 18 yaş altı ya da 35 yaş üstü bir gebeliğe sahipseniz, aşırı zayıf ya da kiloluysanız, ilaç kullanıyorsanız riskli gebeliğiniz var demektir. Bazen de bu bahsedilen problemler gebeliğin etkisiyle ortaya çıkabilir. Gebelikte kanama yaşayabilirsiniz. Bütün bu durumlar sizi riskli gebelik kategorisine sokar. Daha önce geçirdiğiniz gebeliklerde herhangi bir sorun yaşadıysanız (erken doğum, suların erken gelmesi, plasenta previa, ablasyo plasenta, gebelik zehirlenmesi) mevcut gebeliğiniz de riskli gebelik kategorisinde değerlendirilir."

GEBELİK ÖNCESİ MUAYENE GEREKİYOR
İdeal olanın, anne adayındaki hastalıkların gebelikten önce saptanması ve tedavi edilmesi olduğunun altını çizen Prof. Dr. Güçlü, hamilelik planlandığında mutlaka bir uzmana başvurulmasının önemine dikkat çekti. Prof. Dr. Güçlü, "Özellikle kronik rahatsızlığı olan ve ilaç kullanan kadınların mutlaka gebelik öncesi muayene olması gerekir. Çünkü bazı ilaçlar gebeliği ve gelişmekte olan bebeğin sağlığını olumsuz etkileyebilir. Bu gibi durumlarda yeni bir tedavi planlanabilir" şeklinde konuştu.

İLERİ TETKİKLER UYGULANABİLİR 
Yüksek riskli gebelik takipleri hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Güçlü, şunları söyledi: "Gebelik planlayan veya gebe kalan kişide altta yatan bir hastalık varsa ilk önce buna yönelik tedavi uygulanır. Yüksek riskli gebelerde duruma göre bebeğin içinde bulunduğu sıvıdan veya kordon kanından örnek alınması gibi ileri tetkikler uygulanır. Bu uygulamaların dışında kan ve idrar tahlili veya ultrason incelemelerine gerek duyulabilir. Riskli gebeliklerde en önemli unsur yakın takiptir. Gebeliğin devamı annenin ya da bebeğin yaşamını tehlikeye sokmamalıdır."

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Her ikrama ‘evet’ demeyin

Her 8 kadından 1’i kansere yakalanma riski taşıyor

Rodoplu’ya Avrupa Parlementosu’ndan davet

Arşiv