60 yılın şiirlerini 75 yaşında kitaba dönüştürdü

60 yılın şiirlerini 75 yaşında kitaba dönüştüren eğitimci, yazar, şair Ali Özpalanlar’ın “Kuduz Düğünü” adlı şiir kitabı üzerine bu gün (13 Ocak 2024 Cumartesi) saat 16.00’da Karşıyaka Belediyesi Çarşı Kültür Merkezi’nde tanıtım ve imza günü gerçekleştirilecek.

  • 0
  • 466
60 yılın şiirlerini 75 yaşında kitaba dönüştürdü
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Aydınlanma savaşında sanattan güç alan eğitimci, yazar, şair Ali Özpalanlar, 60 yıldır dergilerde, seçkilerde yayınlanan şiirlerini 75 yaşında “Kuduz Düğünü” adlı kitabında topladı

Eğitimci, yazar, şair Ali Özpalanlar’ın Plüton Yayınları tarafından yayınlanan “Kuduz Düğünü” adlı şiir kitabı üzerine bu gün (13 Ocak 2024 Cumartesi,) saat 16.00’da Karşıyaka Belediyesi Çarşı Kültür Merkezi’nde tanıtım ve imza günü gerçekleştirilecek. Ferhat İşlek ve Osman Akbaşak’ın belgesel gösteriminin ardından Canan Sanlı’nın yönlendiriciliği, Halit Özboyacı, Ayşen Deniz, Erkan Karakiraz’ın konuşmacı olduğu etkinlikte, Hale Açıkalın Kocadere, Meral Kutluğ, Nüket Hürmeriç, Nurgül Ekeke, “Kuduz Düğünü”nden şiirler seslendirecek.

Tamamına yakını dergilerde, seçkilerde 60 yıldır değişik yayınlarda yer almış, yayımlanmış şiirlerinden oluşan Ali Özpalanlar’ın ilk şiir kitabı “Kuduz Düğünü” ömrünün şiirsel bir yansıması gibi. Kültür-sanat, yazı, gazetecilik, tiyatro, eğitim, siyaset, fotoğrafçılık, yerel tarih araştırmacılığı yönlerinin yanı sıra Ali Özpalanlar’ın iyi bir şair olduğunu da bu kitabında görüyoruz. Kitabına koyduğu “Kuduz Düğünü” adını, zorlama ve uydurma bir bağdaştırma sananlar olabilir. Ancak cehaletin yansımalarından biri olan böyle bir (sözde) “kuduz savma ritüeli” de yakın zamana kadar vardı. Ali Özpalanlar, kitaba adını veren şiirinde bu bağdaştırmayı, toplumumuzun içinde bulunduğu, bizleri endişelendiren, kör kuyulara çekmeye çalışan akıl dışı, teslimiyetçi, kaderci anlayışı ve toplum için tehlikeli ortamı bir metaforla anlatmak istemiş.

Şair ve yazar Ahmet Özer, bir yazısında üç bölümden oluşan “Kuduz Düğünü” üzerine “Ali Özpalanlar’ın şiir hayatını özetleyen Kuduz Düğünü, onun toplumsal yaşamının da bir bilançosudur diyebilirim.” Diyor. Şair, yazar Aslıhan Tüylüoğlu da bir etkinlikteki “Bir Dadal’ın Şiir Serüveni” başlıklı konuşmasında Özpalanlar için “Aydınlanma savaşında sanatla bir güç olarak ilgilenmiştir. Şiirlerinde de bunu gözetmiştir” diye söz etmiştir. Bu kitap tanıtım ve imza gününe tüm şiirseverler ve basın mensuplarının davetlidir. Ali Özpalanlar’dan bir şiir:

GÖZÜPEK- Ali Özpalanlar

Sırtlarım çocukluğumu

Koşup da yorulmadığım zamanı

Gözüpek çıkarım yola

Yenilgiye ölüme duyurmadan

yol alırım sonsuzluğa

Şah damarım da zonklar

toplanır ve dağılır

Tüm savaşanların kanı

Duyarım ki yalnız değilim

Sadakta bekleşen oklardanım

namluya sürülmüş mermilerden

Suyu taşa can veren

bozkır kuyularındanım

Dirimle sınandığımız her yerde

en zor günlerde

boğumlarda düğümlerde

direnmenin taş duvarını örenlerdenim

Ali Özpalanlar kimdir?

1949’da İzmir-Karşıyaka’da doğdu. Yaşamının neredeyse tamamını burada geçirdi.

Varlık, Yordam, Soyut, Yansıma, Üvercinka, Yeni Sanat, İzmir İzmir, Karşıyaka Karşıyaka, Şiiristan, Silgi, Çağdaş Selçuk dergilerinde, Demokrat İzmir, Ege Ekspres, Ege Telgraf, Yeni Asır, Gazete Ege, Hürriyet, Yeni Ortam gazetelerinde, birçok antolojide, 1967 Varlık Yıllığında şiir, düz yazı, haber ve fotoğrafları yayımlandı. Bu dergilerin bazılarının yönetiminde ve yazı kurullarında yer aldı, ikisinin yazı işleri müdürlüğünü yaptı.

İzmir Araştırmaları Derneği kurucularındandır. Selçuk Eğitim Enstitüsü Öğrenci, Ordu Öğretmenler, Karşıyaka’yı Yaşayanlar, İzmir Sanatçılar Birliği, İZARDER gibi derneklerde, TÖS Ordu Şubesi, Turgut Pura Vakfında yönetim kurulu üyeliği ve TÖB-DER Ordu Şubesi Kurucu Başkanlığını yaptı. M.E.B’nın birçok lise ve ortaokulunda, özel dershanelerde Türkçe, edebiyat öğretmenliği bazılarında da yöneticilik görevlerinde bulundu.

Amatör ve profesyonel pek çok tiyatroda oyuncu, oyun yazarı, yönetmen, tiyatro sahibi olarak görev aldı. 50 yıldır profesyonel fotoğrafçılık yapıyor. İki oğlu iki torunu var.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Osmanlı Dönemi Duvar ve Tavan Resimleri

Ruhu genç İzmirliler gösterileriyle büyüledi

Atatürk'ün Hayatı Şarkılar ve Şiirlerle Yankılanacak

San Remo’da Zafer

Yaşamı ve Şiirleriyle Bir Garip Orhan Veli

İzmirliler için çizecekler

Arşiv