Zeytinlikleri imara açmak cinayettir

  • 0
  • 1.359
Zeytinlikleri imara açmak cinayettir
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

25 dönümden küçük zeytinliklerde maden ve enerjiyatırımlarına izin veren yasa tasarısına bir tepki de Ege-Koop Genel BaşkanıHüseyin Aslan’dan geldi. Çoğunluğu Ege Bölgesi’nden olmak üzere Türkiye’de 500bin ailenin geçim kaynağının zeytincilik olduğuna dikkat çeken Aslan, “ Bu konudoğrudan ve dolaylı olarak 10 milyon insanın geleceğini ilgilendiriyor. Mevcutyasa tasarısı örtülü bir amaç ve hedef ile hazırlanmıştır. Bu yasazeytinliklerin ölüm fermanıdır” dedi.

 

Genetik anavatanı Türkiye olan zeytinin tarımsal, ekonomik vesosyal yönlerden büyük öneme sahip olduğunu vurgulayan Aslan, zeytinciliğinTürkiye tarımının yüzde üç buçuğunu oluşturduğunu, bu rakamın küçünsenmeyecekölçüde olduğunu söyledi. Zeytinin başta Ege Bölgesi olmak üzere Türkiye içinstratejik bir ürün ve geçim kaynağı olduğunu belirten Aslan, “ ElektrikPiyasası Kanunu ile Zeytinciliğin ıslahı ve Yabanilerin Araştırılması HakkındaKanun Değişikliği’ne Dair Kanun Tasarısı’nın dördüncü maddesi gizli ve örtülübir amacı güdüyor. Bu gizli amaç, zeytinlikleri ‘madenlere, enerjiyatırımlarına, nükleer santrallere, konut ve AVM inşaat alanlarına açmak, bualanları TOKİ’ye tahsis etmek’ şeklindedir. Çünkü tasarıya göre 25 dönümdenküçük zeytinlikler sıradan arazi kabul edilecek. Ülkemizde zeytinliklerinortalama büyüklüğü 10 dönüm olduğuna göre, zeytinliklerin çok büyük bir bölümüsökülecektir. Bu kanun tasarısı zeytinciliğin ölüm fermanıdır” dedi.

 
MÜSTEŞAR YARDIMCISININ SÖZLERİ…

Tasarının meclis komisyonunda görüşülmesi sırasında Enerjive Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İlker Sert’in “ Zeytinliklernedeniyle 20 milyar dolarlık Akkuyu Nükleer Santrali’ne ruhsat alamama riskiylekarşı karşıyayız” sözlerinin hedeflenen amacı net bir şekilde gözler önüneserdiğine işaret eden Aslan, “ Oysa Türk zeytinciliği son yıllarda büyük birgelişme içinde. 2000 yılında 97 milyon 770 bin olan zeytin ağacı % 70’lik birartışla 167 milyon 30 bine ulaşmıştır. Son iki yıllık ortalamaya görezeytinyağı üretimi 165 bin ton zeytin üretimi 450 bin tondur. Bunların toplamüretim değeri ise 1 milyar 500 milyon dolardır. Türkiye’de en büyük dövizharcamalarından birini bitkisel yağ ithalatı için yaptığımızı düşündüğünüzdehem bu açığın kapatılmasında hem de ödediğimiz döviz miktarının azaltılmasındazeytinyağı önemli bir üründür” ifadelerini kullandı.

 


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çiçek Festivali 25. Kez Kapılarını Açtı

Cumhuriyet tarihinin en önemli kırılma noktalarından biridir

Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu düzenlemesi

Şarkılı mesaj

Küçük başkan Ali Dönmez

Çocuk başkanlardan anlamlı mesaj

Arşiv